MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE din 18 septembrie 2006 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Indonezia privind cooperarea în agricultură
Guvernul României şi Guvernul Republicii Indonezia, denumite în continuare "părţi contractante",
din dorinţa de a stimula relaţiile de prietenie existente între cele două ţări prin dezvoltarea cooperării în domeniul agriculturii,
în conformitate cu legile şi reglementările, care prevalează în ţările respective,
au convenit următoarele:
Art. 1: Obiective
Obiectivul memorandumului de înţelegere, aşa cum a fost convenit de părţile contractante, este de a promova şi a încuraja cooperarea tehnică, ştiinţifică şi economică în domeniul agriculturii între unităţile economice, organizaţii de studiu şi alte organizaţii din agricultură.
Art. 2: Sectoare şi forme de cooperare
(1)Părţile contractante vor realiza cooperarea între ele în următoarele domenii:
1.producţia vegetală, seminţe şi material genetic de înaltă productivitate;
2.producţia animală, ameliorarea raselor de animale, inseminare artificială şi material genetic superior;
3.tehnologii moderne în domeniul producţiei agricole, irigaţii şi îmbunătăţirea solului;
4.dezvoltare rurală şi servicii de consultanţă;
5.alte domenii asociate care sunt de interes şi convenite reciproc de părţile contractante.
(2)Părţile contractante sunt de acord să coopereze în următoarele forme:
1.studiu, instruire şi activităţi educaţionale viitoare în vederea promovării dezvoltării economice a sectorului agricol;
2.organizarea de seminare, simpozioane, expoziţii şi conferinţe;
3.orice altă formă tehnică de cooperare, aşa cum s-a convenit de către părţile contractante.
Art. 3: Agenţii de coordonare
Pentru aplicarea prezentului memorandum de înţelegere, părţile contractante vor desemna următoarele ministere de coordonare:
1.Pentru Guvernul României este Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale; şi
2.Pentru Guvernul Republicii Indonezia este Ministerul Agriculturii din Indonezia.
Art. 4: Înfiinţarea unui comitet mixt
1.Părţile contractante au stabilit să înfiinţeze un comitet mixt (denumit în continuare "comitet") pentru monitorizarea şi revizuirea implementării cooperării din cadrul acestui memorandum de înţelegere.
2.Comitetul mixt se va întâlni anual sau când se consideră oportun, alternativ în România şi Republica Indonezia.
3.Comitetul va fi responsabil pentru:
- analizarea aplicării programelor de cooperare aşa cum a fost convenit de comun acord;
- înaintarea propunerilor privind dezvoltarea şi îmbunătăţirea în viitor a formelor de cooperare;
- recomandarea căilor posibile de depăşire a dificultăţilor ocazionate de activităţile de cooperare.
Art. 5: Dreptul de proprietate intelectuală
Părţile contractante vor asigura orice drept de proprietate intelectuală, care poate apărea prin aplicarea cooperării bilaterale, în conformitate cu legislaţiile naţionale şi instrumentele legale internaţionale la care statele lor sunt părţi.
Părţile contractante au obligaţia să nu publice nici informaţii economice şi tehnico-ştiinţifice, care au fost furnizate reciproc pe baza acestui memorandum de înţelegere, şi nici rezultatele cercetării lor comune, cu excepţia acelora pe care părţile contractante le-au convenit în scris.
Art. 6: Cheltuieli
Fiecare parte contractantă va suporta cheltuielile ocazionate de participarea sa la aplicarea prevederilor prezentului memorandum de înţelegere, în conformitate cu legile naţionale ale fiecărui stat ale părţilor contractante.
Art. 7: Obligaţii către o terţă parte
Prevederile prezentului memorandum de înţelegere nu afectează nicio obligaţie a părţilor contractante faţă de terţe părţi.
Acordul nu poate fi interpretat sau invocat într-un mod care să revoce sau să afecteze în alt fel obligaţiile care decurg din calitatea de membru al României în Uniunea Europeană sau din orice alte acorduri încheiate între Comisia Europeană sau Comisia Europeană şi statele ei membre, pe de o parte, şi Republica Indonezia, pe de altă parte.
Art. 8: Soluţionarea disputelor
Orice dispută sau diferenţe rezultate din interpretarea ori aplicarea acestui memorandum de înţelegere vor fi rezolvate amiabil prin consultări sau negocieri între părţile contractante.
Art. 9: Amendamente
Acest memorandum de înţelegere poate fi amendat prin consimţământul reciproc al părţilor contractante. Amendamentele vor intra în vigoare conform prevederilor articolului 10.
Art. 10: Intrarea în vigoare, durata şi terminare
1.Prezentul memorandum de înţelegere va intra în vigoare la data ultimei notificări prin care părţile contractante se vor informa reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor interne.
2.Acest memorandum de înţelegere se încheie pe o perioadă de 5 ani şi va fi extins sau reînnoit printr-un acord comun scris al părţilor contractante. Orice parte contractantă va avea dreptul să denunţe memorandumul de înţelegere în orice moment, printr-o notificare trimisă pe canale diplomatice cu cel puţin 6 luni înainte.
3.Încetarea acestui memorandum de înţelegere nu va afecta realizarea altor programe de cooperare începute în cadrul acestui memorandum de înţelegere.
Ca dovadă a celor de mai sus, subsemnaţii au semnat acest memorandum de înţelegere.
-****-
Semnat la Bucureşti la 18 septembrie 2006, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, indoneziană şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţă în interpretare va prevala textul în limba engleză.

Pentru Guvernul României,

Dănuţ Apetrei,

secretar de stat,

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale

Pentru Guvernul Republicii Indonezia,

Anton Apriyantono,

ministru,

Ministerul Agriculturii

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 558 din data de 28 iulie 2014