HOTĂRÂRE nr. 63 din 3 decembrie 2014 privind aprobarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu: Eficienţa energetică şi contribuţia sa la securitatea energetică şi cadrul pentru politica privind schimbările climatice şi energia pentru 2030 COM(2014) 520 final
În temeiul prevederilor art. 67 şi 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 40 din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 11/2011 privind procedura de lucru şi mecanismul decizional pentru exercitarea controlului parlamentar asupra proiectelor de acte legislative ale Uniunii Europene, în temeiul prevederilor Tratatului de la Lisabona privind rolul parlamentelor naţionale,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Proiectul de opinie nr. 4 c-19/384 adoptat de Comisia pentru afaceri europene în şedinţa din 25 noiembrie 2014,
A)Camera Deputaţilor constată că există în continuare o preocupare concretă la nivelul Uniunii Europene pentru decuplarea creşterii economice de consumul de energie, prin creşterea eficienţei energetice, fapt favorabil pentru Uniunea Europeană şi pentru România.
B)Camera Deputaţilor subliniază următoarele:
1.În ceea ce priveşte stabilirea scenariilor de creştere a eficienţei energetice, au fost luate în considerare, între altele, tendinţele manifestate de consumul populaţiei, de transport şi de sistemele de încălzire.
O parte din progrese se datorează direct avansului tehnic şi progresului ştiinţific, care ar fi putut avea loc şi independent de stimularea planificată, dar comunicarea nu distinge explicit acest lucru. Camera Deputaţilor sugerează Comisiei Europene să extindă această analiză, fie sub forma unei comunicări, fie în orice altă modalitate care să asigure o dezbatere largă pe plan european a perspectivelor deschise de progresul tehnic şi ştiinţific pentru atingerea obiectivelor menţionate în comunicare, atât în mod independent, cât şi în mod orientat prin politici la nivelul Uniunii Europene. Într-o astfel de dezbatere şi-ar găsi locul mijloacele alternative de transport aerian, impactul optimizării traseelor, sursele de energie neconvenţionale, automatizările şi altele asemenea.
2.În Comunicare se menţionează analiza de către Comisia Europeană a utilizării unor indicatori suplimentari pentru a exprima şi pentru a monitoriza progresele realizate în vederea atingerii obiectivului privind eficienţa energetică, cum ar fi intensitatea energetică, ce ţine seama mai bine de variaţiile subiacente şi de proiecţiile privind PIB şi creşterea populaţiei. În acest context, schimbarea comportamentului populaţiei sub impactul noilor tehnologii de comunicaţii şi fenomenul de îmbătrânire a populaţiei sunt variabile relevante în ceea ce priveşte structura consumului de energie şi se sugerează Comisiei Europene să reţină şi acest aspect în analiza preconizată. Această sugestie se înscrie în angajamentul luat de Comisie prin comunicarea conform căreia "îşi va continua, de asemenea, eforturile de a spori şi mai mult gradul de sofisticare al modelării energetice şi economice utilizate pentru a evalua costurile şi beneficiile măsurilor de eficienţă energetică."
3.Comisia Europeană consideră cercetarea şi inovarea ca fiind instrumente importante pentru atingerea obiectivelor legate de eficienţa energetică. Cu toate acestea, abordarea ar câştiga în credibilitate dacă ar fi însoţită de o încurajare mai susţinută a instruirii în disciplinele programarea calculatoarelor, robotică şi în alte discipline aparţinând societăţii informaţionale, de la educaţia de la cea mai mică vârstă şi până la recalificarea profesională şi antreprenoriat. Aceasta, deoarece fixarea de ţinte pe termen lung se cere însoţită de o viziune a educaţiei şi a pieţei muncii tot pe termen lung.
4.Comunicarea aminteşte beneficiile suplimentare ale politicilor în domeniu, printre care reducerea poluării aerului, precum şi a poluării fonice. Camera Deputaţilor recomandă Comisiei Europene să analizeze mai detaliat legătura dintre eficienţa energetică şi reducerea poluării fonice, pentru a recomanda măsuri sinergice şi coerente în cele două domenii.
5.Se aşteaptă din partea Comisiei Europene să stabilească un termen ferm pentru ca statele membre să elimine treptat subvenţiile pentru energia din surse regenerabile şi să recomande examinarea îndeaproape a costurilor reducerii emisiilor pentru fiecare stat membru, cu evaluări de impact detaliate, înainte de a conveni asupra cadrului 2030. În acelaşi sens, sunt necesare clarificări suplimentare privind modul de funcţionare a sistemului european de guvernanţă în domeniul energiei regenerabile.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 decembrie 2014, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 882 din data de 4 decembrie 2014