ORDIN nr. 2325/C din 1 iulie 2014 privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.318/C/2012 pentru aprobarea Normelor de acordare a drepturilor de hrană, în timp de pace, personalului din sistemul administraţiei penitenciare
Având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
în conformitate cu prevederile art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 1.848/2004 privind stabilirea drepturilor de hrană, în timp de pace, ale personalului din sistemul administraţiei penitenciare,
ţinând cont de Adresa nr. 27.827/2014 a Direcţiei logistice a Ministerului Apărării Naţionale,
În temeiul art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
ministrul justiţiei emite următorul ordin:
Articol unic
- Anexa la Ordinul ministrului justiţiei nr. 1.318/C/2012 pentru aprobarea Normelor de acordare a drepturilor de hrană, în timp de pace, personalului din sistemul administraţiei penitenciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 şi 333 bis din 17 mai 2012, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 2, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Structura normelor de hrană pentru personalul din sistemul administraţiei penitenciare se stabileşte în mod unitar de Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu celelalte instituţii publice din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în limita plafoanelor calorice ale fiecărei norme, conform anexei nr. 11."
2.La articolul 28, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Hrănirea personalului prin bucătării de unitate se realizează numai în centrele de formare profesională şi centrele de pregătire, odihnă şi recuperare."
3.La articolul 28, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
"(3) Popotele achiziţionează produse agroalimentare pentru prepararea hranei, inclusiv condimente, şerveţele, scobitori şi alte asemenea produse pentru servirea mesei, folosind exclusiv contribuţia bănească a personalului, sub forma fondului de rulment constituit conform art. 43.
(4) Bucătăriile de unitate achiziţionează produse agroalimentare pentru prepararea hranei, inclusiv condimente, şerveţele, scobitori şi alte asemenea produse pentru servirea mesei, folosind avansuri din creditele bugetare aprobate la articolul bugetar «Hrană oameni»."
4.Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 34
Popotele pot organiza puncte de desfacere, bufete, la sediul propriu sau în alte locuri din afara instituţiei penitenciare."
5.Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 35
În situaţia în care prin popote trebuie să se asigure hrănirea unui număr mare de persoane ca urmare a desfăşurării unor misiuni, convocări, grupuri de lucru, activităţi de protocol ori ca urmare a prezenţei într-o unitate din sistemul administraţiei penitenciare a persoanelor prevăzute la art. 45 alin. (1) lit. b) şi c), se pot acorda avansuri din alocaţii bugetare aprobate, urmând ca restituirea lor să se facă la terminarea activităţilor respective."
6.La articolul 38, alineatul (2) se abrogă.
7.La articolul 45 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"c) persoanele care nu se încadrează în prevederile lit. a) şi b), dar se află în interes de serviciu în unităţi din sistemul administraţiei penitenciare sau la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor."
8.La articolul 45, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Personalul prevăzut la alin. (1) lit. b) şi c) care ia masa prin popote (puncte de desfacere sau bufete) va achita în plus şi o cotă de maximum 15%, reprezentând cheltuieli de transport şi depozitare a alimentelor."
9.Articolul 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 47
(1) Preţul meselor cuprinde valoarea alimentelor consumate pentru preparare, precum şi a condimentelor, şerveţelelor, scobitorilor şi altor asemenea produse pentru servirea mesei. Contravaloarea mesei se achită zilnic, conform evidenţei nominale ţinute de responsabilul popotei. Numerarul încasat se depune zilnic la casieria unităţii, în vederea depunerii la trezorerie, a doua zi, în contul 5005 - Sume de mandat şi în depozit, cu excepţia cotei de 15% care se depune în contul curent.
(2) Persoanele cărora li s-a asigurat masa prin popotă confirmă prin semnătură, într-o evidenţă distinctă, plata mesei luate.
(3) La sfârşitul fiecărei luni, contravaloarea produselor agroalimentare folosite la prepararea hranei, inclusiv condimentele, şerveţelele, scobitorile şi alte asemenea produse pentru servirea mesei, sau valorificate, pentru categoria de personal prevăzută la art. 45 alin. (1) lit. a), trebuie să fie egală cu totalul sumelor încasate de la cei care au luat masa sau au cumpărat produse ca atare.
(4) În cazul personalului prevăzut la art. 45 alin. (3), în contravaloarea meselor se include şi cota de maximum 15%."
10.La articolul 50 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Prepararea hranei se realizează pe bază de reţetare aprobate de directorul instituţiei penitenciare."
11.Articolul 54 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 54
(1) Evidenţa financiar-contabilă a fondurilor, materialelor şi produselor popotei se organizează în partidă dublă, prin intermediul conturilor prevăzute în Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilităţii instituţiilor publice, Planul de conturi pentru instituţii publice şi instrucţiunile de aplicare a acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu respectarea reglementărilor contabile din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Pentru activitatea desfăşurată prin popote, instituţiile penitenciare au obligaţia de a organiza contabilitatea de gestiune, financiară şi bugetară în conformitate cu art. 1 alin. (2) şi (6) şi art. 18 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Evidenţa contabilă se va ţine distinct, până la nivel de balanţă analitică, care va fi cumulată cu balanţa instituţiei penitenciare. Planul de conturi cu dezvoltarea conturilor analitice, precum şi monografia contabilă privind operaţiunile specifice domeniului de activitate respectiv vor fi aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
(3) Pe lângă documentele necesare organizării contabilităţii în partidă dublă se vor utiliza următoarele formulare specifice:
a) Registru pentru evidenţa fondurilor la popotă - anexa nr. 4;
b) Fişa de magazie, cod 14-3-8 (Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completările ulterioare);
c) Tabel nominal cu evidenţa fondului de rulment al popotei - anexa nr. 5;
d) Nota de intrare recepţie, cod 14-3-1 a (Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.512/2008, cu completările ulterioare);
e) Lista zilnică de alimente (adaptată la specificul activităţii de hrănire a personalului), cod 14-3-4/dA (Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 3.512/2008, cu completările ulterioare) - anexa nr. 6;
f) Tabel nominal cu personalul care ia masa la popotă - anexa nr. 7;
g) Bonul de consum."
12.Articolul 72 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 72
(1) Aprovizionarea cu produse agroalimentare a bucătăriei de unitate se face, de regulă, prin depozitul de alimente al instituţiei penitenciare în care aceasta funcţionează, folosind avansuri din creditele bugetare aprobate la articolul bugetar «Hrană oameni».
(2) Atunci când anumite produse alimentare nu sunt pe stoc în depozitul de alimente al instituţiei penitenciare, acestea se pot aproviziona şi de pe piaţa liberă."
13.Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 74
(1) Prin bucătăria de unitate se pot hrăni, contra cost, şi următoarele categorii de personal:
a) personalul din Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor;
b) personalul din instituţiile sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;
c) persoanele care nu se încadrează în prevederile lit. a) şi b), dar se află în interes de serviciu în unităţi din sistemul administraţiei penitenciare sau la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Membrii de familie ai personalului din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi pensionarii sistemului administraţiei penitenciare pot lua masa la bucătăriile de unitate, cu aprobarea directorului instituţiei penitenciare respective.
(3) Personalul prevăzut la alin. (1) lit. b) şi c) care ia masa prin bucătării de unitate, puncte de desfacere sau bufete va achita în plus şi o cotă de maximum 15%, reprezentând cheltuieli de transport şi depozitare a alimentelor."
14.Articolul 75 se abrogă.
15.Articolul 78 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 78
(1) Preţul meselor cuprinde valoarea alimentelor consumate pentru preparare, precum şi a condimentelor, şerveţelelor, scobitorilor şi altor asemenea produse pentru servirea mesei. Contravaloarea meselor se achită zilnic, conform evidenţei nominale ţinute de responsabilul bucătăriei de unitate. Numerarul încasat se depune zilnic la casieria unităţii, în vederea depunerii la trezorerie, a doua zi, în contul curent, pentru reîntregirea sumelor avansate din credite bugetare aprobate.
(2) În cazul personalului aflat în situaţia prevăzută la art. 74 alin. (3), în contravaloarea meselor se include şi cota de maximum 15%."
16.La articolul 82 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Prepararea hranei se realizează pe bază de reţetare aprobate de directorul instituţiei penitenciare."
17.Articolul 125 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 125
Anexele nr. 1-11 fac parte integrantă din prezentele norme."
18.După anexa nr. 10 la norme se introduce o nouă anexă, anexa nr. 11*, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte Integrantă din prezentul ordin.
-****-

p. Ministrul justiţiei,

Liviu Stancu,

secretar de stat

_____
*- Anexa nr. 11 nu se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind clasificată potrivit legii.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 579 din data de 4 august 2014