ORDIN nr. 1215 din 23 octombrie 2013 privind aprobarea constituirii Consiliului Naţional pentru Bolile Rare
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 10.568 din 22 octombrie 2013, întocmit de către Direcţia de asistenţă medicală şi politici publice,
În temeiul art. 7 alin. (4) şi art. 15 din Hotărârea Guvernului nr.
144/2010
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor art. 6 lit. i) din Legea nr.
95/2006
privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul sănătăţii
emite următorul ordin:
Art. 1
(1)
Pentru coordonarea metodologică şi ştiinţifică din domeniul bolilor rare se aprobă constituirea Consiliului Naţional pentru Bolile Rare, denumit în continuare CNBR.
(2)
CNBR este un organism ştiinţific interdisciplinar format din experţi în domeniul bolilor rare, fără personalitate juridică, cu rol consultativ pentru Ministerul Sănătăţii.
Art. 2
(1)
CNBR este format dintr-un număr de membri după cum urmează:
a)
2 reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii;
b)
un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate;
c)
specialişti de specialităţi diferite, implicaţi în diagnosticarea şi managementul bolilor rare, în proiecte de cercetare privind bolile rare şi în redactarea Planului Naţional pentru Boli Rare, denumit în continuare PNBR.;
d)
un reprezentant al Societăţii Române de Genetică Medicală;
e)
un reprezentant al Orphanet România;
f)
3 reprezentanţi ai Alianţei Naţionale pentru Boli Rare;
g)
un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
(2)
Componenţa nominală a CNBR se aprobă pentru o perioadă de 4 ani; componenţa CNBR se va stabili după desemnarea reprezentanţilor de către instituţii conform dispoziţiilor alin. (1). Lista membrilor CNBR va fi publicată pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii.
(3)
CNBR este format din preşedinte, vicepreşedinte şi secretar, aleşi prin mandat rotativ pe o perioadă de un an.
(4)
CNBR emite decizii prin majoritate calificată (2/3 din voturi).
(5)
Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul CNBR sunt aleşi dintre membrii CNBR, conform procedurii stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare.
(6)
Regulamentul de organizare şi funcţionare va fi adoptat prin decizia membrilor CNBR la 30 de zile de la intrarea în vigoarea prezentului ordin.
(7)
CNBR se întruneşte la sediul Ministerului Sănătăţii sau într-o altă locaţie stabilită de preşedintele comitetului. Întrunirile CNBR se desfăşoară trimestrial sau ori de câte ori este nevoie.
(8)
La întrunirile CNBR pot participa, în calitate de invitaţi, fără drept de vot, şi următorii reprezentanţi:
a)
alţi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi/sau ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate;
b)
alţi specialişti cu experienţă în domeniul bolilor rare;
c)
reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.
(9)
Şedinţele CNBR se convoacă de către preşedinte, iar în lipsa acestuia, de către vicepreşedinte. În absenţa preşedintelui sau atunci când acesta este în imposibilitate de a-şi exercita funcţia, atribuţiile şi competenţele sale sunt preluate de vicepreşedinte.
(10)
În situaţia egalităţii de voturi, decizia aparţine preşedintelui CNBR.
(11)
Secretariatul tehnic al CNBR va fi realizat de către secretarul CNBR,
(12)
Cheltuielile de deplasare ocazionate de participarea la şedinţele CNBR sunt suportate de instituţiile în care persoanele sunt încadrate sau de organizaţiile pe care acestea le reprezintă.
Art. 3
Modul de desfăşurare a şedinţelor CNBR se stabileşte prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al acestuia, care va fi a elaborat şi aprobat de CNBR în termen de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.
Art. 4
CNBR are următoarele obiective:
a)
îndrumarea tehnică în vederea organizării la nivel naţional a reţelei funcţionale pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor rare;
b)
asigurarea expertizei privind realizarea intervenţiilor terapeutice în domeniul bolilor rare la nivelul standardelor europene şi internaţionale în vigoare.
Art. 5
CNBR are următoarele atribuţii:
a)
coordonează, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, domeniul bolilor rare;
b)
fundamentează deciziile Ministerului Sănătăţii în probleme specifice domeniului bolilor rare, vizând elaborarea:
1.
politicilor şi strategiilor Ministerului Sănătăţii;
2.
PNBR-ului;
3.
planurilor şi instrumentelor de formare a personalului implicat în implementarea activităţilor incluse în PNBR;
4.
criteriilor de acreditare şi standardelor de performanţă pentru organizarea centrelor de expertiză în bolile rare prin respectarea condiţiilor elaborate de către Comisia Europeană;
5.
metodologiei de evaluare în vederea acreditării şi reacreditării centrelor de expertiză în bolile rare;
6.
setului de date necesar constituirii registrului naţional pentru bolile rare;
c)
estimează necesarul de resurse financiare şi umane pentru implementarea PNBR;
d)
monitorizează procesul de implementare a PNBR, respectiv dezvoltarea serviciilor pentru diagnosticarea, monitorizarea, tratamentul, reabilitarea şi profilaxia în domeniul bolilor rare;
e)
elaborează criterii pentru evaluarea eficienţei şi eficacităţii activităţilor incluse în PNBR;
f)
elaborează periodic rapoarte de analiză a procesului de implementare a PNBR şi formulează propuneri de îmbunătăţire a activităţii din domeniul bolilor rare;
g)
elaborează un raport anual de activitate pe care îl prezintă Ministerului Sănătăţii;
h)
colaborează cu direcţiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii pentru a asigura contactul cu instituţiile Uniunii Europene, cu organizaţii internaţionale (OMS), reţelele europene în domeniul bolilor rare, în vederea schimbului de informaţii şi experienţă, precum şi a întăririi capacitaţii naţionale şi regionale pentru implementarea PNBR;
i)
îndeplineşte orice alte atribuţii în domeniul bolilor rare stabilite prin dispoziţii ale conducerii Ministerului Sănătăţii.
Art. 6
Pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 5, CNBR poate înfiinţa grupuri de lucru tehnice pe probleme specifice, alcătuite din proprii membri şi alţi experţi în domeniul bolilor rare.
Art. 7
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, precum şi unităţile sanitare implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul sănătăţii,
Gheorghe-Eugen Nicolăescu
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 658 din data de 25 octombrie 2013