HOTĂRÂRE nr. 8 din 27 octombrie 2015 privind stabilirea cazurilor de incompatibilitate în efectuarea activităţii de consultanţă fiscală
În temeiul prevederilor art. 17 alin. (1) lit. f) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Camerei Consultanţilor Fiscali, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 6/2012, cu modificările ulterioare,
având în vedere necesitatea reglementării cazurilor de incompatibilitate ale consultanţilor fiscali şi ale societăţilor de consultanţă fiscală în efectuarea activităţii specifice profesiei, aşa cum este prevăzută la art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul superior al Camerei Consultanţilor Fiscali, întrunit în şedinţa din 27 octombrie 2015, hotărăşte:
Art. 1: Incompatibilităţi generale
(1)Consultanţii fiscali persoane fizice sau societăţile de consultanţă fiscală sunt în situaţie de incompatibilitate să efectueze activitatea de consultanţă fiscală, aşa cum este prevăzută de art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când există orice fel de interes material, direct sau indirect, cu excepţia onorariilor cuvenite pentru munca prestată în această calitate, respectiv:
a)se află într-o relaţie angajat-angajator cu beneficiarul prestaţiei;
b)există o reprezentare a consultantului fiscal în organele de conducere, executive sau neexecutive, ale societăţii beneficiare;
c)deţin acţiuni sau părţi sociale, în nume propriu sau prin societate, la societatea beneficiară;
d)consultantul fiscal este rudă sau afin până la gradul doi inclusiv cu administratorul sau acţionarul care deţine direct sau indirect controlul la societatea beneficiară;
e)beneficiarul prestaţiei este acţionar semnificativ la societatea de consultanţă fiscală.
(2)Consultanţii fiscali persoane fizice sau societăţile de consultanţă fiscală sunt în situaţie de incompatibilitate să efectueze activitatea de consultanţă fiscală, aşa cum este prevăzută de art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când se află într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută de altă lege specială.
(3)În înţelesul alin. (1), prin beneficiar se înţelege orice persoană fizică sau juridică ce are calitatea de beneficiar final al activităţii de consultanţă fiscală, în baza unui contract încheiat cu societatea de consultanţă fiscală/consultantul fiscal persoană fizică. Nu sunt incluse în această categorie societăţile de consultanţă fiscală beneficiare ale serviciilor prestate de către consultanţi fiscali persoane fizice colaboratori şi/sau subcontractori, asociaţi, administratori, în cazul în care aceste societăţi nu sunt beneficiarii finali ai activităţii de consultanţă fiscală.
Art. 2: Incompatibilităţi speciale
(1)Consultanţii fiscali persoane fizice şi societăţile de consultanţă fiscală se află în situaţie de incompatibilitate să efectueze expertize judiciare în calitate de experţi desemnaţi sau expertize extrajudiciare solicitate de autorităţi publice, atunci când au prestat orice altă activitate prevăzută la art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la perioada de timp comună parţial sau în totalitate cu perioada pentru care se doreşte expertiza, pentru aceeaşi persoană fizică sau juridică.
(2)Consultanţii fiscali persoane fizice care au şi calitatea de experţi contabili sau auditori financiari sunt incompatibili să presteze activităţile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. c) şi g) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi să realizeze expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea autorităţilor publice, dacă:
a)în calitate de experţi contabili, au întocmit documente contabile şi financiare, au efectuat expertiza contabilă sau au întocmit şi şi-au asumat situaţii financiare pentru perioada de timp comună parţial sau în totalitate cu perioada pentru care se doreşte certificarea declaraţiilor fiscale sau efectuarea expertizei judiciare în calitate de expert desemnat ori a expertizei extrajudiciare atunci când este solicitată de autorităţi publice, pentru aceeaşi persoană fizică sau juridică;
b)în calitate de auditori financiari, au efectuat audit financiar pentru perioada de timp comună parţial sau în totalitate cu perioada pentru care se doreşte certificarea declaraţiilor fiscale sau efectuarea expertizei judiciare în calitate de expert desemnat ori a expertizei extrajudiciare atunci când este solicitată de autorităţi publice, pentru aceeaşi persoană fizică sau juridică.
(3)Societăţile de consultanţă fiscală sunt în situaţie de incompatibilitate să presteze activitatea prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi să realizeze expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea autorităţilor publice, dacă:
a)sunt într-o relaţie contractuală pentru realizarea auditului financiar, întocmirea documentelor contabile şi financiare, efectuarea unei expertize contabile sau întocmirea situaţiilor financiare cu persoana fizică sau juridică pentru care se doreşte certificarea declaraţiilor fiscale;
b)sunt într-o relaţie contractuală pentru realizarea auditului financiar, întocmirea documentelor contabile şi financiare, efectuarea unei expertize contabile sau întocmirea situaţiilor financiare cu persoana fizică sau juridică supusă unei expertize extrajudiciare la solicitarea unei autorităţi publice.
Art. 3: Abţinerea
(1)Consultanţii fiscali persoane fizice şi societăţile de consultanţă fiscală au obligaţia să se abţină de la efectuarea unei lucrări atunci când constată înainte de încheierea contractului că se află într-o situaţie de incompatibilitate. În situaţia în care persoana obligată la aceasta a luat cunoştinţă de existenţa cazului de incompatibilitate după încheierea contractului de consultanţă fiscală, este obligată să facă de îndată declaraţie de abţinere, cu arătarea cazului de incompatibilitate şi a temeiurilor de fapt care constituie motivul abţinerii.
(2)Nerespectarea obligaţiei de abţinere prevăzută la art. 3 reprezintă abatere disciplinară şi se sancţionează cu suspendarea calităţii de membru al Camerei Consultanţilor Fiscali pe o perioadă de la 3 luni până la un an.
Art. 4: Dispoziţii finale
(1)Prezentele dispoziţii sunt aplicate cu precădere atunci când intră în contradicţie cu alte prevederi în vigoare la această dată, cu excepţia prevederilor care fac referire la legi speciale.
(2)Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali,

Ion-Toni Teau

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 818 din data de 3 noiembrie 2015