HOTĂRÂRE nr. 68 din 9 septembrie 2015 privind aprobarea opiniei referitoare la Pachetul "Uniunea Energiei" - Comunicare a Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - Realizarea obiectivului de interconectare electrică de 10% - Pregătirea reţelei de energie electrică a Europei pentru 2020 COM (2015) 82
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4c-19/386, adoptată de Comisia pentru afaceri europene în şedinţa din 16 iunie 2015,
Camera Deputaţilor:
1.Evidenţiază creşterea nivelului de interconectare a României de la nivelul actual de 7% la peste 9%, fiind aşadar mai aproape de obiectiv, prin implementarea interconexiunii cu Serbia până în anul 2017, şi subliniază relevanţa accentuată a securităţii energetice în actualul context geopolitic din vecinătatea estică a Uniunii şi reaminteşte nevoia de sprijin pentru astfel de proiecte de investiţie.
2.Susţine propunerea de creştere a obiectivului nivelului de interconectare de la 10% la 15% în perspectiva 2030 şi semnalează necesitatea de a se acorda o atenţie deosebită şi obiectivului de stocare a energiei, până când piaţa se va integra prin interconexiuni la nivele mai ridicate, reducând astfel necesitatea de investiţii în capacităţi de stocare şi de producţie de vârf (deoarece centralele de care dispune fiecare ţară nu ar fi necesare în acelaşi timp).
3.Ia notă de faptul că o reţea de energie electrică europeană interconectată în mod adecvat va permite cetăţenilor europeni să profite de beneficiile generate de piaţă, prin economisirea a 12-40 de miliarde de euro pe an până în anul 2030. În acest context, reaminteşte că sunt necesare măsuri tehnice şi organizatorice susţinute pentru a asigura libertatea de alegere a furnizorului de energie pentru cât mai mulţi cetăţeni ai Uniunii şi reducerea preţului la consumatorul final, în special în cazul grupurilor vulnerabile.
4.Ia notă de faptul că interconectarea are un impact benefic asupra firmelor europene din domeniul energiei din surse regenerabile şi al tehnologiilor conexe, ce au avut aproximativ 1,2 milioane de angajaţi în 2012, şi încurajează Comisia Europeană să ia în considerare şi măsuri pentru fructificarea acestui impact şi prin exploatarea oportunităţilor de sporire a antreprenorialului, în special în rândul tinerilor.
5.Consideră că Uniunea Europeană ar trebui să fructifice mai mult oportunităţile de dezvoltare naturală a pieţei de energie transfrontaliere, inclusiv prin exprimarea intereselor strategice ale statelor membre şi al Uniunii în ansamblu.
6.Subliniază că pentru România este importantă dezvoltarea capacităţilor de stocare pentru surplusul de energie din surse regenerabile de energie, ceea ce face din cooperarea regională un obiectiv strategic.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 septembrie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 691 din data de 11 septembrie 2015