PROCEDURĂ din 12 februarie 2013 de decontare a cheltuielilor de transport pentru rezerviştii chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război
Art. 1
Transportul rezerviştilor chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război, pe distanţa domiciliu/reşedinţă-unitate militară, se realizează pe căile de comunicaţie rutiere, feroviare, aeriene şi navale de către toţi operatorii economici care prestează servicii de transport de persoane, denumiţi în continuare transportatori, precum şi individual, cu mijloace auto personale, în situaţia în care graficul orar al mijloacelor de transport în comun nu asigură prezentarea acestora la data şi ora specificate în ordinul de chemare.
Art. 2
(1)Cheltuielile de transport se decontează:
a)transportatorilor, în situaţia în care rezerviştii utilizează cupoanele de transport din ordinele de chemare la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război, denumite în continuare ordine de chemare, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 13/2011 privind aprobarea modelului ordinelor de chemare a rezerviştilor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război şi a rezerviştilor voluntari la mobilizare sau la război;
b)rezerviştilor, în situaţiile în care achită, cu numerar, din surse proprii, contravaloarea legitimaţiei de călătorie sau efectuează transportul la unităţile militare cu mijloace auto personale.
(2)În situaţia în care, din diferite motive, transportatorii nu eliberează legitimaţii de călătorie în schimbul cupoanelor de transport din ordinele de chemare, decontarea cheltuielilor de transport se realizează conform prevederilor alin. (1) lit. b).
Art. 3
Personalul delegat de către comandanţii centrelor militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor Municipiului Bucureşti, denumite în continuare centre militare, are obligaţia să precizeze rezerviştilor cărora le transmit ordinele de chemare, potrivit legii, informaţii cu privire la:
a)modalităţile prin care se realizează transportul, în situaţiile prevăzute de lege, potrivit prevederilor art. 1 şi 8;
b)posibilitatea eliberării de către transportatori a legitimaţiilor de călătorie în schimbul cupoanelor de transport din ordinele de chemare;
c)obligaţia rezerviştilor de predare a legitimaţiilor de călătorie persoanelor desemnate de comandanţii/şefii unităţilor militare la care se prezintă, pentru efectuarea decontării cheltuielilor;
d)obligativitatea înscrierii, pe legitimaţiile de călătorie, a denumirii transportatorului, preţului, datei şi orei când se efectuează călătoria;
e)posibilitatea decontării contravalorii carburantului consumat, pe distanţa domiciliu/reşedinţă-unitate militară, în cazul deplasării la unitate cu mijloace auto personale, pe baza documentelor justificative prezentate, potrivit prevederilor art. 9;
f)necesitatea prezentării pentru decont, în situaţia prevăzută la lit. e), a documentelor fiscale eliberate de staţia de alimentare cu carburanţi din care să rezulte preţul de achiziţie al carburantului la data alimentării şi datele de identificare ale achizitorului.
Art. 4
(1)La prezentarea în unitatea militară, conducătorul locului de primire a rezerviştilor înscrie seria şi numărul ordinului de chemare şi, după caz, ale legitimaţiei de călătorie/ documentului justificativ de achitare a contravalorii călătoriei, în tabelul nominal cu rezerviştii repartizaţi unităţii militare.
(2)Documentele de călătorie, menţionate la alin. (1), se anexează la decontul prestaţiei de transport.
Art. 5
(1)În vederea emiterii şi completării ordinelor de chemare, precum şi pentru informarea unităţilor militare pe care le asigură cu rezervişti, centrele militare desfăşoară următoarele activităţi:
a)înscriu indicativul numeric al unităţii militare şi denumirea localităţii de dislocare la pace pe exemplarul cuponului de transport care se detaşează şi se reţine de către transportator;
b)înscriu pe verso la ordinul de chemare, prin ştampilare pe cupoanele de transport, clasa şi categoria/rangul mijlocului de transport care se utilizează de către rezervist, potrivit prevederilor art. 8;
c)solicită de la structurile teritoriale abilitate lista operatorilor licenţiaţi să presteze servicii de transport de persoane şi datele de identificare socială/fiscală ale acestora, denumită în continuare listă, şi o distribuie unităţilor militare care efectuează decontări.
(2)În sensul prezentei proceduri, prin structurile teritoriale abilitate se înţelege organismele şi agenţiile teritoriale ale autorităţilor şi instituţiilor publice care acordă licenţe de transport rutiere, feroviare, aeriene şi navale, potrivit legii.
(3)Modelul ştampilei care se aplică pe cupoanele de transport este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură.
Art. 6
(1)Unităţile militare care au în compunere structură financiar-contabilă solicită centrelor militare, anual sau ori de câte ori este nevoie, lista prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. c).
(2)Unităţile militare care decontează transportul comunică transportatorilor, în scris, în termen de 10 de zile de la data efectuării transportului, cuantumul decontului rezultat în urma centralizării legitimaţiilor de călătorie şi le solicită datele şi informaţiile pentru efectuarea plăţilor, precum şi cupoanele de transport detaşate de la ordinele de chemare ale rezerviştilor.
(3)Unităţile militare care nu au structură financiar-contabilă înaintează eşalonului în a cărui asigurare financiară se află, în termen de 5 zile de la primirea rezerviştilor, documentele de călătorie ale rezerviştilor.
(4)După primirea cupoanelor de transport şi a datelor şi informaţiilor prevăzute la alin. (2), unităţile militare desfăşoară următoarele activităţi:
a)în situaţia chemării rezerviştilor la exerciţii şi antrenamente de mobilizare, decontează cheltuielile de transport din resursele financiare alocate cu această destinaţie, în termen de 30 de zile;
b)în situaţia chemării rezerviştilor la mobilizare sau la război, întocmeşte cererea de credite şi o înaintează ierarhic în vederea alocării fondurilor necesare decontării cheltuielilor de transport.
(5)Valoarea cheltuielilor de transport reprezintă, după caz, contravaloarea carburantului consumat pe distanţa domiciliu/reşedinţă-unitate militară sau suma valorilor legitimaţiilor de călătorie emise de către transportatori la care se pot adăuga, în funcţie de mijlocul de transport ales, sumele plătite pentru comisioane percepute de agenţiile de voiaj, taxele de autostradă, taxele de transbordare sau alte taxe specifice plătite de călători, care sunt reglementate în legislaţia naţională.
Art. 7
Sumele necesare decontării cheltuielilor de transport se asigură astfel:
a)pentru rezerviştii chemaţi la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare - din fondurile bugetare ale Ministerului Apărării Naţionale;
b)pentru rezerviştii chemaţi la mobilizare sau la război - din bugetul de stat pentru război, elaborat şi aprobat în condiţiile legii.
Art. 8
(1)Transportatorilor li se decontează cheltuielile de transport ale rezerviştilor care se deplasează la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, la mobilizare sau la război, pe baza legitimaţiilor de călătorie emise, indiferent de categoria/rangul mijlocului de transport.
(2)Rezerviştii se deplasează, în situaţiile menţionate la alin. (1), cu mijloacele de transport la clasa la care au dreptul, potrivit gradului pe care îl deţin, astfel:
a)cu mijloace de transport rutiere, feroviare şi navale, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate;
b)cu mijloace de transport aeriene, toate categoriile de militari, la clasa economic, la mobilizare sau la război.
Art. 9
(1)În situaţia în care rezerviştii chemaţi la exerciţii sau antrenamente de mobilizare, la mobilizare sau la război utilizează mijloace auto personale pentru deplasarea la unitatea militară, acestora li se decontează contravaloarea carburantului consumat, în cuantumul prevăzut de reglementările în vigoare aplicabile personalului militar în activitate, pe baza ordinului de chemare şi a documentelor justificative prezentate.
(2)Documentele justificative prevăzute la alin. (1) sunt:
a)documentul eliberat de staţia de alimentare cu carburanţi, din care să rezulte preţul de achiziţie al carburantului la data alimentării;
b)nota personală, anexată la ordinul de chemare, în care se menţionează ruta şi numărul de kilometri parcurşi.
Art. 10
La încheierea exerciţiilor şi antrenamentelor de mobilizare, la demobilizare sau la încetarea stării de război, unităţile militare asigură rezerviştilor documente militare de transport sau sume în numerar pentru deplasarea în localităţile de domiciliu/reşedinţă, precum şi plata sumelor cuvenite rezerviştilor care s-au deplasat în condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b).
Art. 11
Decontarea cheltuielilor de transport între unităţile militare şi transportatori se realizează cu sau fără numerar, prin utilizarea formelor şi instrumentelor de decontare existente, pentru operaţiunile respective, pe timp de pace.
Art. 12
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri, centrele militare solicită Centrului tehnic-editorial al armatei, în limita resurselor financiare prevăzute cu această destinaţie, confecţionarea ştampilelor prevăzute la art. 5 alin. (3).
-****-
ANEXĂ:
MODELUL ştampilei care se aplică pe cupoanele de transport

Rezervistul are dreptul să circule pe orice distanţă, indiferent de categoria/rangul mijlocului de transport, astfel:

a) auto, feroviar şi naval la clasa ...........;

b) aerian la clasa economic.

COMANDANTUL C.M. ...........

...........

(gradul)

......................

(semnătura şi ştampila)

NOTĂ:
Dimensiunile ştampilelor se aleg astfel încât să permită aplicarea pe verso la cupoanele de transport a textului conţinut; ştampila se aplică pe toate exemplarele cupoanelor de transport imprimate pe ordinul de chemare, prevederile de clasă ale mijlocului de transport înscriindu-se potrivit art. 8 din procedură, fiind certificate prin semnătură şi ştampilă de către comandantul centrului militar.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 106 din data de 22 februarie 2013