REZOLUŢIE nr. MEPC.182(59) din 17 iulie 2009 - Instrucţiunile din 2009 pentru prelevarea eşantioanelor de combustibil lichid pentru determinarea conformităţii cu anexa VI revizuită la MARPOL
Comitetul pentru protecţia mediului marin,
amintind articolul 38(a) al Convenţiei privind crearea Organizaţiei Maritime Internaţionale referitor la funcţiile Comitetului pentru protecţia mediului marin conferite acestuia prin convenţiile internaţionale pentru prevenirea şi controlul poluării marine, amintind, de asemenea, că anexa VI la MARPOL a intrat în vigoare la 19 mai 2005,
amintind în continuare Rezoluţia MEPC.96(47) prin care Comitetul a adoptat Instrucţiunile pentru prelevarea eşantioanelor de combustibil lichid pentru determinarea conformităţii cu anexa VI la MARPOL 73/78,
luând notă de faptul că anexa VI revizuită la MARPOL a fost adoptată prin Rezoluţia MEPC. 176(58) care este aşteptată să intre în vigoare la 1 iulie 2010,
luând notă, de asemenea, de faptul că regula 18.8.1 referitoare la calitatea combustibilului lichid, în cadrul anexei VI revizuite la MARPOL, cere ca nota de livrare a buncherului să fie însoţită de un eşantion reprezentativ din combustibilul lichid livrat luând în considerare instrucţiunile care urmează a fi elaborate de către organizaţie,
recunoscând necesitatea de a amenda Instrucţiunile pentru prelevarea eşantioanelor de combustibil lichid pentru determinarea conformităţii cu anexa VI la MARPOL 73/78, în conformitate cu prevederile anexei VI revizuite la MARPOL,
luând în considerare amendamentele la Instrucţiunile pentru prelevarea eşantioanelor de combustibil lichid pentru determinarea conformităţii cu anexa VI la MARPOL 73/78 pregătite de către Subcomitetul pentru lichide şi gaze în vrac la cea de-a treisprezecea sa sesiune,
1.adoptă Instrucţiunile din 2009 pentru prelevarea eşantioanelor de combustibil lichid pentru determinarea conformităţii cu anexa VI revizuită la MARPOL, al căror text este prezentat în anexa la prezenta rezoluţie;
2.invită guvernele să aplice instrucţiunile, astfel cum sunt amendate, începând de la 1 iulie 2010;
3.anulează instrucţiunile adoptate prin Rezoluţia MEPC.96(47) începând cu aceeaşi dată.
-****-
ANEXĂ: Instrucţiunile din 2009 pentru prelevarea eşantioanelor de combustibil lichid pentru determinarea conformităţii cu anexa VI revizuită la MARPOL
1.Prefaţă
Obiectivul primordial al acestor instrucţiuni este de a stabili o metodă agreată pentru obţinerea unui eşantion reprezentativ din combustibilul lichid destinat combustiei care este livrat pentru a fi utilizat la bordul navelor.
2.Introducere
Baza pentru aceste instrucţiuni este regula 18.5 din anexa VI la MARPOL 73/78, astfel cum a fost amendată prin Rezoluţia MEPC.176(58), care prevede că pentru fiecare navă, ce se supune regulilor 5 şi 6 ale acelei anexe, detaliile privind combustibilul lichid destinat combustiei, livrat navelor şi utilizat la bordul acestora, trebuie să fie înregistrate prin intermediul unei note de livrare a buncherului, care trebuie să conţină cel puţin informaţiile specificate în apendicele V la acea anexă. În conformitate cu regula 18.8.1 din anexa VI, nota de livrare a buncherului trebuie să fie însoţită de un eşantion reprezentativ de combustibil lichid livrat. Acest eşantion trebuie să fie folosit numai pentru determinarea conformităţii cu anexa VI la MARPOL 73/78.
3.Definiţii
În scopul acestor instrucţiuni:
3.1.Reprezentantul furnizorului este persoana de la bordul tancului de buncherare responsabilă de livrare şi de documente sau, în cazul livrării directe de la uscat la navă, persoana responsabilă de livrare şi de documente.
3.2.Reprezentantul navei este comandantul navei sau ofiţerul responsabil însărcinat cu primirea combustibilului de buncherare şi a documentelor.
3.3.Eşantionul reprezentativ este un specimen din produs ale cărui caracteristici fizice şi chimice sunt identice cu caracteristicile medii ale volumului total care face obiectul prelevării de eşantioane.
3.4.Eşantionul primordial este eşantionul reprezentativ de combustibil lichid livrat navei, prelevat de-a lungul perioadei buncherării prin echipamentul de prelevare amplasat la intrarea în manifoldul de buncherare al navei care se alimentează.
3.5.Eşantionul conservat este eşantionul reprezentativ în conformitate cu regula 18.8.1 din anexa VI la MARPOL 73/78, din combustibilul lichid livrat navei, şi care provine din eşantionul primordial.
4.Metode de prelevare a eşantioanelor
4.1.Eşantionul primordial ar trebui obţinut prin una dintre următoarele metode:
.1 cu valvulă de eşantionare manuală de curgere continuă; sau
.2 cu valvulă de eşantionare automată cu reglare proporţională cu timpul; sau
.3 cu valvulă de eşantionare automată cu reglare proporţională cu debitul.
4.2.Echipamentul de eşantionare ar trebui să fie utilizat în conformitate cu instrucţiunile producătorului sau cu prezentele instrucţiuni, după caz.
5.Prelevarea eşantioanelor şi integritatea acestora
5.1.Ar trebui prevăzut un mijloc prin care să se realizeze sigilarea echipamentului de eşantionare pe întreaga perioadă de furnizare a buncherului.
5.2.Ar trebui acordată atenţie la:
.1 montarea valvulei de eşantionare;
.2 tipul de recipient destinat a primi eşantionul primordial;
.3 starea curată şi uscată a valvulei de eşantionare şi a recipientului pentru eşantionul primordial înainte de utilizarea lor;
.4 calibrarea mijlocului utilizat pentru reglarea debitului lichidului primit în recipientul pentru eşantionul primordial; şi
.5 metoda utilizată pentru a se asigura că eşantionul nu poate fi falsificat sau contaminat în timpul operaţiunii de buncherare.
5.3.Recipientul pentru eşantionul primordial ar trebui să fie fixat de echipamentul de prelevare a eşantioanelor şi ar trebui să fie sigilat pentru a preveni orice falsificare sau orice Fel de contaminare a eşantionului în timpul operaţiunii de buncherare.
6.Punctul de prelevare a eşantioanelor
În scopul prezentelor instrucţiuni, un eşantion de combustibil lichid livrat unei nave ar trebui prelevat la intrarea în manifoldul de buncherare al navei care se alimentează şi prelevarea ar trebui să fie făcută încontinuu în timpul întregii operaţiuni de buncherare.*)
___
*) La paragraful 6 din prezentele instrucţiuni prin sintagma "prelevarea ar trebui să fie făcută încontinuu în timpul întregii operaţiuni de buncherare" ar trebui înţeles că este vorba despre o colectare continuă a picăturilor eşantion de-a lungul întregului proces de livrare a combustibilului de buncherare, care corespunde fiecărei note de livrare a buncherului. Dacă nava primeşte o cantitate de combustibil de buncherare care necesită două note de livrare sau mai multe, munca de prelevare a eşantioanelor poate fi temporar întreruptă în scopul de a schimba recipientul destinat a primi eşantionul primordial şi poate fi reluată imediat ce este nevoie.
7.Manipularea eşantioane/or conservate
7.1.Recipientul destinat să conţină eşantionul conservat ar trebui să fie curat şi uscat.
7.2.Imediat înainte de a umple recipientul destinat să conţină eşantionul conservat, întreaga cantitate de eşantion primordial ar trebui să fie bine agitată pentru a asigura omogenitatea acestuia.
7.3.Eşantionul conservat ar trebui să fie într-o cantitate suficientă pentru a realiza încercările cerute, dar ar trebui să nu fie mai puţin de 400 ml. Recipientul ar trebui să fie umplut în proporţie de 90%±5% din capacitate şi să fie sigilat.
8.Sigilarea eşantionului conservat
8.1.Imediat după ce a fost colectat eşantionul conservat, ar trebui pus un sigiliu pentru a asigura securitatea privind inviolabilitatea, prevăzut cu un mijloc de identificare unic, de către reprezentantul furnizorului în prezenţa reprezentantului navei. O etichetă care conţine informaţiile de mai jos ar trebui să fie fixată pe recipientul care conţine eşantionul conservat:
.1 locul de unde şi metoda prin care a fost prelevat eşantionul;
.2 data la care a început livrarea;
.3 numele tancului/instalaţiei de buncheraj;
.4 numele şi numărul IMO ale navei alimentate;
.5 semnătura şi numele reprezentantului furnizorului şi ale reprezentantului navei;
.6 detalii privind identificarea sigiliului; şi
.7 calitatea buncherului.
8.2.Pentru a facilita verificările, detaliile care permit identificarea sigiliului ar trebui, de asemenea, înregistrate şi pe nota de livrare a buncherului.
9.Depozitarea eşantioane/or conservate
9.1.Eşantionul conservat ar trebui să fie păstrat într-un loc sigur, în afara locurilor în care se locuieşte de la bordul navei, în care personalul nu riscă să fie expus la vaporii care ar putea fi degajaţi de eşantion. Ar trebui să fie luate măsuri de precauţie înainte de a intra în locul în care este păstrat eşantionul.
9.2.Eşantionul conservat ar trebui să fie depozitat într-un loc acoperit unde nu va fi expus la temperaturi ridicate, de preferinţă la temperatură joasă/la temperatura ambientului, şi unde nu este expus direct luminii soarelui.
9.3.În conformitate cu regula 18.8.1 din anexa VI la MARPOL 73/78, eşantionul ar trebui să fie păstrat sub controlul navei până când combustibilul lichid este consumat în mod substanţial, dar în orice caz pe o perioadă de cel puţin 12 luni de la data livrării.
9.4.Comandantul navei ar trebui să stabilească şi să menţină un sistem pentru trasabilitatea eşantioanelor conservate.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 153 din data de 3 martie 2014