ORDIN nr. M.92 din 21 august 2014 privind pregătirea şi executarea misiunilor în străinătate în conformitate cu prevederile contractelor încheiate în baza art. 1 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr.
240/2013
pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene" de către personalul detaşat din Ministerul Apărării Naţionale
Pentru aplicarea prevederilor art. V-XIV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
pentru modificarea şi completarea art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
103/2013
privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice,
având în vedere prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr.
240/2013
pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene",
În temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr.
346/2006
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,
ministrul apărării naţionale
emite prezentul ordin
CAPITOLUL I:
Dispoziţii generale
Art. 1
În scopul realizării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", structurile Ministerului Apărării Naţionale selecţionează personal pentru a fi detaşat să execute misiuni în străinătate, denumite în continuare misiuni, în conformitate cu prevederile prezentului ordin.
Art. 2
Misiunile prevăzute la art. 1 se execută în conformitate cu prevederile contractelor încheiate în baza art. 1 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr.
240/2013
pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", denumite în continuare contracte.
Art. 3
Departamentul pentru armamente este structura responsabilă din Ministerul Apărării Naţionale pentru derularea contractelor.
Art. 4
Pentru îndeplinirea misiunilor la termenele şi în condiţiile stipulate în contracte, structurile responsabile de selecţia şi detaşarea la misiuni a personalului potrivit prezentului ordin sunt sprijinite cu celeritate potrivit solicitărilor acestora, formulate către alte structuri din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit domeniilor de activitate şi atribuţiilor specifice.
CAPITOLUL II:
Pregătirea misiunilor în străinătate
SECŢIUNEA 1:
Selecţia personalului
Art. 5
(1)
Responsabilitatea selecţionării personalului pentru executarea misiunilor potrivit contractelor revine Departamentului pentru armamente şi Statului Major General prin Statul Major al Forţelor Aeriene.
(2)
Departamentul pentru armamente selecţionează personalul pentru executarea misiunilor de reprezentare tehnică şi a celor specifice în domeniul metrologic.
(3)
Statul Major al Forţelor Aeriene selecţionează personalul pentru executarea misiunilor în domeniile:
a)
aeronavigant - piloţi;
b)
tehnico-ingineresc de specialitate;
c)
planificării misiunilor de zbor.
Art. 6
(1)
Procedura de selecţie a personalului se realizează de către fiecare structură prevăzută la art. 5 alin. (2) şi (3) şi cuprinde următoarele etape:
a)
preselecţia personalului şi constituirea grupurilor-ţintă, în baza condiţiilor şi criteriilor stabilite prin contracte;
b)
verificarea aptitudinilor conform cerinţelor reieşite din Contracte şi posibilităţii personalului cuprins în grupurile-ţintă de a participa la misiuni;
c)
nominalizarea personalului care se detaşează la misiuni.
(2)
Pentru derularea etapelor procedurii de selecţie, şefii structurilor prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3) stabilesc prin ordin de zi pe unitate, în funcţie de desfăşurarea acestor etape, comisii speciale de selecţie.
Art. 7
(1)
Verificarea aptitudinilor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. b) se realizează pe baza rezultatelor examinărilor/evaluărilor conform cerinţelor rezultate din contracte.
(2)
Verificarea posibilităţii participării la misiuni se referă la:
a)
deţinerea accesului la documente clasificate, conform contractelor şi tratatelor încheiate potrivit legii;
b)
absenţă interdicţiei de şedere şi tranzit pe teritoriul statelor unde se execută misiuni, respectiv al celor prin care se efectuează deplasarea la misiuni;
c)
absenţa interdicţiei de părăsire a teritoriului naţional, precum şi a stării de urmărire sau cercetare penală, administrativă sau disciplinară;
d)
absenţa problemelor familiale sau de altă natură, actuale sau iminente, care pot sau ar putea afecta îndeplinirea misiunilor.
(3)
Nominalizarea personalului care se detaşează la misiuni se realizează cu cel puţin 25 de zile înainte de data detaşării, pe baza propunerilor comisiilor speciale de selecţie, consemnate în procese-verbale de selecţie. În situaţii concurenţiale departajarea personalului se realizează prin modalitatea şi pe baza criteriilor stabilite de către structurile prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3), fiecare în domeniile sale de responsabilitate.
SECŢIUNEA 2:
Detaşarea personalului la misiuni
Art. 8
(1)
Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene desemnează comandantul misiunii din personalul nominalizat.
(2)
Comandantul desemnat este reprezentantul naţional în cadrul misiunilor.
Art. 9
Personalul detaşat la misiuni se află în subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene, în condiţiile respectării prevederilor contractelor.
Art. 10
(1)
Prevederile de grad, studii, clase de salarizare şi coeficienţi de ierarhizare, precum şi armele şi specialităţile militare corespunzătoare funcţiilor din statul de organizare "Grupe/Grupuri de instruire în afara teritoriului naţional pentru trecerea pe avionul F-16 în cadrul Fazei 1 a Etapei de tranziţie iniţială", constituit pentru perioada misiunilor, sunt prevăzute în anexa nr. 1.
(2)
Elaborarea, aprobarea şi modificarea statului de organizare pentru misiune se realizează potrivit prevederilor actelor normative în vigoare, la propunerea Statului Major al Forţelor Aeriene, cu avizul Departamentului pentru armamente.
(3)
Numărul maxim de funcţii ale căror atribuţii se îndeplinesc de către personalul detaşat pentru executarea misiunilor este cel stabilit prin contracte.
(4)
Prevederea de noi funcţii, altele decât cele cuprinse în anexa nr. 1, în situaţia modificării statului de organizare, se realizează prin asimilare, numai cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.S. 56/2011 pentru aprobarea "M.R.U. - 2/1, Norme de definire a funcţiilor personalului din Ministerul Apărării Naţionale"
*
, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, cu avizul Departamentului pentru armamente.
__
*
Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S. 56/2011 pentru aprobarea "M.R.U. -2/1, Norme de definire a funcţiilor personalului din Ministerul Apărării Naţionale", cu modificările şi completările ulterioare, nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.
Art. 11
(1)
Şefii structurilor prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3) propun ministrului apărării naţionale, prin raport comun, aprobarea detaşării la misiuni a personalului selecţionat, pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor prevăzute de statul de organizare, constituit pentru perioada misiunilor, precizând totodată data la care începe detaşarea, perioada de detaşare, data la care pleacă în străinătate şi data întoarcerii din străinătate.
(2)
Structurile prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3), fiecare în domeniile lor de responsabilitate, elaborează şi aprobă fişele posturilor prevăzute de statul de organizare constituit pentru perioada misiunilor, cu cel puţin 40 zile înainte de începerea detaşării, fiecare în domeniile lor de responsabilitate.
SECŢIUNEA 3:
Activităţile de pregătire a misiunilor
Art. 12
Achiziţia biletelor de avion destinate personalului detaşat la misiuni se face de către Departamentul pentru armamente.
Art. 13
Încheierea asigurărilor de sănătate, a contractelor de asigurări pentru invaliditate şi deces, precum şi achiziţiile de bunuri, lucrări şi servicii necesare pregătirii trimiterii întregului personalul în misiuni se face de către Statul Major al Forţelor Aeriene, cu avizul Departamentului pentru armamente.
Art. 14
Personalul nominalizat să participe la misiuni execută activităţi de pregătire, pe durata unei zile, de regulă în ultima zi lucrătoare înaintea plecării din ţară, la structurile prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3).
Art. 15
(1)
Pe timpul pregătirii misiunilor, personalul selecţionat să participe la misiuni semnează angajamentul prevăzut la art. XIII alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
pentru modificarea şi completarea art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
103/2013
privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
(2)
Angajamentul se întocmeşte în două exemplare. Un exemplar se înmânează personalului în cauză, iar celălalt se trimite la unitatea militară în care acesta este încadrat, pentru a fi anexat la memoriul original.
(3)
Modelul angajamentului prevăzut la alin. (1) este prevăzut în anexa nr. 2.
CAPITOLUL III:
Executarea misiunilor în străinătate
Art. 16
În situaţiile în care partenerul contractual transmite că programul de pregătire se întrerupe, şefii structurilor prevăzute la art. 5 alin. (2) şi (3) pot propune ministrului apărării naţionale, prin raport comun, repatrierea personalului participant la pregătire pe perioada de întrerupere.
Art. 17
(1)
Planificarea efectuării concediilor de odihnă pentru personalul participant la misiuni se aprobă de către şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, cu avizul comandantului desemnat şi al partenerilor contractuali, în conformitate cu programul misiunilor.
(2)
Efectuarea concediilor de odihnă de către personalul participant la misiuni se aprobă cu avizul partenerilor contractuali.
(3)
Planificarea şi efectuarea concediilor de odihnă poate fi modificată în situaţii justificate, la solicitarea partenerilor contractuali.
Art. 18
(1)
Personalul care execută misiuni în cadrul structurilor de reprezentare tehnică asigură evidenţa elementelor necesare fundamentării cheltuielilor de instruire şi o transmite lunar la Statul Major al Forţelor Aeriene prin Departamentul pentru armamente.
(2)
Cheltuielile individuale de instruire se compun din:
a)
cheltuielile individuale de instruire rezultate din contracte;
b)
cheltuielile individuale de diurnă aferente perioadei de participare la misiuni;
c)
cheltuielile individuale determinate de alocaţia valorică de hrană;
d)
cheltuielile individuale de transport internaţional.
(3)
Costul cheltuielilor individuale de instruire se stabileşte şi se actualizează de Statul Majorai Forţelor Aeriene, urmând ase aduce la cunoştinţa personalului înapoiat din misiuni într-un termen de 30 zile de la data terminării misiunii.
Art. 19
Achiziţiile de bunuri, lucrări şi servicii solicitate de specificul misiunilor în zonele de executare a acesteia, cheltuielile de operare şi sprijin logistic necesare bunei desfăşurări a misiunilor, evacuarea medicală a personalului, cheltuielile de repatriere, însoţire şi înhumare a personalului decedat, precum şi îndeplinirea formalităţilor specifice se fac de către Departamentul pentru armamente.
CAPITOLUL IV:
Salarizarea personalului detaşat în străinătate şi acordarea altor drepturi
Art. 20
(1)
Drepturile salariale în lei, în ţară, precum şi alte drepturi băneşti cuvenite personalului se plătesc conform prevederilor art. VIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
de către unităţile de unde este detaşat personalul care asigură îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor prevăzute de statul de organizare constituit pentru perioada misiunilor.
(2)
Drepturile prevăzute la alin. (1) se acordă cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul ordonatorului de credite care asigură plata acestora.
(3)
Finanţarea celorlalte cheltuieli pentru executarea misiunilor prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
, pentru alte drepturi, se realizează din programul major Forţe Aeriene.
Art. 21
(1)
Plata drepturilor prevăzute la art. IX alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
se efectuează de către Statul Major al Forţelor Aeriene.
(2)
Plata drepturilor în valută se realizează prin transfer bancar, în conturile deschise de către personalul participant la misiuni.
(3)
Deschiderea conturilor personale, în valută, administrarea acestora, precum şi costurile operaţiunilor specifice se suportă de personalul participant la misiuni, în situaţia în care acesta optează pentru alte instituţii bancare decât cele cu care Ministerul Apărării Naţionale are încheiate acorduri în acest sens.
Art. 22
(1)
Plata drepturilor prevăzute la art. IX alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
pentru personalul detaşat la misiuni ori sistarea acestora se efectuează pe baza datelor puse la dispoziţie de către personalul care încadrează structurile de reprezentare tehnică, prin Departamentul pentru armamente.
(2)
Formularele justificative necesare transmiterii datelor prevăzute la alin. (1), periodicitatea transmiterii acestora şi modul de certificare a lor de către partenerii contractuali se vor detalia prin procedură aprobată de secretarul de stat pentru armamente.
Art. 23
Personalul participant la misiuni poate beneficia în nume propriu sau pentru soţie/soţ de bilet de avion cuvenit personalului participant la misiuni conform art. X alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
a)
persoana solicitantă se află în misiuni în străinătate pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 3 luni;
b)
persoana solicită prin raport personal achiziţionarea biletului, în nume propriu sau al soţiei/soţului, precizând datele de plecare şi de întoarcere. Personalul participant la misiuni care solicită bilet pentru soţie/soţ prezintă o copie de pe certificatul de căsătorie;
c)
reprezentantul desemnat de partenerul contractual certifică neafectarea programului de instruire ca urmare a efectuării deplasării, după caz;
d)
şeful Statului Major al Forţelor Aeriene aprobă deplasarea cu avizul favorabil al comandantului desemnat.
CAPITOLUL V:
Dispoziţii finale
Art. 24
Până la aplicarea în integralitate a Legii-cadru nr.
284/2010
privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, în perioada de aplicare etapizată a dispoziţiilor acestui act normativ, baza de calcul al drepturilor salariale în lei, în ţară, o reprezintă elementele componente ale soldei lunare prevăzute de legislaţia în vigoare la data de 31 decembrie 2009.
Art. 25
Cu cel puţin 25 de zile înaintea datei prevăzute pentru începerea misiunilor, structurile prevăzute la art. 5 alin. (1) înaintează ministrului apărării naţionale un raport comun prin care solicită aprobarea detaşării personalului la misiuni în străinătate, însoţit de:
a)
tabelul nominal cu propuneri, care conţine toate datele necesare elaborării proiectului ordinului de detaşare;
b)
avizele Direcţiei management resurse umane, Direcţiei financiar-contabile, Direcţiei pentru relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică, Comandamentului logistic întrunit, Direcţiei contrainformaţii şi siguranţă militară, potrivit reglementărilor specifice în vigoare.
Art. 26
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin, iar anexa nr. 1 este clasificată şi nu se publică.
Art. 27
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul apărării naţionale,
Mircea Duşa
ANEXA nr. 1:
- Anexa nr. 1 este clasificată şi nu se publică.
ANEXA nr. 2:
- Model -
ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
......................
(Denumirea structurii)
....................
(Ziua, luna, anul)
Nr. .............. (Localitatea) ................
Neclasificat
Exemplarul nr. ....................................
ANGAJAMENT
Subsemnatul(a)
1
,......................., fiul (fiica) lui ............................. şi al ......................., născut(ă) în anul ...................., luna ..............., ziua ............, CNP ......................, domiciliat(ă) în localitatea ................., str. ............ nr. ..........., bl. ......., sc. ......., et. ......., ap. .........., judeţul/sectorul .............., încadrat(ă) în funcţia de .............. la
2
........................,
__
1
Se înscrie gradul militar, numele şi prenumele.
2
Se completează indicativul numeric al unităţii şi garnizoana.
în conformitate cu prevederile art. XI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
pentru modificarea şi completarea art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
103/2013
privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, mă oblig ca, după încheierea misiunii în străinătate executate potrivit contractelor încheiate în baza art. 1 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr.
240/2013
pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Faza 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capacităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", să îmi desfăşor activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în conformitate cu prevederile legale, în unitatea militară unde sunt/voi fi încadrat pe o perioadă de
3
........................... .
__
3
Se complotează perioada potrivit prevederilor art. XIII alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
.
Mă oblig să restitui cheltuielile individuale de instruire pe timpul misiunii, precizate prin contractele de achiziţie prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) din Legea nr.
240/2013
, proporţional cu perioada de angajament rămasă neexecutată, în situaţia îi care înainte de expirarea duratei stabilite de art. XIII alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
37/2014
voi înceta prezentul angajament prin trecerea în rezervă în oricare dintre situaţiile prevăzute de art. 85 alin. 1 lit. f), g), h), i), i
1
), j), l), m) şi n) din Legea nr.
80/1995
privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, aceeaşi obligaţie de restituire a cheltuielilor individuale de instruire pe timpul misiunii îmi revine în situaţia în care nu voi finaliza activitatea de instruire din motive imputabile.
Data: ...............
Semnătura .................
Cartea de identitate
Seria ............ nr. .............
eliberată de ....................
la data de .........................
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 627 din data de 27 august 2014