DECIZIE nr. 82 din 5 august 2015 privind publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Încheierii din 3 august 2015 privind cererea de lămurire a întinderii şi aplicării dispozitivului Hotărârii arbitrale nr. 2 din 16 iulie 2015 privind stabilirea criteriilor de repartizare a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, a remuneraţiei cuvenite artiştilor interpreţi sau executanţi pentru retransmiterea prin cablu şi pentru dreptul de comunicare publică (ambiental/lucrativ) între organismele de gestiune colectivă ARAIEX, CREDIDAM şi UNART şi a comisionului datorat colectorului pentru domeniile: copie privată, comunicare publică - ambiental/lucrativ şi retransmitere prin cablu
În conformitate cu prevederile art. 1312 alin. (8) şi art. 138 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare,
ţinând cont de Referatul Secretariatului general al Corpului de arbitri, înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. RGII/IES/6.365 din 5 august 2015,
în baza prevederilor art. 6 alin. (1) şi art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotările necesare îndeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, cu modificările ulterioare, şi ale Deciziei prim-ministrului nr. 289/2014 privind numirea domnului Leonard Artur Horvath în funcţia de director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,
directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite prezenta decizie.
Art. 1
Se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, Încheierea din 3 august 2015 privind cererea de lămurire a întinderii şi aplicării dispozitivului Hotărârii arbitrale nr. 2 din 16 iulie 2015 privind stabilirea criteriilor de repartizare a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, a remuneraţiei cuvenite artiştilor interpreţi sau executanţi pentru retransmiterea prin cablu şi pentru dreptul de comunicare publică (ambiental/lucrativ) între organismele de gestiune colectivă ARAIEX, CREDIDAM şi UNART şi a comisionului datorat colectorului pentru domeniile: copie privată, comunicare publică - ambiental/lucrativ şi retransmitere prin cablu, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.
Art. 2
Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul www.orda.ro.
-****-

p. Directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,

Răzvan Câşmoiu

ANEXĂ:
ÎNCHEIERE din 3 august 2015, ora 13,00
Dosar nr. 1/2015
Completul de arbitraj compus din:
- Ciobanu Mihail - preşedinte
- Uliescu Marilena - arbitru
- Ciubotă Cătălin Ion - arbitru
- Amzar Geta-Gabriela - arbitru
- Romaşcanu Nicoleta Cristina - arbitru
Arbitraj având drept obiect remuneraţia compensatorie pentru copia privată, remuneraţia cuvenită artiştilor interpreţi sau executanţi pentru retransmiterea prin cablu şi cuvenită artiştilor interpreţi sau executanţi pentru dreptul de comunicare publică (ambiental/lucrativ), având în vedere faptul că organismele de gestiune colectivă beneficiare (ARAIEX, CREDIDAM şi UNART) nu au putut conveni prin negociere la încheierea unui protocol de repartizare a remuneraţiilor şi de stabilire a comisionului datorat colectorului unic.
La apelul nominal, la sediul ORDA, au răspuns următorii:
- ARAIEX - Cristina Todor - director general, Ionescu Mircea Felix Melineşti - avocat;
- UNART - Lovin Şerban - avocat, Apostol Florin - preşedinte, Dana Daminescu;
- CREDIDAM - Liliana Savu - avocat, Bucur Adriana - avocat.
Completul declară şedinţa deschisă.
Se ia act că organismul de gestiune colectivă CREDIDAM depune note scrise.
ARAIEX solicită completului arbitral lămuriri cu privire la dispozitivul hotărârii arbitrale, astfel cum au fost solicitate în scris.
UNART, prin reprezentant, arată că la notele scrise depuse de CREDIDAM este ataşată o adresă a UPFR prin care acesta din urmă solicită să îi fie comunicate procentele rezultate din aplicarea hotărârii arbitrale. De asemenea, susţine punctul de vedere exprimat de reprezentantul ARAIEX.
ARAIEX solicită înlăturarea înscrisului depus de CREDIDAM în şedinţa de astăzi.
ARAIEX, prin avocat, arată că lămuririle solicitate sunt cu atât mai justificate, dată fiind chiar solicitarea colectorului unic UPFR cu privire la procentele rezultate din aplicarea hotărârii arbitrale. ARAIEX arată că unitatea de măsură stabilită de completul arbitral în cazul copiei private, respectiv repertoriul, este definită de Legea nr. 8/1996.
CREDIDAM solicită respingerea cererii de lămurire a ARAIEX şi UNART în baza art. 443 din Codul de procedură civilă raportat la dispoziţiile art. 444.
Completul hotărăşte înlăturarea înscrisului (adresa UPFR) anexat notelor scrise depuse de CREDIDAM în şedinţa de astăzi. Cu privire la repertoriul declarat în darea de seamă, CREDIDAM arată că informaţiile din darea de seamă reflectă repertoriul gestionat direct de CREDIDAM, şi nu prin contracte de reciprocitate.
ARAIEX arată că în conformitate cu prevederile noului Cod de procedură civilă, cererea de lămurire a întinderii şi aplicării dispozitivului Hotărârii arbitrale nr. 2 din 16 iulie 2015 este întemeiată şi legală.
Faţă de practica arbitrală invocată de CREDIDAM, reprezentantul ARAIEX arată că, ulterior cererilor de arbitraj, între părţi au existat înţelegeri.
CREDIDAM arată că în astfel de cazuri completul arbitral s-a pronunţat doar cu privire la perioadele pentru care nu au existat astfel de înţelegeri.
UNART, prin administrator general Florin Apostol, arată că, raportat la copia privată, remuneraţiile plătite de fabricanţi către colectori sunt compensatorii deoarece nu se poate identifica utilizarea reală, astfel este necesară stabilirea de procente, şi nu de criterii.
COMPLETUL ARBITRAL
Pe rol, soluţionarea cererii de lămurire a întinderii şi aplicării dispozitivului Hotărârii arbitrale nr. 2 din data de 16 iulie 2015, formulată de reclamantele-pârâte ARAIEX şi UNART la data de 23 iulie 2015, în temeiul art. 443 din noul Cod de procedură civilă.
Analizând cererea formulată, completul arbitral o va respinge ca neîntemeiată pentru următoarele considerente:
Potrivit art. 443 din noul Cod de procedură civilă, părţile pot formula cerere de lămurire a hotărârii, în ipoteza în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea şi aplicarea dispozitivului ori dacă hotărârea cuprinde dispoziţii contradictorii.
Analizând cererea de lămurire formulată de reclamantele - pârâte ARAIEX şi UNART, completul constată că în speţă nu este incidenţă niciuna dintre ipotezele prevăzute de art. 443 din noul Cod de procedură civilă.
Prin Hotărârea arbitrală nr. 2 din 16 iulie 2015, completul a stabilit, în temeiul Legii nr. 8/1996, criteriile de repartizare a remuneraţiilor pentru cele trei surse de colectare, astfel cum ele au fost precizate în cererea de arbitrare şi prin cererea reconvenţională, depuse la dosarul cauzei.
Completul constată că prin cererea de lămurire, reclamantele-pârâte ARAIEX şi UNART nu solicită lămurirea întinderii şi aplicării dispozitivului, ci stabilirea unor modalităţi de aplicare a criteriilor, aspect ce excedează limitelor şi scopului arbitrajului, aşa cum au fost precizate prin cererile părţilor.
Prin lămurirea dispozitivului, completul poate doar să expliciteze dispoziţiile acestuia, dând uneia sau unora dintre dispoziţii un înţeles clar şi fără echivoc, în situaţia în care sunt posibile mai multe interpretări ale aceleiaşi dispoziţii, iar nu să modifice hotărârea.
Se constată că dispozitivul Hotărârii arbitrale nr. 2 din data de 16 iulie 2015 este clar şi nu este susceptibil de mai multe înţelesuri şi nici nu cuprinde dispoziţii contradictorii, aplicarea hotărârii urmând să se facă potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, statutelor şi regulamentelor de funcţionare ale organismelor de gestiune colectivă în exercitarea obiectului lor de activitate.
- Ciobanu Mihail - preşedinte
- Uliescu Marilena - arbitru
- Ciubotă Cătălin Ion - arbitru
- Amzar Geta-Gabriela - arbitru
- Romaşcanu Nicoleta Cristina - arbitru
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 620 din data de 14 august 2015