ORDIN nr. 86 din 13 aprilie 2016 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare prin concursul public de ofertă - Runda nr. 92/2016
În temeiul art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.419/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, cu modificările ulterioare, şi al art. 40 din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.208/2003, cu modificările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale emite prezentul ordin.
Art. 1
Se aprobă Lista perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare prin concursul public de ofertă - Runda nr. 92/2016, prevăzută în anexa care face parte din prezentul ordin.
Art. 2
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă abilitată să aplice prevederile Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, organizează concurs public de ofertă pentru concesionarea de activităţi miniere de explorare în perimetrele aprobate potrivit prezentului ordin.
Art. 3
Organizarea şi desfăşurarea concursului public de ofertă pentru concesionarea de activităţi miniere de explorare se realizează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările ulterioare.
Art. 4
(1)Ofertele redactate în limba română vor fi depuse, în original şi în copie, potrivit legii, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale din municipiul Bucureşti, bd. Dacia nr. 59, sectorul 1. Ofertele pot fi transmise şi prin poştă.
(2)Pentru fiecare perimetru cuprins în lista aprobată prin prezentul ordin un ofertant poate depune o singură ofertă. Ofertele alternative nu sunt admise.
Art. 5
(1)Ofertele persoanelor juridice române sau străine interesate vor cuprinde, cu respectarea prevederilor Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.208/2003, cu modificările ulterioare, următoarele documente şi informaţii:
I.Plic exterior:
A.În cazul persoanelor juridice române:
a)declaraţie de participare, semnată şi ştampilată de ofertant, fără ştersături sau adăugări, care va cuprinde angajamentul de a menţine valabilitatea ofertei, menţionarea perimetrului la care se referă, respectiv denumirea, poziţia din anexă potrivit art. 1 şi coordonatele topogeodezice, aşa cum au fost publicate, precum şi asumarea răspunderii ofertantului asupra datelor şi declaraţiilor din ofertă.
Menţionarea în cuprinsul declaraţiei de participare a altor coordonate topogeodezice decât cele publicate în conformitate cu prezentul ordin atrage descalificarea ofertei, fără a se mai proceda la deschiderea plicului interior;
b)declaraţie cuprinzând date şi informaţii privind ofertantul, respectiv denumirea, sediul social, codul unic de înregistrare, capitalul social, asociaţii/acţionarii, precum şi numele, funcţia, telefonul/faxul persoanei împuternicite de ofertant, cu care se vor face comunicările;
c)copii, certificate pentru conformitate, de pe actul constitutiv şi certificatul de înregistrare ale ofertantului;
d)certificat constatator privind ofertantul, emis de oficiul registrului comerţului, în termen de valabilitate, în original sau copie legalizată; acesta va cuprinde informaţii actualizate referitoare la societate;
e)lista cuprinzând menţionarea datelor şi informaţiilor incluse în fondul geologic naţional şi/sau în fondul naţional de resurse/rezerve minerale, utilizate la elaborarea ofertei; în cazul utilizării de date şi informaţii publice referitoare la resurse minerale se va indica sursa din care provin acestea;
f)dovada privind deţinerea legală a datelor şi informaţiilor incluse în fondul geologic naţional şi/sau în fondul naţional de resurse/rezerve minerale, utilizate la elaborarea ofertei, respectiv factura emisă de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi ordinul de plată sau chitanţa corespunzătoare, precum şi acordul de confidenţialitate pentru utilizarea datelor şi informaţiilor geologice încheiat între ofertant şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale;
g)dovada existenţei capacităţii financiare necesare în vederea desfăşurării activităţii:
- scrisoare de bonitate, în original sau copie legalizată, cuprinzând următorii indicatori economici, exprimaţi în procente:
- lichiditate globală;
- solvabilitate patrimonială;
- rata profitului brut;
- rentabilitate financiară.
Lipsa oricărui indicator economic solicitat va atrage depunctarea ofertei în cadrul evaluării. Prezentarea oricărui altui indicator în afara celor menţionaţi nu se va lua în considerare.
- dovada disciplinei financiar-fiscale, prin anexarea, în original sau copie legalizată, a certificatelor constatatoare/adeverinţelor, emise de autorităţile/instituţiile publice care administrează:
- bugetul de stat;
- bugetul asigurărilor sociale de stat;
- bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
- bugetul asigurărilor pentru şomaj;
- bugetul asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
- bugetele locale;
h)certificat de atestare privind capacitatea tehnică pentru întocmirea documentaţiilor şi/sau executarea lucrărilor de cercetare geologică şi memoriu cuprinzând prezentarea activităţilor miniere executate sau în curs de executare, în cazul ofertanţilor specializaţi şi atestaţi de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale; ori
- documentaţie privind dotarea tehnică a ofertantului, care va cuprinde cel puţin informaţii privind instalaţiile şi utilajele specifice activităţilor miniere de cercetare geologică, deţinute de ofertant, şi titlul deţinerii acestora, precum şi personalul ofertantului, inclusiv personalul de specialitate specific activităţilor miniere, şi un memoriu cuprinzând prezentarea activităţilor miniere executate sau în curs de executare, în cazul ofertanţilor cu dotare tehnică proprie, neatestaţi de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale; sau
- copie de pe certificatul de atestare privind capacitatea tehnică pentru întocmirea documentaţiilor şi/sau executarea lucrărilor de cercetare geologică a persoanei juridice cu care urmează să fie executate activităţile miniere, semnată şi ştampilată pentru conformitate, memoriu cuprinzând prezentarea activităţilor miniere executate de aceasta sau în curs de executare, precum şi actul juridic prin care s-a convenit obligaţia fermă de executare a activităţilor miniere, dacă acestea îi vor fi concesionate, în cazul ofertanţilor fără capacitate tehnică proprie.
Pentru capacitatea tehnică se vor depune documente numai pentru unul dintre cele 3 cazuri prezentate anterior.
În situaţia în care un operator economic depune oferte pentru mai multe perimetre din lista aprobată prin prezentul ordin, originalele documentelor prevăzute la lit. d) şi g) vor fi prezentate în oferta aflată pe poziţia superioară din listă. Pentru celelalte oferte se prezintă copii certificate în conformitate cu originalul, cu specificarea expresă în care dintre oferte se găsesc originalele.
Documentele prevăzute la lit. d) şi g) se vor prezenta în termen de valabilitate la data depunerii ofertei.
B.În cazul persoanelor juridice străine:
Plicul exterior va cuprinde documentele şi informaţiile prevăzute la pct. A. lit. a), b), e), f) şi h), precum şi următoarele:
a)scrisoarea de bonitate, fără prezentarea indicatorilor prevăzuţi la art. 59 alin. (1) din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.208/2003, cu modificările ulterioare;
b)raportul anual auditat.
Documentele cuprinse în plicul exterior se vor prezenta îndosariate, cu paginile numerotate şi filă finală.
II.Plic interior:
Acesta, atât în cazul persoanelor juridice române, cât şi al persoanelor juridice străine, conţine oferta propriu-zisă, respectiv:
a)programul de explorare propus;
b)proiectul tehnic de refacere a mediului.
(2)Programul de explorare propus şi proiectul tehnic de refacere a mediului vor cuprinde inclusiv volumele fizice de lucrări, defalcate pe ani contractuali şi valorile estimative corespunzătoare acestora.
Art. 6
(1)În conformitate cu prevederile art. 72 alin. (4) din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.208/2003, cu modificările ulterioare, lipsa oricărui document din plicul exterior atrage descalificarea ofertei, fără a se mai proceda la deschiderea plicului interior.
(2)Lipsa oricărui document din plicul interior atrage descalificarea ofertei, conform art. 72 alin. (6) din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.208/2003, cu modificările ulterioare.
Art. 7
Modalitatea de evaluare a capacităţii financiare, capacităţii tehnice, programului de explorare şi proiectului tehnic de refacere a mediului, precum şi datele-limită ale evaluării ofertelor şi cea a declarării câştigătorului pot fi obţinute gratuit de participanţii la concursul public de ofertă de la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Art. 8
(1)În vederea formulării ofertelor, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pune la dispoziţia persoanelor juridice interesate date şi informaţii geologice existente în fondul geologic naţional şi/sau în fondul naţional de resurse/rezerve minerale.
(2)Accesul la datele şi informaţiile geologice se face, conform art. 11 din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.208/2003, cu modificările ulterioare, în baza solicitării scrise, cu respectarea condiţiilor impuse de legislaţia privind informaţiile clasificate, a acordului de confidenţialitate şi în condiţiile achitării de către solicitant a tarifelor pentru consultarea şi utilizarea de date şi informaţii din fondul geologic naţional referitoare la resurse minerale, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 138/2010 privind aprobarea tarifelor percepute pentru actele eliberate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în domeniul minier.
(3)Formularea ofertei prin utilizarea de date şi informaţii incluse în fondul geologic naţional şi/sau în fondul naţional de resurse/rezerve minerale, pentru care nu s-au achitat tarifele de consultare şi utilizare, atrage descalificarea acesteia în faza de evaluare.
Art. 9
(1)Termenul de depunere a ofertelor este ora 15,00 a celei de-a 30-a zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
(2)Ofertele depuse după împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) sunt înapoiate ofertanţilor fără a fi deschise.
Art. 10
(1)Ofertele vor fi deschise la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la ora 10,00 a celei de-a 15-a zile calendaristice de la data împlinirii termenului prevăzut la art. 9 alin. (1).
(2)Şedinţa de deschidere a ofertelor este publică.
(3)Relaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale sau la telefon: 021 317.00.96, 021 317.00.18, 021 317.00.94 sau 021 317.00.95.
Art. 11
Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,

Gheorghe Duţu

ANEXĂ: LISTA perimetrelor pentru concesionare de activităţi de explorare privind concursul public de ofertă - Runda nr. 92/2016

Nr. crt.

Denumirea perimetrului

Coordonate

Suprafaţa

- kmp -

Judeţul

Substanţa

X

Y

1

Bociu

589097

339316

1,739

Cluj

Andezit

587755

339477

587755

340692

589097

340692

2

Diana

378787

295891

0,001

Caraş-Severin

Ape geotermale

378763

295883

378764

295838

378790

295839

3

Oraviţa

402935

234831

0,046

Caraş-Severin

Ape geotermale

402755

234981

402763

234992

402609

235119

402528

235017

402885

234767

4

Sânmihaiu-German

475478

191796

0,018

Timiş

Ape geotermale

475472

191887

475272

191866

475283

191778

5

Ciprian Porumbescu

675728

575333

1,000

Suceava

Ape minerale naturale

675728

576333

674728

576333

674728

575333

6

Ciceu Sud

545340

558400

0,999

Harghita

Ape minerale naturale

545360

560330

544860

560330

544805

558400

7

Măieruş-Vest

488914

534852

4,027

Braşov

Ape minerale naturale

490321

537302

488485

538047

487998

535830

8

Izvoare Parc

439984

545237

0,005

Prahova

Ape minerale naturale

439950

545288

439879

545242

439915

545192

9

Aluniş

349959

311565

0,154

Mehedinţi

Ape minerale terapeutice

350288

311571

350285

312016

349925

312014

10

Aştileu

616445

303100

0,165

Bihor

Argilă comună

616330

303620

616165

303570

616165

303352

616000

303312

615890

303220

615965

303085

616145

303140

616300

303060

11

Rugi

436900

273100

6,524

Caraş-Severin

Bentonită

437400

275700

435900

276950

434700

275650

435750

273250

12

Balindru Sadu

449449

409262

14,167

Sibiu

Feldspat (pegmatit cu feldspat)

449921

409468

450335

409148

452641

409903

453038

411159

453794

412576

450322

414032

449320

411305

13

Valea Padeşului

405395

345110

0,140

Gorj

Granit pentru construcţie

405450

345495

405345

345555

405230

345415

405090

345455

404980

345260

405270

345050

14

Valea Crasnei

654056

334027

0,218

Sălaj

Lignit

653500

334145

653450

333950

654088

333500

15

Dealu Frasinu

637670

305200

0,287

Bihor

Lignit

638460

306120

638110

306130

637870

305720

637800

305900

637570

305660

16

Lacul Nuntaşi

344342

793477

3,544

Constanţa

Nămoluri terapeutice

344625

793889

343857

795991

342938

795991

342670

795041

342938

793678

17

Lacul Techirghiol Est

290386

789280

2,610

Constanţa

Nămoluri terapeutice

290525

789724

290163

790399

290439

791294

289742

791873

288856

791873

288230

791873

288230

791349

288642

791263

288697

790594

289725

790624

18

Sălătrucu

420018

460454

1,411

Argeş

Nisip şi pietriş

420251

461220

420227

461840

419898

462343

419469

462267

419242

462494

418949

462256

419911

460439

19

Teiuş-Stremţ (Dealul Târgului)

526000

396360

0,616

Alba

Nisip şi pietriş

525260

397550

525000

397500

524670

397370

525070

396980

525150

396710

525370

396770

525780

396200

20

Valea Sărată I Turda

567006

407986

2,704

Cluj

Sare gemă

567494

407458

569623

408998

568968

410000

567760

409138

567890

408680

21

Balomir-Uricani

427683

353920

1,000

Hunedoara

Cărbuni

427780

354503

427969

355566

427571

355246

427048

355322

427026

355221

426995

355023

426998

354871

427142

354549

427196

353975

427418

353885

427533

353900

22

Ilova

424300

291600

2,099

Caraş-Severin

Lignit

424300

292025

423000

292400

421250

292200

421250

291600

422300

291500

423100

291750

423300

291500

23

Lescoviţa

380000

223500

2,406

Caraş-Severin

Aur din aluviuni

380700

223550

380325

224000

380450

224825

381250

225325

381400

225875

380400

226375

380380

226650

379900

226625

379900

226200

380350

225775

380850

225750

380850

225500

379500

225000

379600

224375

24

Măgura Ţebii

517000

320000

8,800

Hunedoara

Minereuri auro- argentifere şi polimetalice

517000

322000

517400

322000

517400

324000

515000

324000

515000

320000

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 331 din data de 29 aprilie 2016