Nr. crt. | Practica oenologică | Condiţii de utilizare (1) şi cerinţe | Limite de utilizare |
1 | Aerarea sau oxigenarea cu oxigen gazos | | |
2 | Tratamentele termice | | |
3 | Centrifugarea şi filtrarea cu sau fără agent de filtrare inert | | În eventualitatea utilizării unui agent, acesta nu trebuie să lase reziduuri nedorite în produsul tratat. |
4 | Folosirea anhidridei carbonice, denumită şi dioxid de carbon, a argonului sau azotului fie individual, fie în combinaţie, cu scopul de a crea o atmosferă inertă şi de a manipula produsul în lipsa aerului | | |
5 | Utilizarea de levuri de vinificare uscate sau în suspensie alcoolică | Numai pentru strugurii proaspeţi, must de struguri, must de struguri parţial fermentat, must de struguri parţial fermentat extras din struguri stafidiţi, must de struguri concentrat, vin nou aflat încă în fermentaţie, precum şi pentru a doua fermentaţie alcoolică a tuturor categoriilor de vinuri spumante | |
6 | Utilizarea, pentru favorizarea dezvoltării levurilor, a uneia sau a mai multora dintre următoarele substanţe, eventual completate cu un mediu inert de celuloză microcristalină: | | |
- adaosul de fosfat diamonic sau de sulfat de amoniu | Numai pentru strugurii proaspeţi, must de struguri, must de struguri parţial fermentat, must de struguri parţial fermentat extras din struguri stafidiţi, must de struguri concentrat, vin nou aflat încă în fermentaţie, precum şi pentru a doua fermentaţie alcoolică a tuturor categoriilor de vinuri spumante | În limita respectivă de utilizare de 1 g/L (exprimată în săruri) (2) sau de 0,3 g/L pentru a doua fermentaţie a vinurilor spumante |
- adaosul de bisulfit de amoniu | Numai pentru strugurii proaspeţi, mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, mustul de struguri parţial fermentat extras din struguri stafidiţi, mustul de struguri concentrat, vinul nou aflat încă în fermentaţie | În limita respectivă de utilizare de 0,2 g/L (exprimată în săruri) (2) |
- adaosul de diclorhidrat de tiamină | Numai pentru strugurii proaspeţi, mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, mustul de struguri parţial fermentat extras din struguri stafidiţi, mustul de struguri concentrat, vinul nou aflat încă în fermentaţie, precum şi pentru a doua fermentaţie alcoolică a tuturor categoriilor de vinuri spumante | În limita de utilizare de 0,6 mg/L (exprimată în tiamină) pentru fiecare tratament |
- adăugarea de autolizaţi de drojdie | Numai pentru strugurii proaspeţi, mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, mustul de struguri parţial fermentat extras din struguri stafidiţi, mustul de struguri concentrat, vinul nou aflat încă în fermentaţie | |
7 | Utilizarea anhidridei sulfuroase, denumită şi dioxid de sulf, a bisulfitului de potasiu sau metabisulfitului de potasiu, denumit şi disulfit de potasiu sau pirosulfit de potasiu | | Limitele (cantitatea maximă conţinută în produsul introdus pe piaţă) prevăzute în anexa nr. 4.I B la normele metodologice |
8 | Eliminarea anhidridei sulfuroase prin procedee fizice | Numai pentru strugurii proaspeţi, mustul de struguri, mustul de struguri parţial fermentat, mustul de struguri parţial fermentat extras din struguri stafidiţi, mustul de struguri concentrat, mustul de struguri concentrat rectificat şi vinul nou aflat încă în fermentaţie | |
9 | Tratamentul cu cărbune de uz oenologic | Numai pentru musturile şi vinurile noi aflate încă în fermentaţie, mustul de struguri concentrat rectificat şi pentru vinurile albe | În limita de utilizare de 100 g de produs uscat per hl |
10 | Limpezirea cu ajutorul uneia sau a mai multora dintre următoarele substanţe de uz oenologic: - gelatină alimentară; - proteină de origine vegetală extrasă din grâu, mazăre şi cartofi; - clei de peşte; - cazeină şi cazeinaţi de potasiu; - ovalbumină; - bentonită; - dioxid de siliciu sub formă de gel sau soluţie coloidală; - caolin; - tanin; - enzime pectolitice; - preparat enzimatic de beta-glucanază; - extracte proteice din drojdii | Condiţiile de utilizare valabile pentru beta-glucanază, prevăzute în legislaţia europeană în vigoare | Pentru tratarea mustului, a vinurilor albe şi a vinurilor rose, limita de utilizare a extractelor proteice din drojdii este de 30 g/hl, iar pentru tratarea vinurilor roşii, aceasta este de 60 g/hl |
11 | Utilizarea acidului sorbic sub formă de sorbat de potasiu | | Cantitatea maximă de acid sorbic în produsul tratat introdus pe piaţă: 200 mg/L |
12 | Utilizarea acidului L(+) tartric, acidului L-malic, acidului DL malic sau a acidului lactic pentru acidificare | Acidul tartric trebuie să aibă origine agricolă şi să fie extras mai ales din produse vitivinicole. De asemenea, acidul L(+) tartric trebuie să respecte criteriile de puritate stabilite prin Directiva 2008/84/CE. | |
13 | Utilizarea, pentru dezacidificare, a uneia sau mai multora dintre următoarele substanţe: - tartratul neutru de potasiu; - bicarbonat de potasiu; - carbonat de calciu, eventual cu cantităţi mici de sare dublă de calciu din acidul L(+) tartric şi acidul L(-) malic; - tartratul de calciu; - acid L(+) tartric; - preparat omogen de acid tartric şi carbonat de calciu în proporţii echivalente, pulverizat fin | | |
14 | Utilizarea preparatelor de membrane celulare de levuri | | În limita de utilizare de 40 g/hl |
15 | Utilizarea de polivinilpolipirolidon | | În limita de utilizare de 80 g/hl |
16 | Utilizarea bacteriilor lactice | | |
17 | Adaosul de lizozimă | | În limita de utilizare de 500 mg/L (când adăugarea se face în must şi în vin, cantitatea cumulată nu poate depăşi 500 mg/L) |
18 | Adaosul de acid L-ascorbic | | Cantitate maximă conţinută în vinul tratat introdus pe piaţă: 250 mg/L (3) |
19 | Utilizarea de răşini schimbătoare de ioni | Numai pentru mustul de struguri destinat producerii de must de struguri concentrat rectificat | |
20 | Utilizarea în vinurile seci a drojdiilor de vin proaspete, în stare bună şi nediluate, care conţin levuri provenite din vinificarea recentă a vinurilor seci | Pentru produsele definite la pct. 1, 3-9,15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | Cantităţile nu depăşesc 5% din volumul produsului tratat. |
21 | Barbotarea cu argon sau azot | | |
22 | Adaosul de anhidridă carbonică | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 7 şi 9 din anexa nr. 3 la normele metodologice | Pentru vinurile liniştite, cantitatea maximă de anhidridă carbonică în vinul tratat introdus pe piaţă este de 3 g/L, iar suprapresiunea creată de anhidrida carbonică trebuie să fie < 1 bar, la temperatura de 20°C. |
23 | Adaosul de acid citric în vederea stabilizării vinului | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | Cantitatea maximă în vinul tratat introdus pe piaţă: 1 g/L |
24 | Adaosul de taninuri | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | |
25 | Tratarea: - vinurilor albe şi rose cu ferocianură de potasiu; - vinurilor roşii cu ferocianură de potasiu sau cu fitat de calciu | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice; dicarbonatul de dimetil poate fi adăugat în vin pentru asigurarea stabilităţii microbiologice a vinului îmbuteliat cu conţinut de zahăr fermentescibil; pentru prevenirea dezvoltării de drojdii nedorite sau de bacterii lactice şi pentru blocarea fermentării vinurilor dulci, semidulci şi demiseci. | Pentru fitatul de calciu, în limita de utilizare de 8 g/hl |
26 | Adaosul de acid metatartric | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | În limita de utilizare de 100 mg/L |
27 | Utilizarea gumei arabice | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | |
28 | Utilizarea acidului D-L tartric, denumit şi acid racemic, sau a sării acestuia neutre de potasiu, pentru precipitarea surplusului de calciu | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice; utilizarea ferocianurei de potasiu, a fitatului de calciu sau a acidului D-L tartric este permisă doar sub supravegherea unui oenolog sau a unui tehnician autorizat de autorităţile statului membru pe teritoriul căruia are loc procesul de tratare a vinurilor, iar responsabilităţile care le revin acestora sunt stabilite, dacă este cazul, de către statul membru în cauză. | |
29 | Utilizarea, pentru favorizarea precipitării sărurilor tartrice, de: - bitartrat de potasiu; - tartrat de calciu | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9,15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | Pentru tartratul de calciu, în limita de utilizare de 200 g/hl |
30 | Utilizarea sulfatului de cupru sau citratului de cupru pentru eliminarea defectelor de gust sau de miros ale vinului | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | În limita de utilizare de 1 g/hl şi cu condiţia ca produsul tratat să nu conţină mai mult de 1 mg/L de cupru |
31 | Adaosul de caramel în sensul Directivei 94/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 iunie 1994 privind coloranţii autorizaţi pentru utilizarea în produsele alimentare (4), pentru intensificarea culorii | Numai pentru vinurile licoroase | |
32 | Adaosul de dicarbonat de dimetil (DMDC) în vinuri pentru asigurarea stabilizării microbiologice a acestora | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice; dicarbonatul de dimetil poate fi adăugat în vin pentru asigurarea stabilităţii microbiologice a vinului îmbuteliat cu conţinut de zahăr fermentescibil, prevenirea dezvoltării de drojdii nedorite sau de bacterii lactice, blocarea fermentării vinurilor dulci, demidulci şi demiseci. Adăugarea trebuie efectuată cu puţin timp înainte de îmbuteliere; acest tratament trebuie menţionat în registru. | În limita de utilizare de 200 mg/l, fără reziduuri detectabile în vinul introdus pe piaţă |
33 | Adaosul de manoproteine de drojdie pentru asigurarea stabilizării tartrice şi proteice a vinurilor | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice | |
34 | Tratarea prin electrodializă pentru a asigura stabilizarea tartrică a vinului | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare pentru consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice; cerinţe privind membranele: să fie fabricate în conformitate cu practicile de fabricaţie permise, din substanţe aprobate pentru fabricarea de materiale plastice destinate folosirii în sectorul alimentar; utilizatorul echipamentului de electrodializă să demonstreze că membranele folosite îndeplinesc cerinţele menţionate anterior şi că înlocuirea echipamentului a fost efectuată de către persoane calificate; membranele nu trebuie să elibereze nicio substanţă în cantităţi care pot fi dăunătoare sănătăţii omului sau care pot afecta gustul sau mirosul produselor alimentare şi trebuie să respecte criteriile prevăzute de Directiva 2002/72/CE; utilizarea membranelor nu trebuie să determine interacţiuni între componentele lor şi cele ale vinului, care fac posibilă formarea unor noi componente în produsul tratat, componente care pot fi toxice. | |
35 | Utilizarea ureazei pentru reducerea nivelului de uree din vinuri | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare la consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-9,15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice; codul pentru urează: EC 3-5-1-5, nr. CAS: 9002-13-5; domeniu de aplicare: descompunerea ureei prezente în vinurile destinate unei maturări prelungite, în cazul în care concentraţia iniţială de uree a vinului respectiv este mai mare de 1 mg/l. | Doza de utilizare maximă: 75 mg de preparat enzimatic pe litru de vin tratat, fără a depăşi 375 unităţi de urează pe litru de vin. După efectuarea tratamentului, întreaga activitate a enzimelor reziduale trebuie eliminată prin filtrarea vinului (dimensiunea porilor este mai mică de 1 µm). |
36 | Utilizarea de bucăţi de lemn de stejar la producerea şi maturarea vinurilor, inclusiv la fermentarea strugurilor proaspeţi şi a musturilor de struguri | Bucăţile de lemn de stejar se utilizează la fabricarea şi maturarea vinurilor, inclusiv la fermentarea strugurilor proaspeţi şi a musturilor de struguri, precum şi pentru a transmite vinului anumiţi constituenţi proveniţi din lemnul de stejar; trebuie să provină exclusiv din speciile de Quercus. Acestea sunt fie lăsate în stare naturală, fie încălzite la o temperatură calificată ca scăzută, medie sau înaltă, însă nu trebuie să fi fost supuse unei combustii, inclusiv la suprafaţă, nu trebuie să fie carbonizate sau friabile la atingere. Nu trebuie să fi fost supuse unor tratamente chimice, enzimatice sau fizice altele decât încălzirea. Nu trebuie să li se adauge niciun produs cu scopul de a le intensifica aroma naturală sau compuşii fenolici extractibili. Eticheta trebuie să indice originea speciei sau speciilor botanice de stejar şi intensitatea unei eventuale încălziri, condiţiile de conservare şi măsurile de siguranţă. Bucăţile de lemn de stejar nu trebuie să degaje substanţe în concentraţii care ar putea prezenta eventuale riscuri pentru sănătate. | Dimensiunile particulelor de lemn trebuie să fie de aşa natură încât cel puţin 95% din greutate să fie reţinute de o sită cu ochiuri de 2 mm (sau 9 ochiuri). |
37 | Utilizarea: - alginatului de calciu; - alginatului de potasiu | Numai pentru producerea tuturor categoriilor de vinuri spumante şi petiante obţinute prin fermentarea în sticlă şi la care drojdiile s-au separat prin evacuare | |
38 | Corectarea tăriei alcoolice a vinurilor | Numai pentru vin; tratamentele de corectare pot fi atinse prin intermediul unor tehnici de separare, aplicate individual sau combinate; vinurile tratate nu trebuie să prezinte defecte organoleptice şi trebuie să fie apte pentru consumul uman; eliminarea alcoolului din vin nu se poate efectua dacă unul dintre procedeele de îmbogăţire a fost efectuat în cazul unuia dintre produsele vitivinicole utilizate la fabricarea vinului în cauză; tăria alcoolică poate fi redusă cu maximum 20%, iar tăria alcoolică dobândită în volume a produsului final trebuie să corespundă prevederilor legislaţiei europene în vigoare; aplicarea tratamentului se efectuează sub responsabilitatea unui oenolog sau a unui tehnician calificat; tratamentul trebuie menţionat în registru. | Tăria alcoolică poate fi redusă cu maximum 20%, iar tăria alcoolică dobândită în volume a produsului final trebuie să corespundă celei stabilite de legislaţia europeană în vigoare. |
39 | Utilizarea de copolimeri polivinilimidazol - polivinilpirolidon (PVI/PVP) pentru reducerea conţinutului în cupru, fier şi metale grele | Prevenirea defectelor provocate de conţinuturi prea ridicate de metale şi pentru a reduce concentraţia nedorit de mare de metale Copolimerii trebuie să fie eliminaţi prin filtrare în cel mult două zile de la adăugarea lor, ţinând cont de principiul precauţiei. În cazul musturilor tulburi, copolimerul trebuie adăugat cel mai devreme cu două zile înaintea filtrării. | În limita de utilizare de 500 mg/L (când se utilizează în must şi în vin, doza cumulată nu poate depăşi 500 mg/L) |
40 | Adaosul de carboximetilceluloză (gume de celuloză) pentru a asigura stabilizarea tartrică | Numai pentru vin şi toate categoriile de vinuri spumante şi petiante | În limita de utilizare de 100 mg/L |
41 | Tratamentul cu schimbători de cationi pentru asigurarea stabilizării tartrice a vinului | Pentru mustul parţial fermentat utilizat ca atare la consumul uman direct şi pentru produsele definite la pct. 1, 3-8, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice; tratamentul vizează obţinerea stabilităţii tartrice a vinului în ceea ce priveşte bitartratul de potasiu şi tartratul de calciu (precum şi alte săruri de calciu). Tratamentul trebuie să se limiteze la eliminarea cationilor în exces. Vinul se poate trata în prealabil prin răcire. Numai fracţiunea minimă din vin necesară pentru obţinerea stabilităţii va fi tratată cu schimbători de cationi. Tratamentul se va efectua pe răşini schimbătoare de cationi regenerate în ciclu acid. Toate operaţiunile se vor efectua sub responsabilitatea unui oenolog sau a unui tehnician calificat. Tratamentul trebuie să fie înregistrat. Răşinile cationice trebuie să corespundă dispoziţiilor comunitare. Utilizarea lor nu trebuie să producă modificări excesive ale compoziţiei fizico-chimice şi ale caracteristicilor senzoriale ale vinului şi trebuie să respecte limitele stabilite la pct. 3 din monografia "Răşini schimbătoare de cationi" din Codexul oenologic internaţional publicat de OIV. | |
42 | Acidificarea prin tratare cu schimbători de cationi | Tratamentul se va efectua cu ajutorul unor răşini schimbătoare de cationi regenerate în ciclu acid; tratamentul trebuie să se limiteze la eliminarea cationilor în exces; tratamentul se va realiza în mod continuu, cu încorporarea constantă a produselor tratate în produsele originale; ca alternativă, răşina ar putea fi încorporată direct în recipient, în cantitatea necesară, apoi separată prin intermediul oricărui procedeu fizic adecvat; utilizarea răşinilor nu trebuie să producă modificări excesive ale compoziţiei fizico-chimice şi ale caracteristicilor senzoriale ale mustului sau ale vinului şi trebuie să respecte limitele din Codexul oenologic internaţional publicat de OIV. | |
43 | Reducerea conţinutului de zahăr din must prin cuplaj membranar | Tratamentul determină o diminuare a volumului, în funcţie de cantitatea şi de conţinutul de zahăr ale soluţiei de zahăr eliminate din mustul iniţial; procedeele trebuie să permită conservarea conţinutului de constituenţi ai mustului, alţii decât zahărul; reducerea conţinutului de zahăr din must exclude corectarea tăriei alcoolice a vinurilor care sunt obţinute din acesta; tratamentul se efectuează asupra unui volum de must determinat în funcţie de obiectivul vizat de reducere a conţinutului de zahăr; membranele trebuie să respecte cerinţele prevăzute în Codexul oenologic internaţional publicat de OIV. | |
44 | Dezacidificare cu ajutorul tratamentului prin electrodializă cu membrane | Membranele anionice sunt dispuse astfel încât să permită numai extragerea anionilor şi în special a acizilor organici din must sau din vin; sunt impermeabile pentru anionii şi cationii mustului sau ai vinului; dezacidificarea cu ajutorul membranelor şi acidificarea se exclud reciproc; tratamentul trebuie înscris în registru; membranele utilizate trebuie să respecte prevederile Codexului oenologic internaţional publicat de OIV. | Vinul obţinut din must sau din vin dezacidificat prin intermediul acestui tratament trebuie să aibă o concentraţie de acid tartric de cel puţin 1g.L-1. |
45 | Utilizarea drojdiilor inactivate | | |
46 | Gestionarea gazelor dizolvate din vin utilizând contactori membranari | Pentru produsele definite la pct. 1, 3-9, 15 şi 16 din anexa nr. 3 la normele metodologice, cu excepţia adăugării de dioxid de carbon pentru produsele definite la pct. 4-6 şi 8 din anexa nr. 3 la normele metodologice. | |
47 | Tratarea vinurilor cu ajutorul unei tehnologii pe bază de membrană, combinată cu carbon activ pentru a reduce 4-etilfenolul şi 4-etilguaiacolul în exces | Tratamentul trebuie înregistrat, iar membranele utilizate trebuie să respecte prevederile Codexului oenologic internaţional publicat de OIV. | |
48 | Utilizarea de copolimeri polivinilimidazol - polivinilpirolidon (PVI/PVP) | Copolimerii trebuie să fie eliminaţi prin filtrare în cel mult două zile de la adăugarea lor, ţinând cont de principiul precauţiei; în cazul musturilor tulburi, copolimerul trebuie adăugat cel mai devreme cu două zile înaintea filtrării; tratamentul trebuie înscris în registru. | În limita de utilizare de 500 mg/L (când se utilizează în must şi în vin, doza cumulată nu poate depăşi 500 mg/L) |
49 | Utilizarea de clorură de argint | Clorura de argint adăugată în vin trebuie să fie aplicată pe un suport inert, cum ar fi kieselgur (diatomit), bentonită, caolin etc. Precipitatul trebuie eliminat prin orice procedură fizică adecvată şi trebuie să fie tratat de către sectorul specializat; tratamentul trebuie înscris în registru. | În limita de utilizare de 1 g/hl, reziduuri în vin < 0,1 mg/L (argint) |