ORDIN nr. 1502 din 29 octombrie 2014 pentru completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 535/2007 privind aprobarea normelor pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatelor de siguranţă în vederea efectuării serviciilor de transport feroviar pe căile ferate din România
În temeiul prevederilor art. 3 alin. (2) lit. k) pct. (ii) din anexa nr. 1 "Regulament de organizare şi funcţionare al Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR" la anexa nr. 1 "Regulament de organizare şi funcţionare al Autorităţii Feroviare Române - AFER" la Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 24/2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul transporturilor emite următorul ordin:
Art. I
1.După alineatul (2) al articolului 4 al Ordinului ministrului transporturilor nr. 535/2007 privind aprobarea normelor pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatelor de siguranţă în vederea efectuării serviciilor de transport feroviar pe căile ferate din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 501 din 26 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) Un operator de transport feroviar care efectuează servicii feroviare de tip B are acces pe liniile ferate industriale, inclusiv cele de tranzit aferente acestora, pentru efectuarea unor activităţi de manevră feroviară cu caracter sezonier (pentru transportul produselor agricole, combustibililor necesari alimentării CET-urilor), fără înscrierea în certificatul de siguranţă a acestor linii, pentru o perioadă care poate dura între 30 şi 120 de zile în decurs de un an calendaristic, cu îndeplinirea următoarelor cerinţe:
a) existenţa unei proceduri proprii pentru accesul pe liniile ferate industriale în cauză, inclusiv cele de tranzit aferente acestora, care să fie inclusă în sistemul de management al siguranţei;
b) aplicarea unui proces de management al riscului şi întocmirea unui raport de evaluare a siguranţei pentru schimbarea semnificativă de ordin operaţional, conform Regulamentului (CE) nr. 352/2009 al Comisiei din 24 aprilie 2009 privind adoptarea unei metode de siguranţă comune pentru evaluarea riscului prevăzută la articolul 6 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2004/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului;
c) notificarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR cu 10 zile înainte de începerea activităţii pe liniile ferate industriale respective.
(4) Operatorul de transport feroviar prevăzut la alin. (3) are acces pe liniile ferate industriale, inclusiv pe cele de tranzit aferente acestora, şi pentru efectuarea unor activităţi de manevră feroviară în situaţii de urgenţă, definite conform legislaţiei în vigoare, sau cu caracter militar, fără înscrierea acestor linii în certificatul de siguranţă, cu notificarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR."
Art. II
Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română - ASFR din cadrul Autorităţii Feroviare Române - AFER, administratorul infrastructurii feroviare publice, gestionarii infrastructurii feroviare neinteroperabile, operatorii de transport feroviar şi deţinătorii de linii ferate industriale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.
-****-

Ministrul transporturilor,

Ioan Rus

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 801 din data de 4 noiembrie 2014