HOTĂRÂRE nr. 67 din 9 septembrie 2015 privind aprobarea opiniei referitoare la Pachetul "Uniunea Energiei" - Comunicare a Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu - Protocolul de la Paris - Un plan de acţiune pentru combaterea schimbărilor climatice după 2020 COM (2015) 81 final
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4c-19/385, adoptată de Comisia pentru afaceri europene în şedinţa din 16 iunie 2015:
Camera Deputaţilor:
1.Salută scăderea emisiilor Uniunii Europene cu 19% în perioada 1990-2013, în timp ce produsul intern brut al UE a crescut cu 45% în aceeaşi perioadă, precum şi tendinţa de scădere la nivelul Uniunii de la nivelul de 9% din emisiile globale, prin contribuţia masivă a statelor central-europene.
2.Susţine propunerea Comisiei Europene de a se încheia un protocol internaţional referitor la planul de acţiune pentru combaterea schimbărilor climatice după 2020, cu caracteristicile enunţate în comunicare, anume: o largă acoperire geografică, o acoperire completă a sectoarelor şi a emisiilor, cel mai înalt nivel de ambiţie şi angajamente solide în materie de atenuare.
3.Susţine propunerea Comisiei Europene conform căreia protocolul ar trebui să stabilească o procedură, aplicabilă tuturor părţilor, pentru a revizui periodic şi pentru a încuraja părţile să ridice nivelul de ambiţie al angajamentelor existente şi să formuleze obiective suficient de ambiţioase pentru perioadele ulterioare.
4.Susţine propunerea Comisiei Europene ca procesul de revizuire periodică a protocolului să se bazeze pe ştiinţă, pe elemente concrete şi să fie ghidat de considerente legate de responsabilităţi şi capacităţi în evoluţie şi de diferitele circumstanţe naţionale.
5.Accentuează relevanţa sectorului exploatării terenurilor în ceea ce priveşte rezilienţa pe planul securităţii alimentare şi alte beneficii de mediu, sociale şi economice pentru încurajarea individuală şi acţiunile de colaborare pentru pregătirea şi adaptarea la efectele nocive ale schimbărilor climatice, în paralel cu luarea unor măsuri curajoase de atenuare. Scăderea suprafeţei zonelor verzi din centrele urbane, sporirea suprafeţelor betonate în general, precum şi reducerea biodiversităţii solului se cer combătute cu mai multă insistenţă pe plan internaţional, fructificând şi extinzând experienţa Uniunii.
6.Este de acord că transformarea în economii cu emisii reduse de carbon, rezistente la schimbările climatice, poate fi realizată numai prin schimbări majore ale modelelor de investiţii, dar subliniază dificultăţile suplimentare pe care negocierile privind Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii (TTIP) le generează pentru proiectarea acţiunilor ce vizează combaterea schimbărilor climatice şi încurajează Comisia Europeană să depună eforturile diplomatice necesare pentru a se înregistra rezultatele dorite şi a asigura transparenţa totală a negocierilor, să răspundă îngrijorărilor manifestate de cetăţenii europeni.
7.Atrage atenţia că integrarea considerentelor privind schimbările climatice în toate politicile, strategiile de dezvoltare şi în investiţii trebuie să fie concretă şi limitată la ceea ca este necesar spre a utiliza sinergiile dintre finanţarea pentru dezvoltare, atenuare şi adaptare, spre a se evita creşterea poverii birocratice şi mai ales a sarcinii fiscale a cetăţenilor şi a societăţilor comerciale europene.
8.Subliniază că politicile Uniunii în domeniu trebuie să ţină seama de contextul negocierilor internaţionale în domeniul schimbărilor climatice şi să nu creeze presiuni suplimentare, neconfirmate de rezultatele negocierilor, asupra competitivităţii industriei europene, securităţii energetice şi pieţei forţei de muncă. În acest context, apreciază că atingerea ţintelor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să se bazeze în continuare, cu şi mai multă insistenţă, pe exprimarea principiului solidarităţii între statele membre.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 septembrie 2015, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 694 din data de 15 septembrie 2015