ORDIN nr. 8 din 10 ianuarie 2014 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României
Având în vedere prevederile art. 8, 18 şi ale art. 20 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emite prezentul ordin.
Art. I
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, se modifică după cum urmează:
1.Articolul 2 va avea următorul cuprins:
"Art. 2
În sensul prezentului ordin următorii termeni se definesc astfel:
a) pâine este produsul de panificaţie preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făina, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentaţia drojdiei şi precopt/copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-au adăugat miere, ouă, brânză sau fructe, care are un conţinut de zahăr în substanţa uscată de maximum 5% din greutate şi grăsimi în substanţa uscată de maximum 5% din greutate şi care prezintă cantitatea netă de minimum 300 de grame, creşterea acesteia fiind permisă numai din 100 în 100 de grame;
b) specialităţi de panificaţie sunt cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzeluţele şi împletiturile, care se încadrează în grupa produselor de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071, care au compoziţia pâinii, astfel cum este definită la lit. a) şi care prezintă cantitatea netă de maximum 150 de grame;
c) aditivi alimentari, auxiliari tehnologici - conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari;
d) enzimă alimentară - este definită conform art. 3 alin. (2) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare şi de modificare a Directivei 83/417/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 al Consiliului, a Directivei 2000/13/CE a Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 258/97."
2.La articolul 6, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
"Art. 6
(1) Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- lista cuprinzând ingredientele;
- cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art. 8 din Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
- cantitatea netă;
- data durabilităţii minimale;
- condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
- denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană;
- locul de origine sau de provenienţă, dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau la provenienţa reală a produsului;
- instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare;
- o menţiune care să permită indicarea lotului; se exceptează cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine;
- ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare."
3.Articolul 7 va avea următorul cuprins:
"Art. 7
(1) Pentru produsele de panificaţie neambalate sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate, conform anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) În cazul produselor de panificaţie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum şi al produselor provenite din ţări membre ale UE sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate stabilite şi valabile legal în acele ţări, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializează produsele.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) pâinea cu o cantitate netă mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi care se poate vinde porţionată, produsele cu destinaţie specială, ambalate şi avizate conform legislaţiei speciale în vigoare, precum şi produsele cu destinaţie religioasă."
4.Articolul 8 va avea următorul cuprins:
"Art. 8
Produsele de panificaţie se comercializează în unităţi autorizate pentru comercializarea produselor alimentare, cu respectarea condiţiilor igienico-sanitare prevăzute de legislaţia în vigoare. În cazul magazinelor generale, produsele de panificaţie se comercializează în zone special amenajate astfel încât să nu intre în contact cu alte produse."
5.Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa ce face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la aceeaşi dată cu data intrării în vigoare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificaţie pe teritoriul României.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,

Bogdan Cristian Nica

ANEXĂ: Scăderi ale cantităţii nete pentru pâine datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate
(- Anexa la Ordinul nr. 392/2013)

Nr. crt.

Cantitatea netă a pâinii (g)

Scădere a cantităţii pentru 24 de ore
- maximum (%) -

1.

300

8

2.

400

6

3.

500-1.000

4

4.

>1.000

< 4

5.

Specialităţi

8

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 28 din data de 14 ianuarie 2014