ORDIN nr. 302 din 2 aprilie 2014 privind modificarea şi completarea anexei nr. I la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
539/2009
pentru aprobarea regimului permiselor de vânătoare
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 48.252/DA din 19 martie 2014,
consultând Avizul Consiliului Naţional de Vânătoare nr. 2/2013,
în temeiul prevederilor art. 6 alin. (1) lit. r), art. 28 alin. (3) lit. d), alin (5) şi (6) şi art. 56 alin. (1) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.
407/2006
, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 6 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr.
428/2013
privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru ape, păduri şi piscicultură, precum şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.
48/2013
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, cu modificările ulterioare,
ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură
emite următorul ordin:
Art. I
- Anexa nr. I "
Regulament pentru obţinerea permiselor de vânătoare
" la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
539/2009
pentru aprobarea regimului permiselor de vânătoare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 2 septembrie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.
La articolul 5, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1
1
) şi (1
2
), cu următorul cuprins:
"(1
1
) Anexat cererii, candidatul depune o copie după actul de identitate, cazierul judiciar în original şi o recomandare de la un membru al asociaţiei căreia îi adresează cererea.
(1
2
) Recomandarea prevăzută la alin. (1
1
) va fi întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1
1
."
2.
Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 7
În perioada de stagiatură fiecare candidat trebuie să participe la următoarele activităţi practice:
a) vizitarea fondului cinegetic pe care urmează să efectueze stagiatura, în vederea cunoaşterii elementelor componente ale acestuia (limite, biotop, faună, construcţii şi instalaţii vânătoreşti etc.), acţiune consemnată într-un proces-verbal încheiat între organizator şi stagiarii participanţi, înregistrat şi arhivat la asociaţia de vânătoare în termen de 15 zile de la data desfăşurării acţiunii;
b) o prezentare practică privind portul şi mânuirea armei de vânătoare în fondul cinegetic, fără folosirea muniţiei reale, realizată de personal cu atribuţii în domeniul cinegetic, angajat al asociaţiei la care efectuează stagiatura şi desemnat de conducerea executivă a acesteia, acţiune consemnată într-un proces-verbal, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3
1
, încheiat între organizator şi stagiarii participanţi, înregistrat şi arhivat la asociaţia de vânătoare în termen de 15 zile de la data desfăşurării acţiunii; în această etapă stagiarul va asista, fără a primi armă de vânătoare, la următoarele acţiuni: încărcarea şi descărcarea armei de vânătoare în timpul vânătorii; portul armei în timpul deplasării vânătorului de la un stand la altul, în timpul aşteptării în stand, în repaus, în timpul recuperării vânatului împuşcat; mânuirea armei de vânătoare în timpul urmăririi vânatului în vederea declanşării focului, precum şi cu privire la regulile de prevenire a accidentelor în timpul practicării vânătorii şi obligaţiile vânătorilor;
c) două acţiuni de ocrotire sau îngrijire a faunei cinegetice, precum estimarea efectivelor de vânat, producerea sau administrarea hranei pentru vânat, confecţionarea sau recondiţionarea instalaţiilor vânătoreşti, acţiuni consemnate în procese-verbale încheiate între organizator şi stagiarii participanţi, înregistrate şi arhivate la asociaţia de vânătoare în termen de 15 zile de la data desfăşurării lor;
d) o instruire teoretică şi practică privind portul, mânuirea şi folosirea armelor de vânătoare cu ţevi ghintuite şi cu ţevi lise, urmată de o şedinţă de tragere cu arma de vânătoare la punct fix şi la talere organizată de o persoană juridică autorizată în acest sens, acţiune atestată printr-un act emis de organizator;
e) cel puţin 3 acţiuni de vânătoare colectivă în grup mare, asistent în stand sau în goană, obligatoriu la cel puţin o acţiune organizată pentru speciile reprezentative în fondul cinegetic în care a realizat stagiatura: mistreţ, iepure, fazan, acţiune consemnată în autorizaţiile de vânătoare folosite cu această ocazie."
3.
La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 8
(1) După efectuarea activităţilor prevăzute la art. 7, stagiarul primeşte o recomandare de absolvire din partea organizaţiei vânătoreşti sau a clubului de vânătoare la care a efectuat stagiatura, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4."
4.
La articolul 8, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) Stagiatura efectuată potrivit prevederilor prezentului regulament este valabilă timp de 2 ani de la data începerii ei conform prevederilor art. 5 alin. (6).
(4) După termenul prevăzut la alin. (3), candidaţii care doresc susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de vânătoare permanent trebuie să reia procedura prevăzută de prezentul regulament prin depunerea unei noi cereri pentru începerea stagiaturii."
5.
Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 12
Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va comunica organizaţiilor vânătoreşti interesate, precum şi instituţiilor ai căror reprezentanţi fac parte din comisia de examinare prevăzută la art. 17 alin. (1) data la care a fost aprobată organizarea examenului în fiecare judeţ, cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de data organizării examenului."
6.
La articolul 13, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"(3) Tariful de examinare perceput de asociaţiile de vânătoare pentru fiecare candidat propriu este de 200 lei + TVA.
(4) Valoarea indemnizaţiei de examinare pentru fiecare membru al comisiei este de 20 lei net de dosar examinat sau reexaminat."
7.
La articolul 14 alineatul (1), literele a) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) actul de identitate, iar în cazul cetăţenilor cu domiciliul în străinătate şi rezidenţa în România, şi documentele de rezidenţă valabile pe întreaga perioadă de stagiatură până la susţinerea examenului, în copie;
.........................................................
e) fişa de stagiatură prevăzută la art. 5 alin. (5) în original, completată potrivit art. 8 alin. (2), şi însuşită de candidat, de organizatorul activităţilor practice, verificată şi avizată de conducerea executivă a organizaţiei vânătoreşti la care a efectuat stagiatura, pentru atestarea, pe propria răspundere, a efectuării activităţilor înscrise în aceasta;"
8.
La articolul 14 alineatul (1), după litera h) se introduc trei noi litere, literele i), j) şi k), cu următorul cuprins:
"i) actul care atestă că este apt psihologic să deţină şi să folosească arme şi muniţii de vânătoare (aviz psihologic), în original;
j) actul care atestă că a absolvit un curs de instruire teoretică şi practică privind portul, mânuirea şi folosirea armelor de vânătoare cu ţevi ghintuite şi cu ţevi lise şi că a efectuat cel puţin o şedinţă de tragere cu arma de vânătoare la punct fix şi la talere, emis de o persoană juridică autorizată pentru acţiunile menţionate, în original;
k) recomandarea prevăzută la art. 5 alin. (1
1
), în original."
9.
La articolul 14, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1
1
), cu următorul cuprins:
"(1
1
) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), posesorii de permis de armă letală pot depune în locul documentelor prevăzute la alin. (1) lit. f) şi g) copie legalizată de pe permisul de armă letală."
10.
Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 16
(1) Pentru pregătirea şi examinarea teoretică a candidaţilor autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură aprobă un set de întrebări şi răspunsuri privind examenul de vânător, în concordanţă cu reglementările în vigoare, pe care îl prezintă pe site-ul propriu.
(2) Setul de întrebări şi răspunsuri menţionat la alin. (1), prevăzut în anexa nr. 6, conţine 1000 de întrebări, fiecare întrebare având 3 variante de răspunsuri, dintre care unul este corect.
(3) Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură poate reactualiza conţinutul setului de întrebări şi răspunsuri în condiţiile alin. (1), în acord cu legislaţia în vigoare şi cu literatura din domeniul cinegetic, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei susţinerii examenului prevăzut la art. 10 alin. (1), unde acesta va fi folosit.
(4) Întrebările şi răspunsurile menţionate la alin. (2) sunt formulate având în vedere noţiuni privind domeniul cinegetic, din:
a) biologia speciilor ce aparţin faunei de interes cinegetic;
b) managementul speciilor de interes vânătoresc;
c) exercitarea vânătorii;
d) echipament de vânătoare;
e) legislaţia în domeniul cinegetic;
f) etica vânătorească;
g) chinologie;
h) boli ale vânatului;
i) arme de vânătoare."
11.
Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 17
(1) Examinarea candidaţilor se face de o comisie de examinare formată din 3 reprezentanţi ai autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi 2 reprezentanţi ai asociaţiilor, uniunilor sau federaţiilor naţionale de profil recunoscute la nivel naţional şi internaţional şi înfiinţate prin lege care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi licenţiaţi ai unei instituţii de învăţământ superior în domeniul cinegetic sau silvic în care au studiat speciile de interes cinegetic şi vânătoarea;
b) au o vechime în muncă în domeniul cinegetic mai mare de 3 ani;
c) au atribuţii de serviciu în domeniul cinegetic;
d) deţin permis de vânătoare permanent.
(2) Funcţia de preşedinte al comisiei va fi îndeplinită de către unul dintre reprezentanţii autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură menţionaţi la alin. (1).
(3) Nominalizarea reprezentanţilor asociaţiilor, uniunilor sau federaţiilor naţionale de profil recunoscute la nivel naţional şi internaţional şi înfiinţate prin lege prevăzute la alin. (1) se transmite la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură cu minimum 3 zile lucrătoare anterior datei programate pentru susţinerea examenului."
12.
Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 18
Hotărârile comisiei stabilite la art. 17 se iau prin majoritate simplă."
13.
Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 20
(1) Comisia de examinare îşi poate desfăşura activitatea în prezenţa obligatorie a minimum 3 membri.
(2) În situaţia neîntrunirii a minimum 3 membri, comisia de examinare nu poate funcţiona şi examenul se reprogramează."
14.
La articolul 21 alineatul (1), literele d) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"d) legitimează candidaţii admişi să participe la examen, pe baza actului de identitate, la intrarea acestora în sala de examinare;
.........................................................
g) permite accesul în sala de examinare doar al candidaţilor admişi să participe la examen;"
15.
La articolul 21 alineatul (1), după litera j) se introduce o nouă literă, litera k), cu următorul cuprins:
"k) vizează fişa de evidenţă depusă la dosar, prevăzută la art. 14 alin. (3)."
16.
Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 22
(1) Candidaţii care nu au promovat examenul, precum şi cei absenţi la examen au dreptul să susţină examen/examene în decurs de un an, cu ocazia examenelor organizate pentru alte asociaţii vânătoreşti, potrivit prezentului regulament, cu condiţia depunerii unei cereri în acest sens şi a documentelor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f) şi g) în termenul de valabilitate de 6 luni de la emitere.
(2) Candidaţii prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia de a transmite cererea de examinare la autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, în timp util, pentru luarea în evidenţă şi pentru obţinerea confirmării de participare.
(3) Dreptul de participare la examen a candidaţilor prevăzuţi la alin. (1) se hotărăşte de comisia de examinare după verificarea valabilităţii documentelor prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f) şi g) depuse de către candidat, cel mai târziu în preziua examenului, la asociaţia care organizează examenul pentru obţinerea permisului de vânătoare permanent."
17.
La articolul 23, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se arhivează, pentru o perioadă de 5 ani, la sediile organizaţiilor vânătoreşti care au prezentat candidaţi la examen."
18.
La articolul 24, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Contestaţiile se soluţionează în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii lor, de către o comisie constituită din:
a) 2 reprezentanţi ai autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 17 alin. (1), alţii decât cei din comisia de examinare;
b) un reprezentant al asociaţiilor, uniunilor sau federaţiilor naţionale de profil recunoscute la nivel naţional şi internaţional şi înfiinţate prin lege care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 17 alin. (1), altul decât cei din comisia de examinare."
19.
Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1.
20.
După anexa nr. 1 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 1
1
, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2.
21.
După anexa nr. 3 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3
1
, având cuprinsul prevăzut în anexa nr. 3.
22.
Anexa nr. 4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 4.
23.
Anexa nr. 6 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5.
Art. II
Candidaţii la examenul pentru dobândirea permisului de vânătoare permanent fac dovada efectuării activităţilor de stagiatură prevăzute la art. 7 lit. a)-c) din
Regulamentul pentru obţinerea permiselor de vânătoare
aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
539/2009
pentru aprobarea regimului permiselor de vânătoare, modificat potrivit art. I pct. 2 din prezentul ordin de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Art. III
Fişa de stagiatură completată potrivit prevederilor art. 7 din
Regulamentul pentru obţinerea permiselor de vânătoare
, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
539/2009
, este valabilă până la data de 31 decembrie 2014 cu condiţia completării acesteia cu activităţile de stagiatură prevăzute la art. 7 lit. a)-c) modificate potrivit art. I pct. 2 din prezentul ordin.
Art. IV
- Anexa nr. 5 la prezentul ordin, reprezentând Setul de întrebări şi răspunsuri privind examenul de vânător, se foloseşte pentru examinarea candidaţilor după 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.
Art. V
Setul de întrebări şi răspunsuri privind examenul de vânător prevăzut în anexa nr. 6 la
Regulamentul pentru obţinerea permiselor de vânătoare
, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
539/2009
, se aplică timp de 60 de zile după intrarea în vigoare a prezentului ordin.
Art. VI
Cererea de înscriere în asociaţia de vânătoare, comunicarea de repartizare pentru efectuarea stagiaturii şi acţiunile efectuate în perioada de stagiatură anterioare intrării în vigoare a prezentului ordin rămân valabile până la data examenului organizat în judeţul în care are sediul asociaţia la care este înscris candidatul, dar nu mai târziu de un an.
Art. VII
Anexele nr. 1-5
*)
fac parte integrantă din prezentul ordin.
______
*)
Anexele nr. 1-5 se publică în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 301 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.
Art. VIII
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură,
Adriana Doina Pană
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 301 din data de 24 aprilie 2014