DECIZIE nr. 183 din 16 mai 2014 privind deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare la Societatea "Carpatica Asig" - S.A.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.), cu sediul în Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 15, sectorul 5, identificată cu CIF 31588130 şi contul bancar RO83TREZ7005025XXX007370, deschis la Trezoreria Municipiului Bucureşti, reprezentată legal prin dl. Mişu Negriţoiu, în calitate de preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
93/2012
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
113/2013
, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul Hotărârii Parlamentului României nr.
60/2013
privind numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară,
în baza prevederilor Hotărârii Parlamentului României nr.
14/2014
privind numirea preşedintelui şi a unui membru neexecutiv ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară,
În temeiul prevederilor Legii nr.
503/2004
privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, republicată,
în baza hotărârii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară adoptate în şedinţa din data de 14 mai 2014, conform art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
93/2012
, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
113/2013
, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul căreia a fost analizată documentaţia aferentă Notei întocmite de Direcţia supraveghere şi stabilitate financiară nr. SA-DSS/2.667 din 30 aprilie 2014 privind propunerea de deschidere a procedurii de redresare financiară a Societăţii "Carpatica Asig" - S.A.,
ca urmare a Referatului de constatare nr. SA-DSS/1.935 din 15 aprilie 2014 şi a documentaţiei aferente acestuia analizate în şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 23 aprilie 2014,
s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare financiară a Societăţii "Carpatica Asig" - S.A., cu sediul în Sibiu, str. Nicolaus Olahus nr. 5, Turnul A, et. 3-6, Centrul de Afaceri Sibiu, judeţul Sibiu, înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. J32/1053/29.11.1996, cod fiscal 8990884, reprezentată legal de doamna Crudu Ina-Ana, în calitate de director general,
avându-se în vedere următoarele motive de fapt şi de drept:
în baza hotărârii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară adoptate în şedinţa din data de 23 aprilie 2014, prin Adresa nr. SA-DSS/2.287 din 24 aprilie 2014, s-a solicitat conducerii societăţii, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr.
503/2004
privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, republicată, să transmită în termen de 48 de ore calculul marjei de solvabilitate disponibile, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă; indicatorul de lichiditate; situaţia rezervelor tehnice brute constituite pe fiecare categorie de rezerve tehnice şi clasă de asigurare practicată; activele admise să acopere rezervele tehnice brute constituite.
Ca urmare a solicitării autorităţii de supraveghere, conducerea societăţii a transmis prin Adresa nr. 4.138.191 din 25 aprilie 2014, înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară cu nr. RG/39.298 din 28 aprilie 2014, informaţiile solicitate, din analiza cărora au rezultat următoarele:
- indicatorul de lichiditate determinat pentru data de 31 martie 2014 avea o valoare subunitară (de 0,84), societatea încălcând astfel prevederile art. 8 alin. (6) din Normele privind activele admise să acopere rezervele tehnice brute pentru asigurătorul care practică activitatea de asigurări generale, dispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice brute, precum şi coeficientul de lichiditate, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr.
9/2011
, cu modificările ulterioare;
- valoarea totală a activelor admise să acopere rezervele tehnice brute a scăzut sub nivelul rezervelor tehnice constituite la data de 31 martie 2014, societatea acoperindu-şi rezervele tehnice brute cu active admise în proporţie de 64,3%, încălcându-se astfel prevederile pct. 3 din anexa nr. 2 la Legea nr.
32/2000
privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- valoarea marjei de solvabilitate disponibile pentru data de 31 martie 2014 este sub valoarea marjei de solvabilitate minime, în sensul că marja de solvabilitate disponibilă determinată de societate pentru data de 31 martie 2014 este de -88.052.346 lei, iar marja de solvabilitate minimă este de 60.827.010 lei. Întrucât marja de solvabilitate disponibilă trebuie să fie cel puţin egală cu marja minimă calculată în conformitate cu reglementările în vigoare, rezultă că societatea dispunea de o valoare a marjei disponibile sub limita minimă prevăzută legal, astfel fiind încălcate prevederile art. 16 alin. (5) din Legea nr.
32/2000
, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (1) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul care practică asigurări generale, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr.
3/2008
, cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere că societatea nu mai îndeplineşte condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile a scăzut sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare, în scopul apărării drepturilor asiguraţilor şi al promovării stabilităţii activităţii de asigurare în România, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât deschiderea procedurii de redresare financiară a Societăţii "Carpatica Asig" - S.A. pe bază de plan de redresare financiară, drept care emite următoarea decizie:
Art. 1
Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare financiară, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a) coroborat cu art. 7 lit. b) din Legea nr.
503/2004
privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, republicată, la Societatea "Carpatica Asig" - S.A., cu sediul în Sibiu, str. Nicolaus Olahus nr. 5, Turnul A, et. 3-6, Centrul de Afaceri Sibiu, judeţul Sibiu, înregistrată la Oficiul Registrul Comerţului cu nr. J32/1053/29.11.1996, cod fiscal 8990884, reprezentată legal de doamna Crudu Ina-Ana, în calitate de director general.
Art. 2
Consiliul de administraţie al Societăţii "Carpatica Asig" - S.A. are obligaţia să întocmească şi să depună la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară un plan de redresare financiară, în termen de cel mult 20 de zile de la data primirii de către societatea de asigurare a prezentei decizii.
Art. 3
Planul de redresare financiară întocmit de Consiliul de administraţie al Societăţii "Carpatica Asig" - S.A. va cuprinde perspectivele de redresare financiară a societăţii, precum şi modalităţile concrete şi termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societăţii în vederea restabilirii situaţiei financiare a acesteia.
Art. 4
Planul de redresare financiară va include, de asemenea, pentru următorii 3 ani financiari, cel puţin următoarele informaţii:
a)
estimări ale cheltuielilor de achiziţie şi de administrare;
b)
bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de asigurare directă, a acceptărilor şi cedărilor în reasigurare;
c)
bugete anuale;
d)
bilanţul previzionat;
e)
o estimare a resurselor financiare cu care se intenţionează să se acopere obligaţiile asumate, luate în calcul pentru determinarea marjei de solvabilitate minimă;
f)
programe de reasigurare şi/sau de retrocesiune;
g)
programul de plată a datoriilor;
h)
estimarea marjei de solvabilitate disponibile, a marjei de solvabilitate minime şi a fondului de siguranţă aferente activităţii de asigurări generale, în forma prevăzută de normele specifice în vigoare;
i)
estimarea rezervelor tehnice brute aferente activităţii de asigurări generale şi a activelor admise să le acopere;
j)
estimarea coeficientului de lichiditate.
Art. 5
Consiliul de administraţie răspunde de neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod necorespunzător a dispoziţiilor prezentei decizii şi va fi sancţionat în conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr.
32/2000
privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu prevederile art. 80 din Legea nr.
503/2004
, republicată.
Art. 6
(1)
Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară este executorie, conform art. 19 alin. (1) din Legea nr.
503/2004
, republicată.
(2)
Împotriva prezentei decizii societatea de asigurare poate face contestaţie la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, în termen de 10 zile de la data comunicării, sub sancţiunea decăderii.
(3)
Contestaţia nu suspendă executarea deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Art. 7
Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 8
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea nr.
503/2004
, republicată.
-****-
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
Mişu Negriţoiu
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 364 din data de 16 mai 2014