ORDIN nr. 41 din 21 iunie 2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor finali care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, precum şi a preţurilor pentru energia reactivă
Având în vedere prevederile art. 5 alin. (1) lit. b) şi ale art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 160/2012, ale art. 22 alin. (2) lit. d), ale art. 75 alin. (1) lit. c) şi d), art. 79 alin. (3), alin. (4) lit. d) şi alin. (6) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 30/2012 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate,
preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:
Art. 1
(1)Se aprobă tarifele pentru energia electrică livrată consumatorilor finali care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, prevăzute în anexele nr. 1-6, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
(2)În calculul valorii facturii se utilizează tarifele în forma publicată în anexe (cu 4 zecimale). Rotunjirea la unitatea monetară minimă (banul) se realizează la valoarea facturii, înainte de aplicarea taxei pe valoarea adăugată.
Art. 2
Tarifele aprobate conform art. 1 se aplică consumatorilor finali, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, în conformitate cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate.
Art. 3
Tarifele la consumatorii finali nu includ accizele stabilite conform legii şi taxa pe valoarea adăugată. Aceste taxe vor fi evidenţiate distinct în factură şi vor fi incluse în suma totală de plată.
Art. 4
Zonele orare utilizate la tarifare sunt stabilite în anexele nr. 7-9, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5
Schimbarea tipului de tarif este permisă în următoarele cazuri:
a)după 12 luni calendaristice de la ultima schimbare;
b)la apariţia unor noi tipuri de tarife, chiar dacă de la ultima schimbare nu au trecut 12 luni calendaristice;
c)la desfiinţarea tarifului aplicat consumatorului;
d)la trecerea de la orice tarif de tip monom la orice tarif de tip binom;
e)la trecerea de la tariful binom de tip C la tariful binom de tip A sau A33;
f)la trecerea de la tariful binom de tip A la tariful binom de tip A33;
g)la trecerea de la orice tip de tarif binom la tariful E1, în cazul consumatorilor de tip operator economic, pentru punctele de consum aferente sistemelor de irigaţii.
Art. 6
- Pentru consumatorii finali care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, care aleg tariful A şi deţin echipamente de măsurare cu un singur indicator de maxim şi două cadrane, tariful de putere se aplică numai la puterea consumată în cadrul zonelor de vârf de seară.
Art. 7
Tariful A33 se poate aplica numai consumatorilor dotaţi cu contoare electronice. Aceştia pot solicita trimestrial schimbarea duratei de utilizare, în funcţie de modificările intervenite în procesele lor tehnologice.
Art. 8
Tariful C se poate aplica numai consumatorilor la care sunt montate contoare electronice sau care dispun de un indicator de maxim.
Art. 9
(1)În cazul tarifelor de tip binom diferenţiat de tip A33 sau A, dacă puterea măsurată depăşeşte cu peste 15% puterea contractată pe perioada orelor de vârf sau orelor vârf de seară, diferenţa dintre puterea măsurată şi puterea contractată se facturează la dublul valorii tarifului pentru putere în zona de vârf (tariful A33) sau zona vârf de seară (tariful A).
(2)Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor alin. (1) consumatorii de energie electrică cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA pe loc de consum.
Art. 10
În cazul consumatorilor de energie electrică cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA pe loc de consum, care nu şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, furnizorii de ultimă instanţă vor percepe consumatorilor penalităţi pentru erori de prognoză, conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 73/2009 pentru aprobarea Procedurii privind prognoza consumului de energie electrică a consumatorilor cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA, şi consumatorii vor asigura furnizorilor datele necesare la elaborarea prognozei energiei electrice.
Art. 11
(1)Obligaţiile de plată ale consumatorilor finali, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici pentru serviciul universal prestat de furnizorul de ultimă instanţă, în conformitate cu prevederile art. 53 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, se stabilesc pe bază de tarife/preţuri calculate astfel:
a)tariful aplicat de furnizorul de ultimă instanţă consumatorilor finali mici, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, cu putere maximă aprobată prin avizul tehnic de racordare de până la 100 kVA inclusiv, este cu 10% mai mare decât tariful reglementat D aferent nivelului de tensiune al locului de consum;
b)tariful aplicat de furnizorul de ultimă instanţă consumatorilor finali mari, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, cu putere maximă aprobată prin avizul tehnic de racordare cuprinsă între 100 kVA şi 1 MVA inclusiv, este cu 15% mai mare decât tariful reglementat D aferent nivelului de tensiune al locului de consum;
c)preţul aplicat de furnizorul de ultimă instanţă consumatorilor finali foarte mari, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, cu putere maximă aprobată prin avizul tehnic de racordare de peste 1 MVA, este cu 2,5% mai mare decât preţul de referinţă pentru această categorie de consumatori. La preţul rezultat se adaugă şi tarifele pentru serviciile de reţea, serviciile de sistem, operare piaţă şi costurile unitare de furnizare. Furnizorul va avea în vedere aceleaşi costuri unitare de furnizare a energiei electrice ca şi pentru consumatorii finali care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate.
(2)La tarifele/preţurile rezultate după aplicarea regulilor menţionate la alin. (1) se vor adăuga accizele şi taxa pe valoarea adăugată.
Art. 12
Furnizorii de ultimă instanţă aplică în factura consumatorilor finali, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, un nou tarif de energie electrică activă denumit "Componenta de piaţă concurenţială" - (CPC), calculat pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Art. 13
În factura consumatorilor finali, tariful CPC se înmulţeşte cu cantitatea de energie electrică determinată prin aplicarea unui coeficient subunitar, a cărui valoare este corelată cu etapa de eliminare a tarifelor reglementate la consumatorii finali, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, la cantitatea de energie electrică consumată în perioada de facturare, pe fiecare zonă orară specifică tipului de tarif al consumatorului.
Art. 14
Prevederile prezentului ordin referitoare la aplicarea tarifului CPC în facturile emise consumatorilor finali completează contractul-cadru de furnizare la tarife reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor finali, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici.
Art. 15
(1)Valoarea CPC stabilită conform prevederilor art. 12 se evidenţiază separat în factura transmisă consumatorilor. Factura de energie electrică trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:
a)rând separat în factura care conţine informaţiile referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat, precum şi toate celelalte elemente specifice facturii, conform formatului utilizat de furnizorul de ultimă instanţă;
b)temeiul legal al aplicării în factură a tarifului CPC.
(2)La valoarea calculată conform prevederilor de la alin. (1) se aplică taxa pe valoarea adăugată (TVA), conform prevederilor legale.
Art. 16
Consumatorii finali, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, achită contravaloarea sumelor facturate de către furnizorul de ultimă instanţă cu care au încheiat contractul de furnizare de energie electrică, calculate conform prevederilor art. 12, la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute pentru plata energiei electrice în contractele încheiate între părţi.
Art. 17
(1)Se aprobă preţurile pentru energia electrică reactivă, conform tabelului nr. 4 din anexele nr. 1-6. Energia electrică reactivă se facturează şi se plăteşte conform reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
(2)Veniturile care se obţin din facturarea energiei electrice reactive de către furnizorul de ultimă instanţă pe baza prevederilor din contractul-cadru de furnizare a energiei electrice se transferă integral operatorului de reţea la care este racordat locul de consum, conform facturii emise de operatorul de reţea, în baza contractului de distribuţie/transport încheiat între acesta şi furnizorul de ultimă instanţă.
Art. 18
Furnizorii de ultimă instanţă vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va urmări aplicarea acestuia.
Art. 19
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 iulie 2013, urmând să îşi înceteze aplicabilitatea la data de 31 decembrie 2013.
Art. 20
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 54/2012 pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor finali care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, precum şi a preţurilor pentru energia reactivă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 892 din 28 decembrie 2012.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Niculae Havrileţ

ANEXA nr. 1: TARIFELE pentru Societatea Comercială ENEL ENERGIE - S.A. (Zona Banat)
1.Tariful binom diferenţiat pe zone orare şi durate de utilizare - A33*)
Valabil de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 1

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Durată de utilizare mică

Durată de utilizare medie

Durată de utilizare mare

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ÎNALTĂ TENSIUNE (220 kV)

146,6205

63,8020

0,5618

0,2881

0,2162

366,5695

159,3955

0,4465

0,2162

0,1730

773,1795

336,0920

0,3602

0,1730

0,1441

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV)

175,4920

76,2120

0,6196

0,3170

0,2451

438,4745

190,7125

0,4757

0,2451

0,1872

857,5675

372,7380

0,3890

0,2018

0,1584

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

179,7625

78,1830

0,6916

0,3456

0,2737

449,3150

195,3845

0,5189

0,2594

0,2018

774,2380

336,6395

0,4465

0,2162

0,1730

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

207,3200

90,1550

0,9077

0,4610

0,3602

518,5555

225,4970

0,6340

0,3170

0,2451

784,6405

341,0925

0,5762

0,2881

0,2162

*) Nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
2.Tarifele A, B, C şi D*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 2

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică activă

A. Tarif binom diferenţiat

B. Tarif monom diferenţiat

C. Tarif binom simplu

D. Tarif monom simplu

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru puterea contractată (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

590,0955

254,3685

0,5908

0,2137

0,7782

0,3026

445,5555

0,2737

0,3602

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

799,3500

335,4350

0,6053

0,2191

0,8790

0,3316

500,4515

0,3026

0,4035

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

1.333,5275

573,7070

0,7060

0,2594

1,1528

0,4322

629,6615

0,3747

0,5189

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
3.Tarifele zi-noapte E1 şi E2*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 3

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

E1

E2

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte, inclusiv din zilele de sâmbătă şi duminică

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte

(lei/kWh)

(lei/kWh)

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte**)

22,00-7,00

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte

22,00-7,00

1

2

3

4

5

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,4610

0,2306

0,3890

0,2306

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,5043

0,2594

0,4322

0,2594

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,6628

0,3316

0,5618

0,3316

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
**) Se aplică şi consumului înregistrat în perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00.
4.Preţurile pentru energia electrică reactivă*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 4

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică reactivă**) (lei/kVArh)

1

2

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,0566

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,0566

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,0708

*) Nu includ taxa pe valoarea adăugată.
**) Preţurile pentru energia electrică reactivă sunt valabile inclusiv pentru consumatorii care şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, indiferent de furnizorul de energie electrică ales.
ANEXA nr. 2: TARIFELE pentru Societatea Comercială ENEL ENERGIE - S.A. (Zona Dobrogea)
1.Tariful binom diferenţiat pe zone orare şi durate de utilizare - A33*)
Valabil de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 1

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Durată de utilizare mică

Durată de utilizare medie

Durată de utilizare mare

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ÎNALTĂ TENSIUNE (220 kV)

149,5770

65,0795

0,5730

0,2940

0,2203

373,8330

162,5710

0,4554

0,2203

0,1765

788,6555

342,8080

0,3673

0,1765

0,1470

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV)

178,9960

77,7450

0,6320

0,3233

0,2499

447,2710

194,5450

0,4850

0,2499

0,1910

874,6495

380,2205

0,3970

0,2057

0,1617

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

183,4490

79,7160

0,7054

0,3525

0,2792

458,3670

199,2535

0,5291

0,2646

0,2057

789,6410

343,3920

0,4554

0,2203

0,1765

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

211,3715

92,0165

0,9259

0,4703

0,3673

528,8485

230,0230

0,6466

0,3233

0,2499

800,2990

347,8450

0,5879

0,2940

0,2203

*) Nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
2.Tarifele A, B, C şi D*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 2

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică activă

A. Tarif binom diferenţiat

B. Tarif monom diferenţiat

C. Tarif binom simplu

D. Tarif monom simplu

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru puterea contractată (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

601,8850

259,4055

0,6027

0,2179

0,7936

0,3085

454,3885

0,2792

0,3673

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

815,2640

342,1510

0,6174

0,2236

0,8964

0,3381

510,5255

0,3085

0,4116

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

1.360,1725

585,1315

0,7200

0,2646

1,1757

0,4410

642,2540

0,3821

0,5291

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
3.Tarifele zi-noapte E1 şi E2*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 3

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

E1

E2

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte, inclusiv din zilele de sâmbătă şi duminică

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte

(lei/kWh)

(lei/kWh)

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte**)

22,00-7,00

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte

22,00-7,00

1

2

3

4

5

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,4703

0,2351

0,3970

0,2351

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,5142

0,2646

0,4410

0,2646

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,6761

0,3381

0,5730

0,3381

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
**) Se aplică şi consumului înregistrat în perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00.
4.Preţurile pentru energia electrică reactivă*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 4

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică reactivă**) (lei/kVArh)

1

2

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,0577

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,0577

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,0722

*) Nu includ taxa pe valoarea adăugată.
**) Preţurile pentru energia electrică reactivă sunt valabile inclusiv pentru consumatorii care şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, indiferent de furnizorul de energie electrică ales.
ANEXA nr. 3: TARIFELE pentru Societatea Comercială CEZ VÂNZARE - S.A.
1.Tariful binom diferenţiat pe zone orare şi durate de utilizare - A33*)
Valabil de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 1

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Durată de utilizare mică

Durată de utilizare medie

Durată de utilizare mare

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ÎNALTĂ TENSIUNE (220 kV)

150,5260

65,5175

0,5769

0,2959

0,2218

376,3515

163,7025

0,4586

0,2218

0,1777

793,9115

345,1075

0,3697

0,1777

0,1480

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV)

180,2370

78,3290

0,6363

0,3256

0,2516

450,2640

195,8590

0,4882

0,2516

0,1923

880,4895

382,8120

0,3996

0,2071

0,1626

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

184,6170

80,2270

0,7100

0,3550

0,2811

461,3965

200,6405

0,5329

0,2664

0,2071

794,9335

345,6550

0,4586

0,2218

0,1777

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

212,8315

92,6370

0,9319

0,4733

0,3697

532,3890

231,5195

0,6509

0,3256

0,2516

805,6645

350,2540

0,5917

0,2959

0,2218

*) Nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
2.Tarifele A, B, C şi D*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 2

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică activă

A. Tarif binom diferenţiat

B. Tarif monom diferenţiat

C. Tarif binom simplu

D. Tarif monom simplu

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru puterea contractată (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

605,9000

261,1575

0,6066

0,2193

0,7990

0,3106

457,5640

0,2811

0,3697

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

820,7390

344,4505

0,6214

0,2250

0,9026

0,3404

513,9200

0,3106

0,4143

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

1.369,2975

589,0735

0,7250

0,2664

1,1837

0,4439

646,5610

0,3848

0,5329

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
3.Tarifele zi-noapte E1 şi E2*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 3

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

E1

E2

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte, inclusiv din zilele de sâmbătă şi duminică

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte

(lei/kWh)

(lei/kWh)

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte**)

22,00-7,00

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte

22,00-7,00

1

2

3

4

5

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,4733

0,2367

0,3996

0,2367

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,5178

0,2664

0,4439

0,2664

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,6805

0,3404

0,5769

0,3404

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
**) Se aplică şi consumului înregistrat în perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00.
4.Preţurile pentru energia electrică reactivă*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 4

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică reactivă**) (lei/kVArh)

1

2

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,0582

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,0582

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,0726

*) Nu includ taxa pe valoarea adăugată.
**) Preţurile pentru energia electrică reactivă sunt valabile inclusiv pentru consumatorii care şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, indiferent de furnizorul de energie electrică ales.
ANEXA nr. 4: TARIFELE pentru Societatea Comercială E.ON ENERGIE ROMÂNIA - S.A.
1.Tariful binom diferenţiat pe zone orare şi durate de utilizare - A33*)
Valabil de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 1

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Durată de utilizare mică

Durată de utilizare medie

Durată de utilizare mare

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ÎNALTĂ TENSIUNE (220 kV)

138,5175

60,2980

0,5310

0,2722

0,2041

346,3485

150,7085

0,4219

0,2041

0,1634

730,5840

317,6230

0,3402

0,1634

0,1362

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV)

165,7830

72,0145

0,5856

0,2996

0,2315

414,3480

180,2370

0,4492

0,2315

0,1769

810,3000

352,2615

0,3676

0,1906

0,1497

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

169,9440

73,8395

0,6537

0,3266

0,2586

424,5680

184,5440

0,4902

0,2452

0,1906

731,5695

318,0975

0,4219

0,2041

0,1634

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

195,8225

85,2275

0,8577

0,4357

0,3402

489,9395

213,0505

0,5990

0,2996

0,2315

741,3515

322,2585

0,5446

0,2722

0,2041

*) Nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
2.Tarifele A, B, C şi D*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 2

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică activă

A. Tarif binom diferenţiat

B. Tarif monom diferenţiat

C. Tarif binom simplu

D. Tarif monom simplu

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru puterea contractată (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

557,5740

240,3525

0,5583

0,2018

0,7354

0,2858

421,0275

0,2586

0,3402

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

755,2580

317,0390

0,5719

0,2070

0,8305

0,3134

472,9305

0,2858

0,3814

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

1.260,0530

542,0250

0,6672

0,2452

1,0892

0,4084

594,9865

0,3539

0,4902

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
3.Tarifele zi-noapte E1 şi E2*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 3

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

E1

E2

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte, inclusiv din zilele de sâmbătă şi duminică

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte

(lei/kWh)

(lei/kWh)

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte**)

22,00-7,00

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte

22,00-7,00

1

2

3

4

5

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,4357

0,2178

0,3676

0,2178

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,4763

0,2452

0,4084

0,2452

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,6264

0,3134

0,5310

0,3134

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
**) Se aplică şi consumului înregistrat în perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00.
4.Preţurile pentru energia electrică reactivă*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 4

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică reactivă**) (lei/kVArh)

1

2

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,0536

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,0536

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,0670

*) Nu includ taxa pe valoarea adăugată.
**) Preţurile pentru energia electrică reactivă sunt valabile inclusiv pentru consumatorii care şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, indiferent de furnizorul de energie electrică ales.
ANEXA nr. 5: TARIFELE pentru Societatea Comercială ENEL ENERGIE MUNTENIA - S.A.
1.Tariful binom diferenţiat pe zone orare şi durate de utilizare - A33*)
Valabil de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 1

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Durată de utilizare mică

Durată de utilizare medie

Durată de utilizare mare

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ÎNALTĂ TENSIUNE (220 kV)

132,7505

57,8160

0,5088

0,2610

0,1957

331,8945

144,3575

0,4045

0,1957

0,1566

700,1065

304,3370

0,3260

0,1566

0,1305

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV)

158,9575

69,0215

0,5611

0,2872

0,2219

397,0835

172,7180

0,4306

0,2219

0,1695

776,5740

337,5885

0,3524

0,1826

0,1434

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

162,8630

70,7370

0,6263

0,3132

0,2478

406,9020

176,9155

0,4698

0,2349

0,1826

701,1285

304,8480

0,4045

0,1957

0,1566

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

187,6830

81,7235

0,8220

0,4174

0,3260

469,5725

204,1810

0,5741

0,2872

0,2219

710,5090

308,8630

0,5219

0,2610

0,1957

*) Nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
2.Tarifele A, B, C şi D*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 2

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică activă

A. Tarif binom diferenţiat

B. Tarif monom diferenţiat

C. Tarif binom simplu

D. Tarif monom simplu

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru puterea contractată (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

534,3600

230,3515

0,5351

0,1935

0,7046

0,2740

403,4345

0,2478

0,3260

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

723,8315

303,7530

0,5480

0,1985

0,7957

0,3001

453,2935

0,2740

0,3654

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

1.207,6025

519,5410

0,6394

0,2349

1,0439

0,3912

570,2395

0,3393

0,4698

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
3.Tarifele zi-noapte E1 şi E2*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 3

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

E1

E2

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte, inclusiv din zilele de sâmbătă şi duminică

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte

(lei/kWh)

(lei/kWh)

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte**)

22,00-7,00

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte

22,00-7,00

1

2

3

4

5

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,4174

0,2088

0,3524

0,2088

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,4567

0,2349

0,3912

0,2349

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,6002

0,3001

0,5088

0,3001

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
**) Se aplică şi consumului înregistrat în perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00.
4.Preţurile pentru energia electrică reactivă*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 4

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică reactivă**) (lei/kVArh)

1

2

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,0512

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,0512

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1kV inclusiv)

0,0641

*) Nu includ taxa pe valoarea adăugată.
**) Preţurile pentru energia electrică reactivă sunt valabile inclusiv pentru consumatorii care şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, indiferent de furnizorul de energie electrică ales.
ANEXA nr. 6: TARIFELE pentru Societatea Comercială ELECTRICA FURNIZARE - S.A.
1.Tariful binom diferenţiat pe zone orare şi durate de utilizare - A33*)
Valabil de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 1

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Durată de utilizare mică

Durată de utilizare medie

Durată de utilizare mare

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

Zona de vârf

Zona ore rest

Zona de vârf

Zona normală

Zona de gol

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

ÎNALTĂ TENSIUNE (220 kV)

139,9775

60,9185

0,5365

0,2752

0,2063

350,0350

152,2415

0,4266

0,2063

0,1652

738,2855

320,9080

0,3438

0,1652

0,1377

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV)

167,5715

72,8175

0,5916

0,3028

0,2339

418,6915

182,0985

0,4539

0,2339

0,1789

818,8410

355,9845

0,3715

0,1926

0,1513

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

171,6960

74,6790

0,6604

0,3301

0,2614

429,0575

186,5150

0,4954

0,2476

0,1926

739,2345

321,4190

0,4266

0,2063

0,1652

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

197,9395

86,1765

0,8668

0,4402

0,3438

495,0495

215,3135

0,6053

0,3028

0,2339

749,2355

325,6530

0,5504

0,2752

0,2063

*) Nu include acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
2.Tarifele A, B, C şi D*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 2

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică activă

A. Tarif binom diferenţiat

B. Tarif monom diferenţiat

C. Tarif binom simplu

D. Tarif monom simplu

Pentru putere (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru puterea contractată (lei/kW/an)

Pentru energie (lei/kWh)

Pentru energie (lei/kWh)

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

Zona vârf de seară

Zona rest ore

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

563,5235

242,8345

0,5642

0,2041

0,7430

0,2889

425,4075

0,2614

0,3438

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

763,2515

320,2875

0,5779

0,2092

0,8391

0,3166

477,9310

0,2889

0,3853

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

1.273,3390

547,7920

0,6742

0,2476

1,1006

0,4128

601,2645

0,3577

0,4954

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
3.Tarifele zi-noapte E1 şi E2*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 3

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

E1

E2

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte, inclusiv din zilele de sâmbătă şi duminică

Tarif pentru consumul de energie electrică din zonele de zi şi zonele de noapte

(lei/kWh)

(lei/kWh)

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte**)

22,00-7,00

Zona de zi

7,00-22,00

Zona de noapte

22,00-7,00

1

2

3

4

5

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,4402

0,2201

0,3715

0,2201

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,4815

0,2476

0,4128

0,2476

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,6329

0,3166

0,5365

0,3166

*) Nu includ acciza şi taxa pe valoarea adăugată.
**) Se aplică şi consumului înregistrat în perioada de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00.
4.Preţurile pentru energia electrică reactivă*)
Valabile de la 1 iulie 2013
Tabelul nr. 4

Niveluri de tensiune egale cu cele din punctele de delimitare a instalaţiilor

Preţuri pentru energia electrică reactivă**) (lei/kVArh)

1

2

ÎNALTĂ TENSIUNE (110 kV şi peste)

0,0541

MEDIE TENSIUNE (1-110 kV exclusiv)

0,0541

JOASĂ TENSIUNE (0,1-1 kV inclusiv)

0,0676

*) Nu includ taxa pe valoarea adăugată.
**) Preţurile pentru energia electrică reactivă sunt valabile inclusiv pentru consumatorii care şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, cu respectarea prevederilor din reglementările specifice, indiferent de furnizorul de energie electrică ales.
ANEXA nr. 7: ZONE ORARE PENTRU TARIFUL A33
(valabile pentru toţi furnizorii de ultimă instanţă)

Luna

Zona vârf

 

Zona de gol

Zona normală

Ianuarie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-10

17-22

0-6

6-7, 10-17, 22-0

-

-

22-17

17-22

Februarie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-10

17-22

0-6

6-7, 10-17, 22-0

-

-

22-17

17-22

Martie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-10

18-22

0-6

6-7, 10-18, 22-0

-

-

22-18

18-22

Aprilie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-9

20-22

0-6

6-7, 9-20, 22-0

-

-

22-20

20-22

Mai

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-9

20-22

0-6

6-7, 9-20, 22-0

-

-

22-20

20-22

Iunie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-9

21-23

0-6

6-7, 9-21, 23-0

-

-

0-24

-

Iulie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-9

21-23

0-6

6-7, 9-21, 23-0

-

-

0-24

-

August

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-9

20-22

0-6

6-7, 9-20, 22-0

-

-

22-20

20-22

Septembrie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-9

20-22

0-6

6-7, 9-20, 22-0

-

-

22-20

20-22

Octombrie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-10

18-22

0-6

6-7, 10-18, 22-0

-

-

22-18

18-22

Noiembrie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-10

17-22

0-6

6-7, 10-17, 22-0

-

-

22-17

17-22

Decembrie

    

zile lucrătoare

sâmbătă, duminică

7-10

17-22

0-6

6-7, 10-17, 22-0

-

-

22-17

17-22

ANEXA nr. 8: ZONE ORARE PENTRU TARIFELE A ŞI B
(valabile pentru toţi furnizorii de ultimă instanţă)

Luna

Zona vârf seară

Zona rest ore

Ianuarie

17-22

22-17

Februarie

17-22

22-17

Martie

17-22

22-17

Aprilie

20-22

22-20

Mai

20-22

22-20

Iunie

-

0-24

Iulie

-

0-24

August

20-22

22-20

Septembrie

20-22

22-20

Octombrie

17-22

22-17

Noiembrie

17-22

22-17

Decembrie

17-22

22-17

ANEXA nr. 9: ZONE ORARE PENTRU TARIFELE E1 ŞI E2
(valabile pentru toţi furnizorii de ultimă instanţă)

Tariful E1

Tariful E2

Zona de zi

Zona de noapte

Zona de zi

Zona de noapte

7,00-22,00

22,00-7,00

şi de vineri de la ora 22,00 până luni la ora 7,00

7,00-22,00

22,00-7,00

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 378 din data de 26 iunie 2013