PROCEDURI din 12 decembrie 2013 pentru aplicarea art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
Revizuirea calităţii activităţii de audit desfăşurate de auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), persoane fizice active şi firme de audit, se efectuează de către Departamentul de monitorizare şi competenţă profesională (DMCP), conform Normelor privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013, pe baza procedurilor stabilite de organismul profesional, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu, sub forma "listelor obiectivelor de inspecţie", pe naturi de misiuni.
Art. 2
Listele de obiective, pe naturi de misiuni, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 39/2013 pentru aprobarea procedurilor privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, sunt structurate pe capitole, potrivit principalelor obiective ale inspecţiei calităţii activităţii, conform art. 11 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013.
Art. 3
(1)Potrivit art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013, pe baza constatărilor, DMCP va stabili un procentaj cuprins între 0% şi 100%, determinat astfel:
- prin raportarea numărului obiectivelor pentru care răspunsul este "DA" la numărul total de obiective; şi
- în funcţie de relevanţa constatărilor reieşite ca urmare a inspecţiei.
(2)În funcţie de procentajul calculat, auditorul inspectat va obţine un calificativ după cum urmează:

Procentaj

0%-35%

36%-70%

71%-85%

86%-100%

Calificativ

D

C

B

A

CAPITOLUL II: Obiective fără relevanţă privind calitatea, care au impact asupra procentului utilizat la evaluare
Art. 4
(1)Unele dintre capitolele cuprinse în listele de obiective, menţionate la art. 2, cuprind exclusiv obiective care, deşi nu au relevanţă pentru calitatea dosarului de audit, au un impact semnificativ asupra procentului calculat pentru evaluarea calităţii, prin faptul că măresc inutil numărul răspunsurilor cu "DA", astfel:
1.capitolul II: Verificarea conformităţii activităţii desfăşurate cu datele înscrise în declaraţia pentru obţinerea autorizaţiei de exercitare a profesiei; corectitudinea raportării veniturilor, a achitării integrale şi la termen a cotizaţiilor şi a celorlalte obligaţii către Cameră;
2.capitolul III: Îndeplinirea obligaţiilor cu privire la pregătirea continuă a auditorilor financiari, precum şi la frecventarea cursurilor suplimentare pentru auditorii financiari monitorizaţi pentru rezultate nesatisfăcătoare.
(2)Aceste capitole se completează o singură dată în cadrul Notei de inspecţie, indiferent de numărul de misiuni revizuite, şi nu au legătură cu calitatea documentării dosarului de audit în sine, fiind utile pentru evidenţele altor departamente, cum sunt:
a)Departamentul de servicii pentru membri (DSM) (de exemplu, când se constată diferenţe în plata cotizaţiilor sau modificări la registrul comerţului, necomunicate CAFR); ori ale
b)Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari (DAPCS) (de exemplu, pentru cunoaşterea şi eventuala sancţionare a membrilor care au absentat de la cursuri).
CAPITOLUL III: Obiective cu relevanţă deosebită privind calitatea misiunii desfăşurate cu impact asupra procentului utilizat pentru evaluarea calităţii
Art. 5
Unele dintre obiectivele de inspecţie aferente unor capitole din Procedurile privind revizuirea activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 39/2013, au o relevanţă deosebită pentru calitatea dosarului de audit, condiţionând semnificativ evaluarea auditorilor financiari participanţi la misiune. Astfel, Procedurile specifice contractării misiunilor pe bază de proceduri convenite, prin participare la licitaţii, de exemplu, în cadrul proiectelor finanţate din Fondul social european, cuprinse în cap. VI-A1 "Planificarea misiunii" din Lista obiectivelor pentru revizuirea calităţii nr. 7, prezintă o relevanţă deosebită în ceea ce priveşte calitatea misiunii, având însă un impact modic asupra procentului calculat pentru evaluarea calităţii, exclusiv prin notarea răspunsurilor cu "DA" sau "NU".
CAPITOLUL IV: Evaluarea calităţii activităţii auditorilor financiari în funcţie de relevanţa constatărilor
Art. 6
(1)Obiectivele de inspecţie aferente unor capitole din Procedurile privind revizuirea activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 39/2013, care nu sunt legate nemijlocit de calitatea dosarului de audit, precizate la art. 4, vor fi tratate în cuprinsul Notei de inspecţie ca obiective preliminare, care condiţionează efectuarea revizuirii propriu-zise şi care nu vor intra în calculul procentajului obţinut ca urmare a inspecţiei.
(2)Evaluarea calităţii se face, conform art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului CAFR nr. 49/2013, prin raportarea numărului obiectivelor aferente capitolelor din procedurile prevăzute la art. 2, referitoare în mod direct la calitatea dosarului de audit (fără luarea în considerare a cap. II şi III din aceleaşi proceduri care cuprind exclusiv obiective ce nu ţin de calitatea dosarului de audit) pentru care răspunsul este "DA", la numărul total de obiective şi stabilirea unui procentaj cuprins între 0% şi 100%, iar pe baza acestuia a calificativului final, potrivit grilei menţionate la cap. I din prezentele proceduri.
Art. 7
(1)Aspectele menţionate la art. 5, cuprinse la cap. VI/A1 "Planificarea misiunii" din Procedurile specifice contractării misiunilor pe bază de proceduri convenite, prin participare la licitaţii, de exemplu, în cadrul proiectelor finanţate din Fondul social european, cuprinse în Lista obiectivelor pentru revizuirea calităţii nr. 7, vor fi luate în considerare pentru evaluarea activităţii auditorului financiar inspectat cu ocazia inspecţiei de calitate, într-o cotă majorată reprezentând 50% din procentajul atribuit.
(2)În anexă este prezentat un model de recalculare a procentului obţinut prin aplicarea procedurii standard si, pe baza acestuia, de stabilire a calificativului final.
CAPITOLUL V: Măsuri tranzitorii şi finale
Art. 8
Prezentele proceduri se aplică începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 9
DMCP va duce la îndeplinire prevederile prezentelor proceduri.
-****-
ANEXĂ: SIMULĂRI privind calcularea procentului şi, respectiv, a calificativului unei firme de audit care a contractat doar misiuni de Proceduri convenite (ISRS 4400) referitoare la verificarea fondurilor nerambursabile contractate prin participarea la licitaţii pe SEAP conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, în varianta cu/fără aplicarea ponderii de 50% obiectivelor capitolului VI.A11
1Documentarea aspectelor cuprinse la capitolul VI/A1 din Procedurile privind revizuirea calităţii, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 39/2013, va fi luată în considerare pentru evaluarea activităţii auditorului financiar inspectat cu ocazia inspecţiei de calitate, într-o cotă majorată ocupând 50% din procentajul atribuit, potrivit Procedurilor pentru aplicarea art. 24 din Normele privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, aprobate prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 49/2013.
Simularea de mai jos a fost realizată folosind ultimul model de notă de inspecţie cu obiectivele alese pentru luna octombrie 2013. Capitolul A1 la care se aplică procentul de 50% conţine 3 obiective de inspecţie. În simulare nu sunt incluse în calcul capitolele II, III şi V, conform listei de obiective pentru revizuirea calităţii nr. 1 din Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 39/2013 pentru aprobarea procedurilor privind revizuirea calităţii activităţii de audit financiar şi a altor activităţi desfăşurate de auditorii financiari, întrucât se consideră că firma de audit nu a contractat angajamente de audit financiar la entităţi de interes public.

Obiectivul

Evaluare 1 fără aplicarea Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 39/2013

Evaluare 1 cu aplicarea Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 39/2013

Evaluare 2 fără aplicarea Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 39/2013

Evaluare 2 cu aplicarea Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 39/2013

Capitolul I: Cunoaşterea ariei de cuprindere a contractelor de efectuare a procedurilor convenite şi concordanţa acestora cu ISA relevante

A1.1

DA

DA

DA

DA

B1.1

DA

DA

DA

DA

B1.2

DA

DA

DA

DA

Subtotal 3 obiective

3 DA

3 DA

3 DA

3 DA

Capitolul IV: Evaluarea şi implementarea sistemului de control al calităţii utilizat de firma de audit, sub aspectul conformităţii cu ISA şi cu cerinţele de independenţă

2

DA

DA

DA

DA

5

DA

DA

DA

DA

8

NU

NU

NU

NU

9

DA

DA

DA

DA

10

NU

NU

NU

NU

Subtotal 5 obiective

3 DA+2 NU

3 DA+2 NU

3 DA+2 NU

3 DA+2 NU

Capitolul VI: Respectarea prevederilor referitoare la efectuarea propriu-zisă a misiunii desfăşurate în conformitate cu ISA şi Procedurile cuprinse în Ghidul pentru un audit de calitate

Secţiunea A1 - Planificare

A1.1

NU

NU - 50%

DA

DA - 50%

A1.4

NU

NU - 50%

DA

DA - 50%

A1.5

NU

NU - 50%

DA

DA - 50%

Subtotal - 3 obiective

3 NU

3 NU

3 DA

3 DA

Secţiunea B1 - Desfăşurarea misiunii

B1.1

DA

DA

DA

DA

B1.3

DA

DA

DA

DA

B1.4

DA

DA

DA

DA

B1.5

NU

NU

NU

NU

B1.9

DA

DA

NU

NU

B1.10

DA

DA

NU

NU

B1.11

DA

DA

NU

NU

Subtotal - 7 obiective

6 DA + 1 NU

6 DA + 1 NU

3 DA + 4 NU

3 DA + 4 NU

Secţiunea C - Finalizarea misiunii

C1.2

DA

DA

NU

NU

C1.3

DA

DA

DA

DA

C1.5

DA

DA

DA

DA

Subtotal - 3 obiective

3 DA

3 DA

2 DA + 1 NU

2 DA + 1 NU

Capitolul VII: Verificarea modului de realizare a obligaţiilor stabilite prin Hotărârea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr. 91/2007 privind aplicarea legislaţiei specifice privind combaterea şi prevenirea operaţiunilor de spălare a banilor şi/sau de finanţare a actelor de terorism de către auditorii financiari

1

DA

DA

DA

DA

2

DA

DA

DA

DA

Subtotal - 2 obiective

2 DA

2 DA

2 DA

2 DA

EVALUAREA REZULTATELOR

Total obiective inspecţie

23

23

23

23

Obiective îndeplinite

17

17

16

16

Calcul procent

17/23*100=74%

[17/20+0/3(VI.A1)]/2=(85%+0%)/2=42,5%

16/23*100=69%

[16/20+3/3(VI.A1)]/2=(80%+100%)/2=90%

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 164 din data de 6 martie 2014