ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 83 din 4 septembrie 2013 privind unele măsuri în vederea contractării serviciilor de consultanţă pentru privatizarea Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A.
În anul 2005, prin Hotărârea Guvernului nr. 727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A., cu modificările şi completările ulterioare, s-a declanşat acţiunea de finalizare a privatizării acestei societăţi, iar ulterior, acest act normativ a fost modificat inclusiv prin Hotărârea Guvernului nr. 513/2013, act ce a stabilit selectarea unui consultant.
Plata componentei fixe şi a componentei variabile/de succes a onorariului unui consultant care furnizează servicii într-un proces de privatizare este reglementată în legislaţia privatizării, şi anume în art. 216 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 216 alin. (9) din Hotărârea Guvernului nr. 577/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi includ o componentă fixă a onorariului şi o componentă variabilă a acestuia, exprimată în procente, reprezentând sumele cuvenite consultantului ca urmare a încheierii contractului de privatizare.
Potrivit art. 53 din Ordonanţa Guvernului nr. 17/2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, Ministerului pentru Societatea Informaţională i-a fost aprobată contractarea serviciilor de consultanţă, în sumă de 2 milioane lei, pentru finalizarea privatizării Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A., prevedere ce nu face distincţia între componentele onorariului.
Prin prezenta reglementare se urmăreşte asigurarea cadrului legislativ necesar contractării serviciilor de consultanţă atât din fonduri de la bugetul de stat prevăzute cu această destinaţie, cât şi din sume aprobate cu această destinaţie în bugetul privind activitatea de privatizare al Ministerului pentru Societatea Informaţională, cadru legislativ ce va acoperi efectuarea plăţilor legate de onorariul fix şi variabil al consultantului selectat pentru desfăşurarea activităţii de privatizare prin metoda vânzării de acţiuni a Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A., pentru finalizarea cu succes a acesteia.
Având în vedere contextul economic actual şi necesitatea adoptării unor măsuri care să asigure creşterea economică, prin atragerea de noi investiţii străine directe şi intrări de capital, finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A. este oportună, existând premisele obţinerii unor venituri suplimentare la bugetul de stat obţinute din vânzarea acţiunilor, cu condiţia declanşării acestui proces în regim de urgenţă;
ţinând cont de faptul că aspectele menţionate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată,
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 1
Suma de 2.000 mii lei aferentă încheierii contractelor de consultanţă pentru privatizarea Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A., prevăzută la art. 53 din Ordonanţa Guvernului nr. 17/2013 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, reprezintă componenta fixă şi se poate angaja de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului pentru Societatea Informaţională.
Art. 2
Cheltuielile legate de plata componentei variabile a onorariului consultantului pentru privatizarea Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A. vor fi suportate de Ministerul pentru Societatea Informaţională în limitele sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul privind activitatea de privatizare al ministerului, la finalizarea procesului de vânzare a acţiunilor Societăţii Comerciale "Romtelecom" - S.A., din sumele încasate din vânzarea acestora.
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

Ministrul pentru societatea informaţională,

Dan Nica

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,

Daniel Chiţoiu

p. Ministrul delegat pentru buget,

Gheorghe Gherghina,

secretar de stat

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 572 din data de 9 septembrie 2013