ORDIN nr. 828 din 23 februarie 2016 pentru stabilirea competenţei privind preluarea şi valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, precum şi a structurilor abilitate cu ducerea la îndeplinire a procedurilor de valorificare a acestora şi/sau a sumelor confiscate
Având în vedere prevederile art. 2 lit. a) şi ale art. 2
1
din Ordonanţa Guvernului nr.
14/2007
pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr.
520/2013
privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
emite următorul ordin:
Art. 1
În sensul art. 2 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr.
14/2007
pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin organe de valorificare se înţelege administraţiile judeţene ale finanţelor publice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, prin serviciile/birourile/ compartimentele cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, precum şi a sumelor ce au fost confiscate, precum şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin serviciile cu atribuţii în domeniul valorificării bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi a sumelor ce au fost confiscate.
Art. 2
În sensul art. 2
1
din Ordonanţa Guvernului nr.
14/2007
pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, organele de valorificare competente să preia bunurile de la deţinătorii acestora sunt structurile prevăzute la art. 1, în a cărui arie de competenţă sunt situate bunurile mobile şi/sau imobile.
Art. 3
(1)
Administraţiile judeţene ale finanţelor publice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, prin serviciile/birourile/compartimentele cu atribuţii specifice, au competenţă în valorificarea tuturor bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumelor confiscate, inclusiv cele generate de:
a)
hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate în materie penală prin care s-a dispus confiscarea;
b)
hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate ca urmare a sesizărilor formulate de către comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel, prin care s-a dispus confiscarea;
c)
procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prin care s-a dispus şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţii pentru faptele prevăzute la art. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
202/2008
privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr.
217/2009
, cu modificările şi completările ulterioare.
(2)
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin Serviciul valorificări bunuri, este competentă să valorifice toate bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumele de bani confiscate de la persoane fizice, juridice sau de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) lit. a)-c).
(3)
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin Serviciul valorificări sentinţe penale, este competentă să valorifice numai bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumele de bani confiscate de la persoane fizice, juridice sau de la alte entităţi în cazurile generate de înscrisurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c).
Art. 4
(1)
Structura abilitată cu monitorizarea procedurilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumelor de bani confiscate de la persoane fizice, juridice sau alte entităţi, cu excepţia cazurilor generate de înscrisurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a)-c), este Direcţia generală planificare, monitorizare şi sinteză din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(2)
Structurile abilitate cu monitorizarea procedurilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumelor de bani confiscate de la persoane fizice, juridice sau alte entităţi, în cazurile generate de înscrisurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a)-c), sunt compartimentele de monitorizare a valorificării bunurilor confiscate din cadrul serviciilor executări silite cazuri speciale care îşi desfăşoară activitatea la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, cu excepţia Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti.
(3)
Activitatea Serviciului valorificări sentinţe penale din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti este coordonată şi monitorizată de Direcţia executări silite cazuri speciale, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin Serviciul de coordonare a activităţii de valorificare a bunurilor confiscate.
Art. 5
Direcţia executări silite cazuri speciale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin Serviciul de coordonare a activităţii de valorificare a bunurilor confiscate, poate participa direct la acţiunile de identificare şi preluare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumelor de bani confiscate de la persoane fizice, juridice sau de la alte entităţi, generate de înscrisurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a)-c), în următoarele situaţii:
a)
la solicitarea scrisă a vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, coordonator al activităţii de executare silită cazuri speciale;
b)
în cazul confiscărilor efectuate în temeiul art. 26 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
202/2008
privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr.
217/2009
, cu modificările şi completările ulterioare;
c)
în cazul în care la nivelul Direcţiei executări silite cazuri speciale au fost identificate cazuri de o complexitate deosebită.
Art. 6
În cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, Serviciul valorificare sentinţe penale şi Serviciul valorificare bunuri continuă procedurile de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi/sau sumelor de bani confiscate de la persoane fizice, juridice sau de la alte entităţi în funcţie de competenţă, actele emise anterior rămânând valabile.
Art. 7
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi structurile subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 8
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
p. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,
Daniel Diaconescu,
vicepreşedinte
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 142 din data de 24 februarie 2016