NORME din 28 decembrie 2015 privind procedura de acordare a certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată şi de eliberare a garanţiei pentru importurile de bunuri
Art. 1
(1)Potrivit art. 326 alin. (4) din Codul fiscal, prin exceptare de la prevederile alin. (3) al aceluiaşi articol, nu se face plata efectivă la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care au obţinut certificat de amânare de la plată.
(2)Certificatul de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată prevăzut la alin. (1) se eliberează în condiţiile prevăzute de prezentele norme.
Art. 2
(1)Certificatul de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată se eliberează la solicitarea următoarelor persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal:
a)persoanele care în anul calendaristic precedent sau în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se solicită eliberarea certificatului au realizat importuri din teritorii şi state terţe, astfel cum sunt definite la art. 267 din Codul fiscal, a căror valoare cumulată este de cel puţin 100 milioane lei şi care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (2). În această valoare nu se cuprind importurile de produse supuse accizelor armonizate;
b)operatorii economici autorizaţi care sunt înregistraţi în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal şi care au obţinut certificat de operator economic autorizat, conform art. 14a din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare;
c)persoanele impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal şi care au obţinut autorizaţie pentru procedura de vămuire la domiciliu, conform art. 253 alin. (4) din Regulamentul (CEE) nr. 2.454/93 al Comisiei din 2 iulie 1993 de stabilire a unor dispoziţii de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2.913/92 al Consiliului de instituire a Codului Vamal Comunitar, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumulativ persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sunt următoarele:
a)nu au obligaţii bugetare restante reprezentând impozite, taxe, contribuţii, inclusiv contribuţiile individuale ale salariaţilor şi orice alte venituri bugetare, cu excepţia celor eşalonate şi/sau reeşalonate la plată, precum şi a celor suspendate în condiţiile legii;
b)nu înregistrează debite faţă de autoritatea vamală;
c)să fie înregistrate în scopuri de TVA cu cel puţin un an calendaristic înaintea depunerii cererii pentru eliberarea certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată;
d)să nu fie în stare de insolvenţă, în procedură de reorganizare sau lichidare judiciară.
(3)Condiţiile prevăzute la alin. (2) nu se aplică în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
Art. 3
(1)În vederea obţinerii certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată, persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) depun la Direcţia Generală a Vămilor următoarele documente:
a)o cerere-tip conform modelului din anexa nr. 1;
b)copie de pe documentul care atestă calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal;
c)certificat de atestare fiscală, în original, din care să rezulte că este îndeplinită condiţia prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. a);
d)declaraţie pe propria răspundere privind valoarea cumulată a importurilor din teritorii şi state terţe realizate în anul calendaristic precedent sau în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se solicită eliberarea certificatului;
e)declaraţie pe propria răspundere că nu sunt în stare de insolvenţă şi nu se află în procedura de reorganizare sau lichidare judiciară.
(2)În vederea obţinerii certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată, persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) şi c) depun la Direcţia Generală a Vămilor următoarele documente:
a)cererea-tip conform modelului din anexa nr. 1;
b)copie de pe certificatul de operator economic autorizat sau de pe autorizaţia pentru procedura de vămuire la domiciliu, după caz;
c)copie de pe documentul care atestă calitatea de persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.
Art. 4
(1)În situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), Direcţia Generală a Vămilor eliberează persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) certificatul de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată în termen de 15 zile de la depunerea cererii şi a documentaţiei complete prevăzute la art. 3 alin. (1) de către solicitant. În cazul persoanelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) şi c), Direcţia Generală a Vămilor eliberează certificatul de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată în termen de 15 zile de la depunerea cererii şi a documentaţiei complete prevăzute la art. 3 alin. (2) de către solicitant, în situaţia în care certificatul de operator economic autorizat, respectiv autorizaţia pentru procedura de vămuire la domiciliu este valabil/valabilă. Modelul certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată este prevăzut în anexa nr. 2.
(2)Certificatul de amânare de la plată se eliberează pe perioada indicată de solicitant.
(3)Respingerea cererii pentru eliberarea certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată se comunică în scris solicitantului împreună cu motivele care au condus la această decizie.
(4)În cazul respingerii cererii pentru eliberarea certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată, persoana care a depus cererea poate contesta această decizie conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
Art. 5
(1)Certificatul de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată se revocă:
a)în cazul persoanelor impozabile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a), în situaţia în care una dintre condiţiile care au stat la baza eliberării certificatului, prevăzute la art. 2 alin. (2), nu mai este îndeplinită sau în cazul anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal;
b)în cazul operatorilor economici autorizaţi prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. b), în situaţia în care statutul de operator economic autorizat a fost suspendat sau retras ori în cazul anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal;
c)în cazul persoanelor impozabile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. c), în situaţia în care autorizaţia pentru procedura de vămuire la domiciliu a fost suspendată sau revocată ori în cazul anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA atribuit conform art. 316 din Codul fiscal.
(2)Decizia de revocare a certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată se comunică în scris, împreună cu motivele care au condus la această măsură.
Art. 6
(1)Persoanele prevăzute la art. 1 înscriu în declaraţia vamală suma taxei pe valoarea adăugată datorată pentru mărfurile importate şi ataşează la declaraţia vamală certificatul de amânare obţinut în condiţiile prevăzute de prezentele norme.
(2)Biroul vamal acordă liberul de vamă pentru mărfurile importate fără a solicita plata efectivă a taxei pe valoarea adăugată şi reţine la declaraţia vamală o copie a certificatului verificată şi vizată pe baza exemplarului original prezentat de importator.
(3)Amânarea de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată se acordă pentru valoarea taxei calculată la baza de impozitare stabilită conform prevederilor art. 289 din Codul fiscal.
Art. 7
(1)Garanţia prevăzută la art. 326 alin. (7) din Codul fiscal, pentru importul în România de bunuri scutit de taxă în condiţiile prevăzute la art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, se constituie la biroul vamal la care s-a depus declaraţia vamală de punere în liberă circulaţie. Cuantumul garanţiei trebuie să acopere taxa pe valoarea adăugată care ar fi datorată la punerea în liberă circulaţie a bunurilor.
(2)În cazul operatorilor economici autorizaţi care sunt înregistraţi în România în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal nu se aplică prevederile alin. (1).
(3)Garanţia se eliberează de către biroul vamal prevăzut la alin. (1), la cererea importatorului, prin decizie a sefului biroului vamal, pe baza documentelor care justifică scutirea de taxa pe valoarea adăugată pentru livrarea intracomunitară a bunurilor importate, conform Instrucţiunilor de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) şi art. 296 din Codul fiscal, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
(4)Termenul maxim pentru prezentarea documentelor justificative este de 30 de zile de la data declaraţiei vamale de punere în liberă circulaţie. În cazuri temeinic justificate, la cererea persoanei interesate, depusă în cadrul termenului iniţial, biroul vamal poate prelungi, o singură dată, acest termen de 30 de zile.
(5)În cazul neprezentării în termen a justificării scutirii de taxa pe valoarea adăugată conform alin. (1), garanţia constituită se utilizează pentru acoperirea taxei pe valoarea adăugată datorate în vamă.
(6)În cazul în care îndeplinirea formalităţilor de vămuire se face printr-un reprezentant desemnat conform art. 5 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/92 de instituire a Codului vamal comunitar, garanţia prevăzută la alin. (1) se poate constitui de către acesta.
Art. 8
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele norme.
-****-
ANEXA nr. 1: CERERE pentru eliberarea certificatului de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată, în baza prevederilor art. 326 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare
1.Denumirea solicitantului .......................
2.Adresa ....................................................
3.Codul de înregistrare în scopuri de TVA ..............
4.Organul fiscal la care este înregistrat în scopuri de TVA ..............
5.Perioada de valabilitate a certificatului solicitată ..........................
6.Documente anexate .......................
7.Nume şi prenume ..........................
8.Funcţia .................
9.Data ..............
10.Semnătura şi ştampila
ANEXA nr. 2: CERTIFICAT de amânare de la plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată în baza prevederilor art. 326 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare
Nr. ......... data ................
Se acordă prezentul certificat ............................ (denumirea persoanei impozabile, înregistrată în scopuri de TVA), adresa ..................., codul de înregistrare în scopuri de TVA în conformitate cu prevederile art. 316 din Codul fiscal ............... .
Prezentul certificat este valabil pentru operaţiunile de import cu punere în liberă circulaţie de bunuri pe teritoriul României până la data de ........... inclusiv.
................................
(conducătorul unităţii emitente)
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 976 din data de 29 decembrie 2015