HOTĂRÂRE nr. 595 din 14 august 2013 privind aprobarea stemei judeţului Buzău
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 10 alin. 2 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
(1)Se aprobă stema judeţului Buzău, prevăzută în anexa nr. 1.
(2)Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3)Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

p. Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice,

Iulian Matache,

secretar de stat

ANEXA nr. 1: STEMA judeţului Buzău
ANEXA nr. 2: DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE elementelor însumate ale stemei judeţului Buzău
1.Descrierea stemei
Potrivit anexei nr. 1, stema judeţului Buzău se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat şi despicat în talpă.
În partea superioară, în câmp albastru, se află o biserică de argint, rostuită negru, redată din profil, având la dextra un turn acoperit, străpuns de o fereastră circulară şi de o alta arcuită deasupra ei; pe faţada laterală se află 3 ferestre arcuite, două în dreptul navei şi una în dreptul absidei; acoperişul are pe flancuri, în partea de sus, două globuri crucifere, terminate cu câte o cruce latină; pe edificiu stă o acvilă de aur, având capul conturnat, cu aripile deschise şi zborul coborât.
În vârful scutului, în dreapta, în câmp roşu, se află o fibulă de aur în formă de pasăre stilizată, cu mai multe alveole, având diferite forme.
În vârful scutului, în stânga, în câmp auriu, se află un ciorchine de strugure roşu, având o codiţă, două frunze de viţă-de-vie şi un mic cârcel de culoare verde.
2.Semnificaţiile elementelor însumate
Biserica reprezintă vechiul sediu episcopal al Buzăului, care a avut un important rol politic, religios, cultural, administrativ şi judecătoresc. Prin modul de reprezentare, construcţia arată rolul şi locul Buzăului în configuraţia geopolitică a timpului. A reprezentat sediul Băniei Ţării de Jos (a Buzăului şi Brăilei), important centru comercial şi meşteşugăresc al vremii.
Fibula este piesa principală a "Tezaurului de la Pietroasele", cunoscut sub denumirea populară "Cloşca cu puii de aur", având o valoare istorică şi documentară inestimabilă.
Ciorchinele de strugure reprezintă una dintre ocupaţiile de bază ale locuitorilor din judeţul Buzău, viticultura.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 544 din data de 28 august 2013