HOTĂRÂRE nr. 32 din 6 aprilie 2016 privind aprobarea opiniei referitoare la Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deşeurile COM (2015) 595
În temeiul prevederilor art. 67 şi ale art. 148 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene şi ale art. 160-185 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat, cu modificările şi completările ulterioare,
Camera Deputaţilor adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Luând în considerare Opinia nr. 4 c-19/258 adoptată de Comisia pentru afaceri europene în şedinţa din 15 martie 2016, Camera Deputaţilor:
1.Semnalează că, deşi se recunoaşte că prevenirea generării de deşeuri este cea mai eficace modalitate de a îmbunătăţi utilizarea eficientă a resurselor şi de a reduce impactul deşeurilor asupra mediului, este lăsată la latitudinea statelor membre modalitatea de a lua măsuri corespunzătoare pentru a preveni generarea de deşeuri şi pentru a monitoriza şi a evalua progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a măsurilor respective, ceea ce poate avea efecte nedorite în ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor.
2.Îşi exprimă preocuparea pentru nivelul prea ridicat de generalitate al normei prevăzute la art. 9 "Prevenirea generării de deşeuri" şi îşi exprimă speranţa că vor fi identificate de către Comisia Europeană căi şi mijloace care să confere acestui articol un caracter concret şi aplicabil.
3.Semnalează că, deşi este binevenit îndemnul adresat statelor membre de a lua măsuri de mediu şi economice pentru a preveni generarea de deşeuri alimentare şi deşi prevederea unei raportări armonizate (pe baza unei metodologii unificate) a progresului privind reducerea deşeurilor alimentare este justificată, acestea nu sunt suficiente pentru atingerea scopului declarat; ar fi necesar ca schimbul de bune practici să fie însoţit şi de o mult mai eficientă educaţie pentru o viaţă sănătoasă şi o alimentaţie raţională, începând de la vârsta şcolară, şi consideră că se impune o acţiune concertată la nivelul Uniunii în această direcţie, cel puţin la nivel de recomandare.
4.Recomandă ca orientarea declarată, potrivit căreia sunt necesare obiective de politică pe termen lung pentru a orienta măsurile şi investiţiile, în special prin prevenirea creării de capacităţi excedentare structurale şi blocarea materialelor reciclabile în partea inferioară a ierarhiei deşeurilor, să fie transpusă în practică prin politici şi norme clare, agreate la nivelul Uniunii.
5.Îşi exprimă rezerva cu privire la stabilirea listei deşeurilor din construcţii şi demolări prin act delegat şi asupra definiţiei pregătirii pentru reutilizare prin act delegat.
6.Admite că obiectivele propunerii pot fi atinse numai prin măsuri la nivelul Uniunii şi că propunerea nu depăşeşte ceea ce este necesar, fiind astfel respectat principiul subsidiarităţii.
-****-
Această hotărâre a fost adoptată de către Camera Deputaţilor în şedinţa din 6 aprilie 2016, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,

FLORIN IORDACHE

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 274 din data de 12 aprilie 2016