ORDIN nr. 80 din 15 iulie 2016 pentru modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea laboratoarelor în care se desfăşoară activităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 114/2013
Văzând Referatul de aprobare nr. 2.764 din 27 aprilie 2016, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
În temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 31 din 1 februarie 2002, cu amendamentele ulterioare,
în baza Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 165/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar - veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I
Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea laboratoarelor în care se desfăşoară activităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar - veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 114/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 66 şi 66 bis din 27 ianuarie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 119, după alineatul (22) se introduce un nou alineat, alineatul (23), cu următorul cuprins:
"(23) Controalele în laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care realizează analize pentru vin şi produse pe bază de must şi vin se efectuează de către echipe comune alcătuite din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale."
2.Anexa nr. 4 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Roatiş Cheţan

ANEXĂ: FIŞA DE EVALUARE a laboratorului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor ........................
(- Anexa nr. 4 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor)

Condiţii generale şi specifice

Punctaj maxim

Punctajul comisiei

Respectă sau nu condiţiile de autorizare

CONDIŢII DE AUTORIZARE SANITAR-VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR

200

  

I. Condiţii generale

100

  

A. Condiţii pentru construcţie

50

  

1. spaţiu pentru desfăşurarea proceselor de lucru

7,5

  

2. pavimente

4,5

  

3. pereţi

4,5

  

4. tavane

4,5

  

5. uşi

4,5

  

6. ferestre

4,5

  

7. echipamente de iluminare

4,5

  

8. echipamente pentru asigurarea condiţiilor de microclimat în număr suficient corelate cu suprafaţa laboratorului

6,5

  

9. vestiare/dulapuri vestiar în număr suficient corelate cu numărul angajaţilor

4,5

  

10. sisteme de protecţie contra dăunătorilor

4,5

  

B. Condiţii pentru utilităţi

50

  

1. aprovizionarea cu apă potabilă rece şi caldă (cantitativ şi calitativ)

5

  

2. alimentarea cu energie electrică adecvată

5

  

3. echipamente de captare şi evacuare noxe

5

  

4. grupuri sanitare

4

  

5. managementul deşeurilor de laborator

7

  

6. sistemul de canalizare racordat la reţeaua oraşului/localităţii

4

  

7. sistemul de epurare a apelor uzate

5

  

8. aprovizionarea cu gaze naturale

3

  

9. condiţii de biosecuritate*

6

  

10. condiţii biosiguranţă*

6

  

II. Condiţii specifice

100

  

1. condiţii privind spaţiile de lucru:

15

  

a) desfăşurarea activităţilor în condiţii corespunzătoare

4

  

b) delimitarea spaţiilor cu risc biologic*

4

  

c) asigurarea fluxului*

5

  

d) aparatură pentru monitorizarea parametrilor de microclimat

2

  

2. condiţii privind dotarea:

35

  

a) cu mobilier de birou

3

  

b) cu aparatură şi instrumentar specific, etalonat/calibrat/verificat metrologic, după caz

16

  

c) cu reactivi, seturi de diagnostic (kituri), medii de cultură, tulpini de referinţă etc.

14

  

d) facilităţi de comunicare (telefon, PC, opţional fax şi scanner)

2

  

3. condiţii privind resursele umane:

15

  

a) cadre cu studii superioare

10

  

(i) şef de laborator şi/sau specialist/specialişti

5

  

(ii) instruire în domeniu atestată

5

  

b) cadre cu studii medii şi personalul auxiliar*

5

  

(i) tehnicieni veterinari/asistenţi/laboranţi

3

  

(ii) instruire de profil

2

  

4. documente

35

  

a) registru de primire a probelor

2

  

b) registru de respingere a probelor

1

  

c) caiet sau fişe de lucru

2

  

d) fişe de evidenţă/preparare/utilizare a reactivilor, etaloanelor, mediilor de cultură, tulpini de referinţă etc.

2

  

e) fişă privind utilizarea şi mentenanţa (pentru fiecare aparat)

1

  

f) model buletin de analiză

2

  

g) înregistrări privind monitorizarea temperaturii şi umidităţii*

1

  

h) evidenţe privind consumul de medii, reactivi, seturi de diagnostic (kituri), etaloane etc.

2

  

i) fişă privind gestionarea deşeurilor periculoase

1

  

j) referenţiale actualizate

6

  

k) confidenţialitatea probelor*

3

  

l) evidenţe privind verificarea eficienţei decontaminărilor în laborator

1

  

m) arhivă (documente de însoţire a probelor, fişe de lucru, buletine de analiză, fişe de medii etc.)

1

  

n) procedură recepţie probe

2

  

o) procedură respingere probe

2

  

p) procedură de stabilire a termenelor pentru execuţia analizelor şi emiterea buletinelor de analiză

2

  

q) registru gestiune contraprobe

1

  

r) evidenţe privind verificarea eficienţei igienizărilor în laborator

1

  

s) procedură privind modul de raportare a rezultatelor neconforme

2

  
____
*)Unde este cazul.
Condiţiile minime de autorizare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor sunt:
I.condiţii generale - minimum 90 p.;
II.condiţii specifice - minimum 90 p.

Comisia de evaluare

Data evaluării: ........................
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 615 din data de 11 august 2016