ORDIN nr. 2179 din 29 noiembrie 2012 pentru modificarea art. 16 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 535/2007 privind aprobarea normelor pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatelor de siguranţă în vederea efectuării serviciilor de transport feroviar pe căile ferate din România
În temeiul prevederilor art. 3 alin. (2) lit. k) pct. (ii) din anexa nr. 1 "Regulament de organizare şi funcţionare al Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR" la anexa nr. 1 "Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Feroviare Române - AFER" la Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (1) pct. 1 şi 12 şi art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul transporturilor şi infrastructurii emite următorul ordin:
Art. I
1.Articolul 16 din anexa nr. 2 "Norme pentru acordarea certificatelor de siguranţă" la Ordinul ministrului transporturilor nr. 535/2007 privind aprobarea normelor pentru acordarea licenţei de transport feroviar şi a certificatelor de siguranţă în vederea efectuării serviciilor de transport feroviar pe căile ferate din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 501 din 26 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 16
(1) Pentru a fi utilizat în exploatare un vehicul feroviar motor se poate înscrie în unul sau mai multe certificate de siguranţă partea B, deţinute de operatori de transport feroviar.
(2) Înscrierea aceluiaşi vehicul într-un certificat de siguranţă partea B al unui alt operator de transport feroviar se efectuează în cazul în care există încheiat un contract de închiriere a vehiculului, leasing sau alte documente similare acestora, între cei 2 operatori de transport feroviar. Contractul de închiriere trebuie să conţină responsabilităţi privind întreţinerea şi repararea vehiculului închiriat, precum şi responsabilităţi în cazul producerii unor accidente sau incidente în care este implicat acesta.
Se admite utilizarea, cu caracter operativ, a unui vehicul de acelaşi tip de către un alt operator de transport feroviar, fără înscrierea acestuia în certificatul de siguranţă partea B, numai dacă nu se depăşeşte o durată de utilizare de maximum 5 zile/lună, cu avizarea prealabilă a ASFR şi a Companiei Naţionale de Căi Ferate «C.F.R.» - S.A., în următoarele condiţii confirmate în scris de către solicitant:
a) vehiculul este apt din punct de vedere tehnic pentru efectuarea aceluiaşi tip de serviciu de transport feroviar în condiţii de siguranţă - declaraţie pe propria răspundere;
b) sunt îndeplinite cerinţele pentru remorcarea trenurilor, prevăzute în livretele de mers ale trenurilor şi modificarea programului de circulaţie.
(3) Pentru înscrierea vehiculului şi în certificatul de siguranţă partea B al celui de-al doilea operator de transport feroviar în vederea efectuării aceluiaşi tip de serviciu de transport feroviar pe care îl efectuează primul operator, solicitantul trebuie să depună la ASFR următoarele documente:
a) o cerere scrisă din care să reiasă:
- denumirea deţinătorului vehiculului închiriat şi numărul certificatului de siguranţă partea B în care a fost înscris iniţial vehiculul;
- datele de identificare ale vehiculului închiriat, respectiv: tipul acestuia, numărul de identificare, seria şasiului, puterea nominală şi denumirea deţinătorului;
b) dovada deţinerii vehiculului pe perioada utilizării acestuia - contract de închiriere, leasing sau alte documente similare acestora.
(4) Pentru înscrierea vehiculului şi în certificatul de siguranţă partea B al celui de-al doilea operator de transport feroviar în vederea efectuării altui tip de serviciu de transport feroviar decât cel efectuat de către primul operator, solicitantul trebuie să depună la ASFR documentele prevăzute la alin. (3), precum şi documentul privind evaluarea tehnică a vehiculului efectuată de către ONFR pentru prestarea noului tip de serviciu.
(5) Pe perioada valabilităţii contractului de închiriere, leasing sau alte documente similare acestora, se poate utiliza vehiculul de către ambii operatori de transport feroviar numai dacă există prevăzută o asemenea clauză în contract, care să acopere şi responsabilităţile prevăzute la alin. (2) ale operatorului de transport feroviar care utilizează la un moment dat vehiculul respectiv.
(6) Personalul de conducere al vehiculelor, de însoţire a trenurilor şi de manevră feroviară trebuie să fie personal al operatorului de transport feroviar care utilizează vehiculul, angajat pe bază de contract, pe durată determinată sau nedeterminată."
Art. II
Autoritatea Feroviară Română - AFER, administratorul infrastructurii feroviare publice, gestionarii infrastructurii feroviare neinteroperabile şi operatorii de transport feroviar vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.
-****-

p. Ministrul transporturilor şi infrastructurii,

Septimiu Buzaşu,

secretar de stat

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 835 din data de 12 decembrie 2012