REGULAMENT nr. 8 din 17 iunie 2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006
În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (2) şi art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, în urma deliberărilor din şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 17 iunie 2015,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezentul regulament.
CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezentul regulament stabileşte reguli şi proceduri cu privire la autorizarea şi activitatea desfăşurată de agenţii pentru servicii de investiţii financiare şi de agenţii delegaţi în aplicarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004.
(2)Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., este autoritatea naţională competentă să aplice prevederile prezentului regulament, prin exercitarea prerogativelor sale legale.
Art. 2
Termenii, abrevierile şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţia prevăzută în Legea nr. 297/2004.
Art. 3
În cazul în care agenţii pentru servicii de investiţii financiare, respectiv agenţii delegaţi prestează activitatea pentru instituţii de credit înregistrate ca intermediari sau pentru intermediari din state membre sau nemembre, în aplicarea prevederilor prezentului regulament, termenul societate de servicii de investiţii financiare, denumită în continuare S.S.I.F., se va înlocui cu denumirea corespunzătoare a celorlalte categorii de intermediari.
CAPITOLUL II: Dispoziţii privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare
SECŢIUNEA 1: Dispoziţii generale
Art. 4
Agenţii pentru servicii de investiţii financiare sunt persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea exclusiv în numele intermediarului ai cărui angajaţi sunt şi nu pot presta servicii şi activităţi de investiţii în nume propriu.
SECŢIUNEA 2: Condiţii de autorizare, retragere şi suspendare a autorizaţiilor
Art. 5
(1)Pentru a fi autorizată de A.S.F., în calitate de agent pentru servicii de investiţii financiare, o persoană fizică trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a)să fie reprezentant exclusiv al S.S.I.F.;
b)să fie angajat cu contract de muncă;
c)să aibă cel puţin studii medii;
d)să deţină atestatul profesional eliberat de A.S.F. prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific agentului pentru servicii de investiţii financiare, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.;
e)să nu fie acţionar semnificativ şi să nu deţină nicio altă funcţie de conducere sau de execuţie în cadrul altui intermediar;
f)să nu fie agent delegat sau analist financiar;
g)să nu se afle sub incidenţa unor sancţiuni cu interzicerea desfăşurării de activităţi pe pieţele supravegheate de A.S.F. sau de Banca Naţională a României;
h)să nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi alte infracţiuni de natură economică;
i)să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal.
(2)O persoană fizică care acţionează ca agent pentru servicii de investiţii financiare al unei S.S.I.F. şi prestează şi serviciul de investiţii prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004, prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă şi să deţină şi atestatul profesional eliberat de A.S.F., prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific consultanţilor de investiţii, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.
(3)O persoană fizică care este autorizată în calitate de agent pentru servicii de investiţii financiare al unei S.S.LF., dar prestează exclusiv serviciul de investiţii prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004, prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c) şi d), trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă şi să deţină atestatul profesional eliberat de A.S.F. prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific consultanţilor de investiţii, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.
Art. 6
În vederea autorizării şi înscrierii în Registrul public al A.S.F. a agentului pentru servicii de investiţii financiare, S.S.I.F va depune la A.S.F o cerere întocmită conform anexei nr. 1A, însoţită de următoarele documente:
a)copia actului de identitate;
b)copia legalizată a actului de studii;
c)declaraţia pe propria răspundere a persoanei fizice, sub semnătură olografă, întocmită în forma prezentată în anexa nr. 1B;
d)certificatul de cazier judiciar aflat în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată;
e)certificatul de cazier fiscal aflat în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată;
f)dovada achitării în contul A.S.F. a tarifelor pentru autorizarea şi înscrierea în Registrul public al A.S.F. ca agent pentru servicii de investiţii financiare.
Art. 7
(1)Persoana fizică străină care îşi va desfăşura activitatea ca agent pentru servicii de investiţii financiare al unei S.S.I.F. care prestează servicii şi activităţi de investiţii pe teritoriul unui alt stat membru, în temeiul liberei circulaţii sau prin stabilirea unei sucursale, este exceptată de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. d), dacă se află în una din următoarele situaţii:
a)nu urmează cursul de pregătire specific agentului pentru servicii de investiţii financiare organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F. şi nu susţine examenul aferent, dar S.S.I.F. asigură persoanei respective o pregătire profesională similară celei efectuate de un organism de formare profesională. În această situaţie, S.S.I.F. va depune declaraţia conducătorului S.S.I.F. cu privire la această instruire;
b)nu urmează cursul de pregătire specific agentului pentru servicii de investiţii financiare organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F., dar a urmat un curs organizat de o entitate a pieţei de capital din alt stat sau a promovat un examen de absolvire a cursurilor organizate de entităţi ale pieţei de capital din state membre ale Uniunii Europene, recunoscute de A.S.F., conform prevederilor art. 38 din Regulamentul nr. 12/2010 privind formarea profesională a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, cu modificările şi completările ulterioare în această situaţie, S.S.I.F. va depune şi dovada frecventării/promovării acestui curs.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care S.S.I.F. solicită autorizarea ca agent pentru servicii de investiţii financiare a unei persoane fizice străine care îşi va desfăşura activitatea pe teritoriul României.
Art. 8
S.S.I.F. are obligaţia să solicite A.S.F. retragerea autorizaţiei agentului pentru servicii de investiţii financiare şi radierea acestuia din Registrul public al A.S.F. în termen de maximum două zile lucrătoare de la data încetării raporturilor de muncă.
Art. 9
Retragerea autorizaţiei şi radierea din Registrul public al A.S.F. a unui agent pentru servicii de investiţii financiare poate fi efectuată în următoarele cazuri:
a)ca urmare a solicitării scrise formulate de către S.S.I.F., întocmită conform anexei nr. 1C;
b)ca sancţiune;
c)dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile de la autorizare.
Art. 10
(1)Cererea de retragere a autorizaţiei şi de radiere din Registrul public al A.S.F. a agentului pentru servicii de investiţii financiare va fi însoţită de:
a)precizarea motivului solicitării retragerii şi de documente justificative cu privire la data încetării raporturilor de muncă;
b)dovada achitării în contul A.S.F. a tarifului de retragere a autorizaţiei;
c)dovada privind retragerea codurilor şi a parolelor de acces la data încetării relaţiilor de muncă şi/sau declaraţia pe propria răspundere a conducătorului S.S.I.F. privind alocarea de coduri şi parole de acces la entităţile pieţei de capital.
(2)În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c), cererea de retragere a autorizaţiei şi de radiere din Registrul public al A.S.F. a agentului pentru servicii de investiţii financiare va fi însoţită, după caz, de:
a)dovada retragerii codurilor şi a parolelor de acces la sistemele entităţilor pieţei de capital şi declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului S.S.I.F. din care să reiasă că agentului pentru servicii de investiţii financiare nu i-au fost alocate coduri şi parole de acces la sistemele entităţilor pieţei de capital, altele decât cele pentru care prezintă dovada blocării;
b)declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului S.S.I.F. din care să reiasă că agentului pentru servicii de investiţii financiare nu i-au fost alocate coduri şi parole de acces la sistemele entităţilor pieţei de capital.
Art. 11
(1)A.S.F. poate să suspende autorizaţia agentului pentru servicii de investiţii financiare la solicitarea scrisă şi motivată a S.S.I.F. pentru care acesta prestează activitatea, însoţită de documentul/documentele prevăzut(e) la art. 10 alin. (1) lit. c).
(2)În cazul suspendării contractului individual de muncă în temeiul prevederilor cap. IV din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, S.S.I.F. are obligaţia să solicite A.S.F. suspendarea autorizaţiei agentului pentru servicii de investiţii financiare în termen de maximum două zile lucrătoare de la data suspendării contractului individual de muncă, prezentând documentul/documentele prevăzut(e) la art. 10 alin. (1) lit. c).
(3)Pe perioada suspendării contractului de muncă, agentului pentru servicii de investiţii financiare îi este interzisă utilizarea codurilor şi parolelor de acces alocate de către sistemele entităţilor pieţei de capital, indiferent de durata sau motivul suspendării.
CAPITOLUL III: Dispoziţii privind agenţii delegaţi
SECŢIUNEA 1: Dispoziţii generale
Art. 12
(1)Agenţii delegaţi desemnaţi de S.S.I.F. vor fi autorizaţi şi înscrişi în Registrul public al A.S.F. .
(2)S.S.I.F. poate fi acţionar/asociat la o persoană juridică ce va desfăşura activitate de agent delegat numai dacă S.S.I.F. va solicita autorizarea persoanei juridice respective în această calitate.
Art. 13
(1)S.S.I.F. are obligaţia să verifice dacă agenţii delegaţi ce vor acţiona în numele acesteia au o bună reputaţie şi posedă suficiente cunoştinţe profesionale şi comerciale pentru a fi în măsură să comunice cu acurateţe clienţilor sau potenţialilor clienţi toate informaţiile relevante privind serviciile şi activităţile de investiţii ce urmează a fi promovata sau prestate.
(2)S.S.I.F. care utilizează agenţi delegaţi este pe deplin şi în mod necondiţionat răspunzătoare de orice acţiune sau omisiune a agentului delegat care acţionează în numele respectivei S.S.I.F.
(3)S.S.I.F. trebuie să se asigure că agentul delegat va face cunoscut clienţilor sau potenţialilor clienţi, la momentul contactării acestora sau înaintea prestării serviciilor, calitatea pe care acesta o îndeplineşte şi denumirea societăţii în numele căreia lucrează.
(4)S.S.I.F. are obligaţia supravegherii, în baza unor proceduri interne, a activităţii agenţilor delegaţi, pentru a asigura respectarea de către societate a prevederilor Legii nr. 297/2004, ale Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezentului regulament şi ale altor reglementări incidente activităţii acestora.
Art. 14
Agenţii delegaţi nu pot fi implicaţi în operaţiunile de tranzacţionare sau de decontare şi nu pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi de la sau pentru clienţii S.S.I.F.
Art. 15
Agenţii delegaţi, persoane juridice, îşi desfăşoară activitatea exclusiv prin persoane fizice desemnate care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul regulament, fiindu-le interzisă externalizarea activităţii de agent delegat.
Art. 16
Agenţii delegaţi vor fi evidenţiaţi distinct în secţiunea agenţilor din Registrul public al A.S.F., lista acestora fiind transmisă de S.S.I.F. şi pieţelor reglementate/sistemelor alternative de tranzacţionare sau oricăror altor sisteme supravegheate la care S.S.I.F. are acces la tranzacţionare şi care vor publica lista respectivă pe site-ul propriu.
Art. 17
Prevederile art. 12 alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzător şi agenţilor delegaţi ai S.S.I.F. înscrişi în registrele agenţilor delegaţi ţinute de autorităţile competente din alte state membre.
SECŢIUNEA 2: Condiţii de autorizare, retragere şi suspendare a autorizaţiilor
SUBSECŢIUNEA 1: Agenţii delegaţi persoane fizice al S.S.I.F.
Art. 18
(1)Pentru a fi autorizată de A.S.F. în calitate de agent delegat, o persoană fizică trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a)să fie reprezentant al unei singure S.S.I.F.;
b)să aibă cel puţin studii medii;
c)să deţină atestatul profesional eliberat de A.S.F., prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific agentului delegat, agentului pentru servicii de investiţii financiare sau consultantului de investiţii, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.;
d)să nu fie acţionar semnificativ sau asociat, după caz, să nu deţină nicio altă funcţie de conducere sau de execuţie în cadrul altui intermediar decât cel în numele căruia acţionează, al unui agent delegat, al unui trader autorizat de A.S.F. sau al unui consultant de investiţii autorizat de A.S.F.;
e)să nu fie agent pentru servicii de investiţii financiare sau analist financiar ori consultant de investiţii;
f)să nu se afle sub incidenţa unor sancţiuni cu interzicerea desfăşurării de activităţi pe pieţele supravegheate de A.S.F. sau de Banca Naţională a României;
g)să nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită sau pentru alte infracţiuni de natură economică;
h)să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal.
(2)O persoană fizică care acţionează ca agent delegat al unei S.S.I.F şi prestează şi serviciul de investiţii prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004, prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă şi să deţină atestatul profesional eliberat de A.S.F. prin care se recunoaşte pregătirea corespunzătoare cursului specific consultanţilor de investiţii, organizat de un organism de formare profesională atestat de A.S.F.
Art. 19
În vederea autorizării şi înscrierii agentului delegat, persoană fizică, în Registrul public al A.S.F., S.S.I.F. va depune la A.S.F. o cerere întocmită conform anexei nr. 2A, însoţită de următoarele documente:
a)copia actului de identitate;
b)copia legalizată a actului de studii;
c)declaraţia pe propria răspundere a persoanei fizice, sub semnătură olografă, întocmită în forma prezentată în anexa nr. 2B;
d)certificatul de cazier judiciar aflat în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată;
e)certificatul de cazier fiscal aflat în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată;
f)declaraţia conducătorului S.S.I.F. cu privire la îndeplinirea şi respectarea cerinţelor menţionate la art. 13 alin. (1);
g)dovada achitării în contul A.S.F. a tarifelor pentru autorizarea şi înscrierea în Registrul public al A.S.F. în calitate de agent delegat.
Art. 20
(1)Persoana fizică străină care îşi va desfăşura activitatea ca agent delegat al unei S.S.I.F. care prestează servicii şi activităţi de investiţii pe teritoriul unui alt stat membru, în temeiul liberei circulaţii sau prin stabilirea unei sucursale, este exceptată de la prevederile art. 18 alin. (1) lit. c), dacă se află în una din următoarele situaţii:
a)a urmat un curs de pregătire specific agentului delegat, agentului pentru servicii de investiţii financiare sau consultantului de investiţii organizat de o entitate a pieţei de capital din alt stat sau a promovat un examen de absolvire a cursurilor organizate de entităţi ale pieţei de capital din state membre ale Uniunii Europene, recunoscute de A.S.F., conform prevederilor art. 38 din Regulamentul nr. 12/2010, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În această situaţie, pe lângă documentele prevăzute la art. 19, S.S.I.F. va depune şi dovada frecventării/promovării acestui curs;
b)nu a urmat un curs de pregătire specific agentului delegat, agentului pentru servicii de investiţii financiare sau consultantului de investiţii, dar S.S.I.F. asigură persoanei respective o pregătire profesională similară celei efectuate de un organism de formare profesională. În această situaţie, pe lângă documentele prevăzute la art. 19, S.S.I.F. va depune şi declaraţia conducătorului S.S.I.F. cu privire la această instruire.
(2)Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care S.S.I.F. solicită autorizarea ca agent delegat a unei persoane fizice străine care îşi va desfăşura activitatea pe teritoriul României.
Art. 21
Persoana fizică străină ce îşi va desfăşura activitatea ca agent delegat al S.S.I.F. pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să fie înscrisă în registrul agenţilor delegaţi ţinut de autoritatea competentă din acel stat şi să depună la A.S.F. dovada acestei înscrieri, de îndată ce aceasta este disponibilă, dar nu mai târziu de 15 zile de la data înscrierii în respectivul registru.
Art. 22
(1)Retragerea autorizaţiei şi radierea din Registrul public al A.S.F. a unui agent delegat, persoană fizică, pot fi efectuate în următoarele cazuri:
a)ca urmare a solicitării scrise formulate de către S.S.I.F., întocmită conform anexei nr. 2C;
b)ca sancţiune;
c)dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile de la autorizare.
(2)S.S.I.F. are obligaţia să solicite A.S.F. retragerea autorizaţiei agentului delegat şi radierea acestuia din Registrul public al A.S.F. în termen de maximum două zile lucrătoare de la data încetării relaţiilor contractuale.
(3)S.S.I.F. va transmite pieţelor reglementate/sistemelor alternative de tranzacţionare sau oricăror altor sisteme supravegheate la care S.S.I.F. are acces la tranzacţionare o notificare privind agenţii delegaţi, în termen de maximum 24 de ore de la data încetării relaţiilor contractuale, în vederea radierii acestora de pe site-ul pieţelor reglementate/sistemelor alternative de tranzacţionare sau oricăror altor sisteme supravegheate la care S.S.I.F. are acces la tranzacţionare.
Art. 23
Cererea de retragere a autorizaţiei şi de radiere din Registrul public al A.S.F., a agentului delegat, persoană fizică, va fi însoţită de:
a)precizarea motivului solicitării retragerii sau, după caz, de documente justificative cu privire la data încetării relaţiilor contractuale;
b)dovada retragerii la data încetării relaţiilor de muncă a codului/parolei de acces la sistemul depozitarului central pentru eliberarea extraselor de cont şi a listei de coduri confidenţiale sau declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului S.S.I.F. din care să reiasă că agentului delegat nu i-au fost alocate coduri şi parole la această entitate;
c)dovada achitării în contul A.S.F. a tarifului de retragere a autorizaţiei.
Art. 24
Prevederile art. 11 se aplică în mod corespunzător şi în cazul persoanei fizice autorizate în calitate de agent delegat în situaţia în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în numele S.S.I.F. în baza unui contract de muncă.
SUBSECŢIUNEA 2: Agenţii delegaţi persoane juridice al S.S.I.F.
Art. 25
Pentru a fi autorizată de A.S.F., în calitate de agent delegat, o persoană juridică trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a)să fie reprezentant al unei singure S.S.I.F., în baza contractului semnat cu acesta;
b)să fie înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ca societate comercială constituită ca societate pe acţiuni sau ca societate cu răspundere limitată, conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c)activitatea de agent delegat aşa cum este prevăzută la art. 4 alin. (11) din Legea nr. 297/2004 să fie cuprinsă în obiectul de activitate al societăţii;
d)să nu se afle în procedură de insolvenţă, potrivit legii;
e)acţionarii/asociaţii semnificativi, precum şi membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorii/membrii directoratului sau administratorul unic, după caz, să nu deţină, direct sau indirect, o poziţie semnificativă în calitate de acţionar al altui agent delegat sau al altui intermediar decât cel pentru care persoana juridică se autorizează ca agent delegat şi să nu deţină nicio altă funcţie de conducere sau de execuţie în cadrul altui intermediar, al altui agent delegat, consultant de investiţii persoană juridică sau al unui trader autorizat de A.S.F.;
f)membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorii/membrii directoratului sau administratorul unic, după caz, îndeplinesc condiţiile stipulate la art. 18 alin. (1) lit. f)-h);
g)să îşi desfăşoare activitatea prin persoane fizice desemnate şi angajate în baza unui contract individual de muncă, care nu sunt autorizate ca agent delegat persoană fizică, care nu au relaţii contractuale cu un alt agent delegat persoană juridică şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. b)-h) sau la art. 18 alin. (1) lit. c)-h) şi alin. (2), după caz;
h)să aibă un capital social de minimum 25.000 euro, echivalent în lei la cursul de referinţă B.N.R. la data depunerii cererii;
i)să nu fie acţionar semnificativ sau asociat, după caz, în cadrul altui intermediar decât cel în numele căruia acţionează, al unui agent delegat, al unui trader autorizat de A.S.F. sau al unui consultant de investiţii autorizat de A.S.F.
Art. 26
În vederea autorizării şi înscrierii în Registrul public al A.S.F. a agentului delegat, persoană juridică, S.S.I.F. va depune la A.S.F. o cerere întocmită conform anexei nr. 3A, însoţită de următoarele documente:
a)actul constitutiv al agentului delegat, în original sau în copie legalizată;
b)copia încheierii judecătorului delegat de pe lângă Oficiul Registrului Comerţului, de constituire şi de înregistrare a agentului delegat;
c)copia certificatului de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului;
d)extrasul sau certificatul de la Oficiul Registrului Comerţului care să ateste înregistrarea menţiunilor privind data înregistrării, membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorii/membrii directoratului sau administratorul unic al agentului delegat, obiectul de activitate şi capitalul social, eliberat cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii;
e)copia actului de identitate, certificatul de cazier judiciar şi certificatul de cazier fiscal aflate în termenul legal de valabilitate, în original sau în copie legalizată, pentru membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorii/membrii directoratului sau administratorul unic al agentului delegat;
f)dovada vărsării integrale a capitalului social sau bilanţul contabil înregistrat la Oficiul Registrului Comerţului ori depus la administraţia financiară teritorială, după caz, aferent ultimilor 2 ani de activitate, dacă societatea a funcţionat anterior solicitării autorizaţiei;
g)lista persoanelor fizice desemnate prin care agentul delegat îşi va desfăşura activitatea, în care se vor menţiona numele complet, seria şi numărul actului de identitate, codul numeric personal, însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere, sub semnătură olografă a reprezentantului legal al agentului delegat, cu privire la faptul că aceste persoane îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 25 lit. g);
h)declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a acţionarilor/asociaţilor semnificativi, a membrilor consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorilor/ membrilor directoratului sau administratorului unic cu privire la respectarea condiţiilor prevăzute la art. 25 lit. e) şi f), după caz;
i)declaraţia conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare cu privire la îndeplinirea şi respectarea cerinţelor menţionate la art. 13. alin. (1);
j)dovada achitării în contul A.S.F. a tarifelor pentru autorizarea şi înscrierea în Registrul public al A.S.F. în calitate de agent delegat a persoanei juridice.
Art. 27
Orice modificare intervenită în modul de organizare şi funcţionare a agentului delegat, persoană juridică, referitoare la valoarea capitalului social, la structura acţionariatului, la modificarea sediului social sau la componenţa consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere, a directorilor/membrilor directoratului sau schimbarea administratorului unic se notifică A.S.F., de către S.S.I.F., împreună cu documentele aferente prevăzute la art. 26 în termen de 15 zile de la data producerii acesteia sau, după caz, înregistrării la Oficiul Registrului Comerţului.
Art. 28
(1)Agentul delegat, persoană juridică, va întocmi şi va menţine o listă în care va înscrie persoanele fizice desemnate prin care agentul delegat îşi va desfăşura activitatea, data de la care acestea îşi desfăşoară activitatea, respectiv data de la care acestea încetează să îşi desfăşoare activitatea pentru agentul delegat respectiv.
(2)Agentul delegat, persoană juridică, are obligaţia de a actualiza ori de câte ori este cazul lista prevăzută la alin. (1).
(3)Orice modificare intervenită în componenţa listei prevăzute la alin. (1) va fi notificată de către agentul delegat S.S.I.F. în termen de maximum două zile lucrătoare, iar S.S.I.F. va notifica A.S.F. în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data producerii modificării, transmiţând, dacă este cazul, şi declaraţia prevăzută la art. 26 lit. g).
(4)Lista prevăzută la alin. (1) va fi publicată pe site-ul agentului delegat, persoană juridică, şi pe site-ul S.S.I.F.
(5)Agentul delegat, persoană juridică, este direct răspunzător pentru toate actele sau omisiunile persoanelor fizice înscrise în lista prevăzută la alin. (1).
(6)Agentul delegat, persoană juridică, are obligaţiile prevăzute la art. 13 în relaţia cu persoanele fizice pe care le înscrie în lista prevăzută la alin. (1).
Art. 29
Agentul delegat, persoană juridică, şi S.S.I.F. vor ţine şi evidenţa persoanelor înscrise în lista prevăzută la art. 28 alin. (1), pentru care s-au obţinut coduri/parole de acces la sistemul depozitarului central pentru eliberarea extraselor de cont şi a listei de coduri confidenţiale.
Art. 30
(1)Prevederile art. 22 şi 23 se aplică în mod corespunzător şi retragerii autorizaţiei agentului delegat persoană juridică.
(2)În vederea retragerii autorizaţiei agentului delegat, persoană juridică, S.S.I.F. va depune o cerere conform anexei nr. 3B.
(3)A.S.F. este în drept să retragă autorizaţia unui agent delegat, persoană juridică, în situaţia în care în lista prevăzută la art. 28 alin. (1) acesta, pe o perioadă mai mare de un an, nu are înscrisă nicio persoană fizică desemnată.
SUBSECŢIUNEA 3: Agenţii delegaţi ai intermediarilor din alte state membre ale Uniunii Europene
Art. 31
(1)În situaţia în care intermediarii din alte state membre ale Uniunii Europene îşi desfăşoară activitatea în România prin agenţi delegaţi stabiliţi în România, agenţii delegaţi respectivi se înscriu în Registrul public al A.S.F. în baza notificării primite de A.S.F. de la autoritatea competentă din statul membru de origine a respectivului intermediar.
(2)Radierea din Registrul public al A.S.F. a agenţilor delegaţi prevăzuţi la alin. (1) se face în baza notificării primite de A.S.F. de la autoritatea competentă din statul membru de origine a respectivului intermediar.
CAPITOLUL IV: Dispoziţii comune aplicabile agenţilor pentru servicii de investiţii financiare şi agenţilor delegaţi
Art. 32
(1)Toate documentele prevăzute în prezentul regulament necesare autorizării şi înscrierii în Registrul public al A.S.F., retragerii autorizaţiei şi radierii din acest registru, respectiv suspendării autorizaţiei, vor fi transmise A.S.F. în limba română.
(2)Documentele referitoare la persoanele fizice şi juridice străine, emise într-o altă limbă decât limba română, vor fi prezentate în traducere legalizată.
(3)Orice solicitare a A.S.F. de informaţii suplimentare sau de modificare a documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la art. 33 alin. (1) care reîncepe să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii sau modificări, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 60 de zile de la data solicitării A.S.F. sub sancţiunea respingerii cererii.
Art. 33
(1)Deciziile cu privire la autorizarea sau retragerea autorizaţiilor prevăzute de prezentul regulament vor fi emise de către A.S.F. în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea dosarului complet al solicitantului, cu excepţia cazului în care Legea nr. 297/2004 sau reglementările emise în aplicarea acesteia stabilesc un alt termen.
(2)În cazul respingerii unei cereri, A.S.F. va emite o decizie motivată, care poate fi contestată în termen de maximum 30 de zile de la data comunicării ei.
Art. 34
(1)Prevederile titlului II, cap. IV, secţiunea a 2-a din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 32/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică corespunzător şi S.S.I.F. care prestează servicii de consultanţă pentru investiţii.
(2)Persoanele fizice care acţionează ca agenţi pentru servicii de investiţii financiare ai unei S.S.I.F. sau ca agenţi delegaţi şi prestează serviciul de investiţii prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 297/2004 vor respecta regulile de conduită prevăzute la art. 49 din Regulamentul nr. 32/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Persoanelor prevăzute la alin. (2) le este interzis;
a)să recomande investiţii care ar determina realizarea de profituri personale sau pentru intermediarii ai căror angajaţi sunt;
b)să acţioneze în calitate de contraparte în tranzacţiile efectuate în urma recomandărilor.
Art. 35
Prevederile art. 5-11 se aplică în mod corespunzător traderilor şi, respectiv, agenţilor pentru servicii de investiţii financiare autorizaţi în numele acestora.
CAPITOLUL V: Modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, cu modificările şi completările ulterioare
Art. 36
Regulamentul nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 şi 103 bis din 12 februarie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 2 alineatul (2), literele b) şi c) se abrogă.
2.La articolul 6 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) membrii consiliului de administraţie ai S.S.I.F. trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă şi o experienţă profesională într-un domeniu care se circumscrie activităţii financiar-bancare sau al pieţei de capital de minimum 3 ani;"
3.La articolul 6 alineatul (3), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), cu următorul cuprins:
"c1) conducătorii S.S.I.F. trebuie să îndeplinească condiţiile stabile de art. 14 alin. (3) din Legea nr. 297/2004. În înţelesul prevederilor art. 14 alin. (3) din Legea nr. 297/2004, conducătorii S.S.I.F. trebuie să aibă studii superioare absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă în unul dintre domeniile economic, juridic ori în alt domeniu care cuprinde specializări din domeniul financiar, ca de exemplu inginerie economică sau matematici aplicate, sau să fi absolvit cursuri postuniversitare în unul dintre aceste domenii şi o experienţă profesională într-un domeniu care se circumscrie activităţii financiar-bancare sau al pieţei de capital de minimum 3 ani;"
4.La titlul II capitolul I, secţiunea a 3-a, cuprinzând articolele 18-27, se abrogă.
5.La articolul 28 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) nominalizarea persoanelor pentru care se solicită autorizarea ca agenţi pentru servicii de investiţii financiare şi, după caz, agenţi delegaţi, precum şi transmiterea documentaţiei în vederea autorizării agenţilor pentru servicii de investiţii financiare şi, după caz, agenţilor delegaţi şi înscrierii acestora în Registrul public al A.S.F., conform prevederilor prezentului regulament şi ale reglementărilor A.S.F. privind agenţii delegaţi;"
6.La articolul 38, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 38
(1) Prevederile art. 9, 10 şi 11 se aplică în mod corespunzător traderilor şi, respectiv, agenţilor pentru servicii de investiţii financiare autorizaţi în numele acestora."
7.Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 45
(1) Retragerea autorizaţiei unui consultant de investiţii poate avea loc în următoarele situaţii:
a) la solicitarea consultantului de investiţii;
b) în situaţia în care consultantul de investiţii nu a desfăşurat activitatea pentru care a fost autorizat în ultimele 12 luni anterioare datei-limită pentru transmiterea raportului de activitate prevăzut la art. 50 alin. (2) lit. c) pentru persoanele juridice, respectiv la art. 51 pentru persoanele fizice;
c) în cazul încălcării reglementărilor în vigoare.
(2) Retragerea autorizaţiei la solicitarea expresă a consultantului de investiţii se efectuează în baza unei cereri semnate, după caz, de consultantul de investiţii, persoană fizică, sau de reprezentantul legal al consultantului de investiţii, persoană juridică. Cererea va fi însoţită de dovada achitării în contul A.S.F. a tarifului de retragere a autorizaţiei.
(3) Retragerea autorizaţiei unui consultant de investiţii în condiţiile alin. (1) lit. b) se face în termen de 30 de zile de la data-limită de transmitere a raportului de activitate privind serviciile de consultanţă prestate în cursul anului precedent prevăzut la art. 50 alin. (2) lit. c), respectiv la art. 51, în situaţia în care consultantul de investiţii nu poate face dovada prestării activităţii în perioada cuprinsă între sfârşitul anului de raportare şi data-limită a obligaţiei de transmitere a raportului."
8.La articolul 60 alineatul (2), litera k) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"k) documentele prevăzute la art. 6 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, şi la art. 72 din prezentul regulament, pentru autorizarea a cel puţin 2 agenţi pentru servicii de investiţii financiare şi a cel puţin unui reprezentant al compartimentului de control intern;"
9.Articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 62
Sucursala are obligaţia să notifice A.S.F., în termen de maximum două zile lucrătoare de la data producerii acesteia, orice modificare a condiţiilor şi/sau a documentaţiei care au/a stat la baza acordării autorizaţiei şi să solicite autorizarea/retragerea autorizaţiei, respectiv înscrierea în/radierea din Registrul public al A.S.F. a agenţilor pentru servicii de investiţii financiare şi, după caz, a agenţilor delegaţi, precum şi a reprezentanţilor compartimentului de control intern, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale reglementărilor A.S.F. privind agenţii delegaţi."
10.La articolul 153 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) raport privind măsurile disciplinare aplicate conducătorilor, agenţilor pentru servicii de investiţii financiare, agenţilor delegaţi şi reprezentanţilor compartimentului de control intern;"
11.La articolul 182 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) informaţii privind contul bancar, inclusiv extras de cont;"
12.La articolul 228, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) se aplică, după caz, S.S.I.F., administratorilor şi conducătorilor S.S.I.F., reprezentantului compartimentului de control intern, agentului pentru servicii de investiţii financiare, agentului delegat, membrilor consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorilor/membrilor directoratului sau administratorului unic al agentului delegat, precum şi persoanelor fizice desemnate prin care agentul delegat îşi desfăşoară activitatea."
13.La anexa nr. 1A, punctul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"PAGINA 3/4

11. MEMBRII CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE, CONDUCĂTORII SOCIETĂŢII, REPREZENTANŢII COMPARTIMENTULUI DE CONTROL INTERN, AGENŢII PENTRU SERVICII DE INVESTIŢII FINANCIARE, AGENŢII DELEGAŢI

CERERE PENTRU AUTORIZAREA SOCIETĂŢII DE SERVICII DE INVESTIŢII FINANCIARE

Numele şi prenumele

Funcţia3

Codul numeric personal

               
               
               
               
               
               

Numele şi prenumele reprezentantului legal:

...............

Semnătura reprezentantului legal:

..............

Data:

.............

Ştampila societăţii

............."

14.La anexa nr. 1A, nota 3 de subsol va avea următorul cuprins:
__
"3. Coloana «Funcţia» se va completa, după caz, cu: CA - membru în consiliul de administraţie, CS - conducătorul societăţii, RCCI - reprezentant compartiment de control intern, ASIF - agent pentru servicii de investiţii financiare, ADEL - agent delegat."
15.La anexa nr. 1B, punctul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"14. Documentele prevăzute la art. 6 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/20064
Nume şi prenume"
16.Anexele nr. 3A, 3B şi 3C se abrogă.
17.La anexa nr. 4B, punctul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"7. Documentele prevăzute la art. 6 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, pentru autorizarea şi înscrierea în Registrul public al A.S.F. a cel puţin două persoane fizice ca agenţi pentru servicii de investiţii financiare."
18.La anexa nr. 5B, punctul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"9. Documentele prevăzute la art. 6 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, pentru autorizarea a cel puţin unei persoane fizice ca agent pentru servicii de investiţii financiare."
CAPITOLUL VI: Dispoziţii finale
Art. 37
Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament se sancţionează potrivit prevederilor titlului X din Legea nr. 297/2004 şi prevederilor art. 228-229 din Regulamentul nr. 32/2006, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 38
Cererile de autorizare şi înscriere a agentului pentru servicii de investiţii financiare sau a agentului delegat în Registrul public al A.S.F., respectiv de retragere a autorizaţiei şi a radierii din acest registru, vor fi soluţionate de A.S.F. în conformitate cu prevederile legale în vigoare la data depunerii acestora.
Art. 39
Anexele nr. 1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C, 3A şi 3B fac parte integrantă din prezentul regulament.
Art. 40
La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă:
a)Dispunerea de măsuri C.N.V.M. nr. 21 din 13 decembrie 2014*);
__
*) Dispunerea de măsuri C.N.V.M. nr. 21 din 13 decembrie 2014 nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
b)Regulamentul nr. 4/2014 privind agenţii delegaţi şi pentru modificarea Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006;
c)orice altă dispoziţie contrară prevăzută în reglementările C.N.V.M./A.S.F.
Art. 41
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării acestuia.
-****-

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,

Cornel Gheorghe Coca Constantinescu

ANEXA nr. 1A:

PAGINA 1/1

CERERE PENTRU AUTORIZAREA

dlui/dnei ...................1 în calitate de agent pentru servicii de investiţii financiare al societăţii .....................2

Subscrisa ...........................2 solicită autorizarea dlui/dnei ........................., cu domiciliul în ................., posesor al actului de identitate tip ...,3 seria ........ nr. ........, eliberat de ............. la data de ............., valabil până la data de ..........., CNP .............., în calitate de agent pentru servicii de investiţii financiare al societăţii.

Menţionăm că dnul/dna ............... urmează să îşi desfăşoare activitatea la sediul din ............., str. ..... nr. .............., judeţul ............ .

În scopul autorizării, anexăm documentele menţionate mai jos, totalizând un nr. de .... file.

1. Copia actului de identitate

|_|

2. Copia legalizată a actului de studii

|_|

3. Declaraţia pe propria răspundere, în original, referitoare la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 5 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006

|_|

4. Certificat de cazier judiciar

 

- original

|_|

- copie legalizată

|_|

5. Certificat de cazier fiscal

 

- original

|_|

- copie legalizată

|_|

6. Dovada achitării tarifelor de autorizare şi înscriere în Registrul public al Autorităţii de Supraveghere Financiară

|_|

Numele şi prenumele conducătorului: .............

Numele şi prenumele reprezentantului compartimentului de control intern: ...................

Data: ..................

Semnătura conducătorului: ..................

Semnătura reprezentantului compartimentului de control intern: ..................

Ştampila societăţii: ...................

___
1 Se completează numele persoanei pentru care se solicită autorizarea.
2 Se completează denumirea societăţii care solicită autorizarea agentului pentru servicii de investiţii financiare.
3 Se completează B.I. pentru buletin de identitate sau C.I. pentru carte de identitate.
ANEXA nr. 1B: DECLARAŢIE
Subsemnatul, ...................., cu domiciliul în ......................, posesor al actului de identitate tip .... 1 seria .... nr. ......, eliberat de ........ la data de ............, valabil până la data de ..............., CNP ................., în calitate de angajat cu .............. şi reprezentant exclusiv al societăţii declar prin prezenta că îndeplinesc condiţiile din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006, prevăzute la:
___
1Se completează B.I. pentru buletin de identitate sau C.I. pentru carte de identitate.
- art. 5 alin. (1) |_|
- art. 5 alin. (1) lit. a), b), d)-i) şi alin. (2) |_|
- art. 5 alin. (1) lit. a), b), e)-i) şi alin. (3) |_|
şi mă angajez să respect prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale regulamentelor şi instrucţiunilor Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi ale pieţelor reglementate şi sistemelor alternative de tranzacţionare.
Dată şi semnată astăzi, pe propria răspundere, cunoscând că falsul în declaraţii se pedepseşte conform legii.
Data ...............
Semnătura ......................
ANEXA nr. 1C:

PAGINA 1/1

CERERE PENTRU RETRAGEREA AUTORIZAŢIEI ŞI RADIEREA DIN REGISTRUL PUBLIC AL AUTORITĂŢII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

d-lui/d-nei ...................1 din calitatea de agent pentru servicii de investiţii financiare al Societăţii .....................2

Subscrisa ......................2 solicită retragerea autorizaţiei dlui/dnei ................... ca agent pentru servicii de investiţii financiare al societăţii, ca urmare a ...............................3

Menţionăm că dl/dna .................... şi-a desfăşurat activitatea la sediul din ..................., str. ....... nr. .........., judeţul .................. .

Anexă:

- documente justificative cu privire la data încetării raporturilor de muncă |_|

- dovada retragerii codurilor şi a parolelor de acces în sistemul entităţilor pieţei de capital |_|

- declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare, din care să reiasă că agentului pentru servicii de investiţii financiare nu i-au fost alocate coduri şi parole de acces la sistemele entităţilor pieţei de capital, altele decât cele pentru care prezintă dovada blocării |_|

- declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare, din care să reiasă că agentului pentru servicii de investiţii financiare nu i-au fost alocate coduri şi parole de acces la sistemele entităţilor pieţei de capital |_|

- dovada achitării în contul Autorităţii de Supraveghere Financiară a tarifului de retragere a autorizaţiei |_|

Numele şi prenumele conducătorului: .............

Numele şi prenumele reprezentantului compartimentului de control intern: ...............

Data: .....................

Semnătura conducătorului: ......................

Semnătura reprezentantului compartimentului de control intern: .........................

Ştampila societăţii: ...........................

__
1Se completează numele persoanei pentru care se solicită retragerea autorizaţiei.
2Se completează denumirea societăţii care solicită retragerea autorizaţiei agentului pentru servicii de investiţii financiare.
3Se va preciza motivul pentru care se solicită retragerea autorizaţiei.
ANEXA nr. 2A:

PAGINA 1/1

CERERE PENTRU AUTORIZAREA

dlui/dnei ........................ 1

în calitate de agent delegat al Societăţii .............................2

Subscrisa ........................2 solicită autorizarea dlui/dnei ......................, cu domiciliul în .............., posesor/posesoare al/a actului de identitate tip ..............3 seria ........ nr. ............, eliberat de .............. la data de ................, valabil până la data de ..............., CNP .............., în calitate de agent delegat al societăţii.

În scopul autorizării anexăm documentele menţionate mai jos, totalizând un nr. de ........ file.

1. Copia actului de identitate

|_|

2. Copia legalizată a actului de studiu

|_|

3. Declaraţia pe propria răspundere, în original, referitoare la îndeplinirea condiţiilor prevăzute pentru agenţii delegaţi persoane fizice (anexa nr. 2B la Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006

|_|

4. Certificatul de cazier Judiciar

 

- original

|_|

- copie legalizată

|_|

5. Certificatul de cazier fiscal

 

- original

|_|

- copie legalizată

|_|

6. Declaraţia conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare cu privire la îndeplinirea şi respectarea cerinţelor menţionate la art. 13 alin. (1) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015

|_|

7. Dovada achitării tarifelor de autorizare şi înscriere în Registrul public al Autorităţii de Supraveghere Financiară

|_|

Numele şi prenumele conducătorului: ...........

Numele şi prenumele reprezentantului compartimentului de control intern: .............

Data: .........................

Semnătura conducătorului: ..............

Semnătura reprezentantului compartimentului de control intern: ................

Ştampila societăţii: .....................

___
1Se completează numele persoanei pentru care se solicita autorizare.
2Se completează denumirea societăţii care solicită autorizarea agentului delegat.
3Se completează B.I. pentru buletin de identitate sau C.I. pentru carte de identitate.
ANEXA nr. 2B: DECLARAŢIE
Subsemnatul, ...................., cu domiciliul în ....................., posesor al actului de identitate tip ...........1 seria ........ nr. ........., eliberat de .......... la data de ........... valabil până la data de ...................., CNP...................., în calitate de reprezentant exclusiv al societăţii ................., pe bază contractuală, declar prin prezenta că îndeplinesc condiţiile prevăzute de Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006 şi mă angajez să respect prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale regulamentelor şi instrucţiunilor Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi ale pieţelor reglementate şi sistemelor alternative de tranzacţionare.
___
1Se completează B.I. pentru buletin de identitate sau C.I. pentru carte de identitate.
Dată şi semnată astăzi, pe propria răspundere, cunoscând că falsul în declaraţii se pedepseşte conform legii.
Data .............
Semnătura ......................
ANEXA nr. 2C:

PAGINA 1/1

CERERE PENTRU RETRAGEREA AUTORIZAŢIEI ŞI RADIEREA DIN REGISTRUL PUBLIC AL AUTORITĂŢII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

a dlui/dnei .......................................1

din calitatea de agent delegat al Societăţii ...........................2

Subscrisa ...........................2 solicită retragerea autorizaţiei dlui/dnei ............................... ca agent delegat al societăţii, ca urmare a ..............................3

Anexă:

- documente justificative cu privire la data încetării relaţiilor contractuale |_|

- dovada retragerii codului/parolei de acces la sistemul depozitarului central pentru eliberarea extraselor de cont şi a listei de coduri confidenţiale |_|

- declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare din care să reiasă că agentului delegat nu i-au fost alocate coduri şi parole la sistemul depozitarului central |_|

- dovada achitării în contul Autorităţii de Supraveghere Financiară a tarifului de retragere a autorizaţiei |_|

Numele şi prenumele conducătorului: ...............

Numele şi prenumele reprezentantului compartimentului de control intern: ..................

Data: ......................

Semnătura conducătorului: .............

Semnătura reprezentantului compartimentului de control intern: ................

Ştampila societăţii: ........................

__
1Se completează numele persoanei pentru care se solicită retragerea autorizaţiei.
2Se completează denumirea societăţii care solicită retragerea autorizaţiei agentului delegat.
3Se va preciza motivul pentru care se solicită retragerea autorizaţiei.
ANEXA nr. 3A:
1.__

PAGINA 1/2

CERERE PENTRU AUTORIZAREA

Societăţii ......................1,

în calitate de agent delegat al Societăţii ...............................2

Subscrisa .....................2 solicită autorizarea Societăţii ..................................1,

CUI ............................, în calitate de agent delegat al societăţii.

În scopul autorizării anexăm documentele menţionate mai jos, totalizând un nr. de ........... file.

1. Actul constitutiv

 

- original

|_|

- copie legalizată

|_|

2. Copia încheierii judecătorului delegat de pe lângă oficiul registrului comerţului, de constituire şi de înregistrare a societăţii

|_|

3. Copia certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului

|_|

4. Extrasul sau certificatul eliberat de oficiul registrului comerţului care să ateste înregistrarea menţiunilor privind data înregistrării, membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorii/membrii directoratului sau administratorul unic al agentului delegat, obiectul de activitate şi capitalul social

|_|

___
1Se completează numele agentului delegat.
2Se completează denumirea societăţii care solicită autorizarea agentului delegat.

Membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere/directorii/membrii directoratului/administratorul unic

CV

Copie act de identitate

Certificat de cazier judiciar, în original sau în copie legalizată

Certificat de cazier fiscal, în original sau în copie legalizata

Numele şi prenumele

    
 

|_|

|_|

|_|

|_|

 

|_|

|_|

|_|

|_|

 

|_|

|_|

|_|

|_|

5. Dovada vărsării integrale a capitalului social

|_|

6. Ultimul bilanţ contabil înregistrat la oficiul registrului comerţului sau depus la administraţia financiară, după caz

|_|

7. Lista persoanelor fizice desemnate prin care agentul delegat îşi va desfăşura activitatea

|_|

8. Declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a reprezentantului legal al agentului delegat, cu privire la faptul că persoanele fizice prin care agentul delegat îşi va desfăşura activitatea îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 25 lit. g) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006

|_|

2.__

PAGINA 2/2

CERERE PENTRU AUTORIZAREA

Societăţii .......................................................1,

în calitate de agent delegat al Societăţii ...............................2

9. Declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a acţionarilor/asociaţilor semnificativi, a membrilor consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere şi directorilor/membrilor directoratului sau administratorului unic cu privire la respectarea condiţiilor prevăzute la art. 25 lit. e) şi, după caz, lit. f) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015 privind agenţii pentru servicii de investiţii financiare, agenţii delegaţi şi pentru modificarea şi completarea Regulamentului nr. 32/2006 privind serviciile de investiţii financiare, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 121/2006

Numele şi prenumele

 
 

|_|

  
  
  

10. Declaraţia conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare cu privire la îndeplinirea şi respectarea cerinţelor menţionate la art. 13 alin. (1) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 8/2015

|_|

11. Dovada achitării tarifelor de autorizare şi înscriere în Registrul public al Autorităţii de Supraveghere Financiară

|_|

Numele şi prenumele conducătorului: ....................

Numele şi prenumele reprezentantului compartimentului de control intern: .....................

Data: ..........................

Semnătura conducătorului: ..................

Semnătura reprezentantului compartimentului de control intern: .......................

Ştampila societăţii: .........................

ANEXA nr. 3B:

PAGINA 1/1

CERERE PENTRU RETRAGEREA AUTORIZAŢIEI ŞI RADIEREA DIN REGISTRUL PUBLIC AL AUTORITĂŢII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

a Societăţii ....................................1

din calitatea de agent delegat al Societăţii .....................................2

Subscrisa ...................2 solicită retragerea autorizaţiei Societăţii .................................1

ca agent delegat al societăţii, ca urmare a ..................................3.

Anexă:

- documente justificative cu privire la data încetării relaţiilor contractuale |_|

- dovada retragerii codului/parolei de acces la sistemul depozitarului central pentru eliberarea extraselor de cont şi a listei de coduri confidenţiale; |_|

- declaraţia pe propria răspundere, sub semnătură olografă, a conducătorului societăţii de servicii de investiţii financiare din care să reiasă că agentului delegat nu i-au fost alocate coduri şi parole la sistemul depozitarului central |_|

- dovada achitării în contul Autorităţii de Supraveghere Financiară a tarifului de retragere a autorizaţiei |_|

Numele şi prenumele conducătorului: ................

Numele şi prenumele reprezentantului compartimentului de control intern: ..............

Data: .......................

Semnătura conducătorului: ..................

Semnătura reprezentantului compartimentului de control intern: .........................

Ştampila societăţii: ...................

___
1Se completează numele societăţii pentru care se solicită retragerea autorizaţiei de agent delegat.
2Se completează denumirea societăţii care solicită retragerea autorizaţiei agentului delegat.
3Se va preciza motivul pentru care se solicită retragerea autorizaţiei de agent delegat.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 465 din data de 29 iunie 2015