HOTĂRÂRE nr. 24 din 24 aprilie 2014 privind aprobarea Procedurilor de organizare a cursului şi a testului de verificare a cunoştinţelor privind auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, pentru auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România
În temeiul prevederilor:
- art. 6 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.
75/1999
privind activitatea de audit financiar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 15 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor Financiari din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.
433/2011
;
- Hotărârii Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România nr.
5/2014
pentru aprobarea Protocolului de colaborare încheiat între Camera Auditorilor Financiari din România şi Ministerul Fondurilor Europene privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de audit financiar pentru fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, cu modificările şi completările ulterioare,
Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din România
, întrunit în şedinţa din 24 aprilie 2014, hotărăşte:
Art. 1
Se aprobă Procedurile de organizare a cursului şi a testului de verificare a cunoştinţelor privind auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, pentru auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2
Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari şi Departamentul de servicii pentru membri vor duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.
Art. 3
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România,
Horia Neamţu
ANEXĂ:
PROCEDURI de organizare a cursului şi a testului de verificare a cunoştinţelor privind auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, pentru auditorii financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România
CAPITOLUL I:
Dispoziţii generale
Art. 1
Camera Auditorilor Financiari din România, denumită în continuare Camera, organizează cursul şi testul de verificare pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori.
Art. 2
Prezentele proceduri se aplică următoarelor categorii de persoane:
- auditori financiari activi, care la data organizării cursului şi a testului de verificare a cunoştinţelor pentru auditarea Operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori au toate obligaţiile faţă de Cameră îndeplinite, au obţinut calificativul A, pe persoană fizică sau juridică, la ultima inspecţie de calitate efectuată de către Departamentul de monitorizare şi competenţă profesională din cadrul Camerei şi împotriva cărora nu au fost pronunţate sancţiuni disciplinare rămase definitive în ultimii 3 ani;
- auditori financiari activi, care la data organizării cursului şi a testului de verificare a cunoştinţelor pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori au toate obligaţiile faţă de Cameră îndeplinite, nu au fost inspectaţi niciodată de către Departamentul de monitorizare şi competenţă profesională din cadrul Camerei şi împotriva cărora nu au fost pronunţate sancţiuni disciplinare rămase definitive în ultimii 3 ani.
CAPITOLUL II:
Organizarea şi înscrierea la cursul pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori
Art. 3
Cursul şi testul de verificare a cunoştinţelor pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori se organizează de două ori pe an, în lunile februarie şi septembrie.
Art. 4
Cursul pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori se organizează pentru minimum 100 de persoane. În cazul în care numărul persoanelor înscrise va fi mai mic de 100, cursul va fi reprogramat, iar persoanele înscrise vor fi transferate într-o serie ulterioară.
Art. 5
La curs se pot înscrie auditorii financiari, membri ai Camerei, care se regăsesc în una dintre categoriile de persoane prevăzute la art. 2.
Art. 6
Înscrierile la curs vor avea loc în perioada stabilită de Biroul permanent al Consiliului Camerei.
Art. 7
Auditorilor financiari care se înscriu la cure, însă din diverse motive nu pot participa la acesta, nu li se va permite susţinerea testului de verificare a cunoştinţelor, urmând să reia procesul de înscriere la curs într-o sesiune viitoare.
Art. 8
Auditorii financiari care se înscriu şi participă la curs, însă din diverse motive nu pot participa la testul de verificare a cunoştinţelor, vor avea dreptul să susţină testul doar în sesiunea următoare. Pentru susţinerea testului în următoarea sesiune, auditorul financiar va trebui să depună la Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari o solicitare în acest sens.
Art. 9
(1)
Auditorii financiari care participă la curs, susţin testul de verificare a cunoştinţelor şi nu promovează vor avea dreptul să mai susţină testul încă o dată doar în sesiunea următoare. Pentru susţinerea testului în următoarea sesiune, auditorul financiar va trebui să depună la Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari o solicitare în acest sens.
(2)
În cazul în care persoana la care se face referire la alin. (1) nu promovează testul de verificare a cunoştinţelor nici în urma celei de-a doua sesiuni, trebuie să reia toată procedura de înscriere la curs şi de susţinere a testului.
CAPITOLUL III:
Organizarea testului de verificare a cunoştinţelor pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori
Art. 10
Camera va publica pe site-ul propriu data la care va avea loc testul, locaţia desfăşurării testului, bibliografia pentru test, precum şi alte informaţii suplimentare necesare.
Art. 11
(1)
Testul susţinut la finalul cursului pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori va cuprinde două probe:
1.
proba scrisă; timpul alocat probei scrise este de 3 ore;
2.
proba orală.
(2)
Intrarea în sală a participanţilor se va face cu 30 de minute înainte de ora de începere a testului, pe baza cărţii/buletinului de identitate.
(3)
Odată cu începerea testului se interzice intrarea în sală a oricărui alt participant.
(4)
Lucrările participanţilor sunt secrete. Pentru asigurarea caracterului secret, numele, prenumele şi numărul carnetului de auditor ale fiecărui participant se vor înscrie în colţul negru al lucrării, care se va sigila la predarea acesteia.
(5)
La ieşirea din sală, participanţii vor preda toate materialele primite şi vor semna pentru predarea lucrării.
Art. 12
(1)
Verificarea lucrărilor se va face de către o comisie de corectare, stabilită de către Biroul permanent al Consiliului Camerei.
(2)
Punctajul de promovare pentru proba scrisă trebuie să fie minimum 7.
(3)
Rezultatul pentru proba scrisă se va publica pe site-ul Camerei.
(4)
Rezultatul afişat de comisia de corectare se poate contesta o singură dată, în ziua următoare afişării pe site, în interval de 24 de ore de la data publicării, astfel încât persoanele care vor fi admise în urma contestaţiilor să poată participa la proba orală. Contestaţiile se depun la sediul Camerei sau pe e-mail la adresa cafr@cafr.ro.
(5)
Soluţionarea contestaţiilor va fi făcută de o comisie formată din alte persoane decât cele din comisia de corectare. Comisia de soluţionare a contestaţiilor se stabileşte de către Biroul permanent al Consiliului Camerei.
(6)
Comisia de soluţionare a contestaţiilor va reexamina lucrările şi va proceda la modificarea notelor obţinute de către candidaţi numai în cazul în care se va constata o diferenţă mai mare sau egală cu un punct.
(7)
Rezultatele finale, obţinute în urma contestaţiilor, se vor publica pe site în termen de 24 de ore, astfel încât persoanele care vor fi admise în urma contestaţiilor să poată participa la proba orală.
(8)
Participanţii care au obţinut în urma contestaţiilor minimum nota 7 sunt declaraţi admişi la proba scrisă şi vor putea susţine proba orală în aceeaşi zi.
Art. 13
(1)
Proba orală va fi susţinută doar de persoanele care sunt declarate admise la proba scrisă.
(2)
Proba orală se va organiza după afişarea rezultatelor pentru proba scrisă.
(3)
Componenţa comisiei/comisiilor pentru proba orală se va aproba de către Biroul permanent al Consiliului Camerei.
(4)
Camera va publica pe site-ul propriu programul pentru desfăşurarea probei orale.
(5)
Participanţii la proba orală vor extrage un bilet de examen şi vor prezenta răspunsurile în faţa comisiei pentru proba orală.
(6)
Punctajul acordat la proba orală este de la 1 la 10.
(7)
Pentru proba orală nu se accepta contestaţii.
(8)
Rezultatele pentru proba orală se vor afişa în termen de 24 de ore de la finalizarea probei orale.
Art. 14
Punctajul final al testului de verificare a cunoştinţelor se calculează ca medie aritmetică între nota obţinută la proba scrisă şi nota obţinută la proba orală.
Art. 15
Pentru a fi considerat admis, punctajul final de promovare a testului de verificare a cunoştinţelor trebuie să fie minimum 7.
Art. 16
Rezultatele finale, cu toţi candidaţii care au participat la cursurile organizate de Cameră, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, şi au promovat testul de verificare a cunoştinţelor, se vor publica pe site-ul Camerei în termen de 3 zile lucrătoare de la finalizarea testului.
Art. 17
Certificatul de absolvire se va elibera în termen de două zile lucrătoare de la afişarea rezultatelor pe site-ul Camerei.
CAPITOLUL IV:
Înscrierea în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori
Art. 18
(1)
Auditorilor financiari care efectuează cursul şi promovează testul de verificare a cunoştinţelor li se eliberează certificatul de absolvire, în baza căruia urmează să solicite înscrierea în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori.
(2)
În vederea înscrierii în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, auditorii financiari trebuie să depună la Departamentul servicii pentru membri, în termen de 90 de zile de la data obţinerii certificatului de absolvire, următoarele documente:
a)
pentru persoane fizice:
1.
cerere pentru înregistrarea în lista auditorilor financiari care pot audita proiecte finanţate din fonduri europene;
2.
certificat de absolvire a cursului "Auditarea proiectelor finanţate din fonduri europene", emis de Cameră, copie;
3.
act de identitate, copie;
4.
carnet de auditor financiar vizat la zi, copie;
5.
poliţa de asigurare de răspundere civilă profesională valabilă, copie;
6.
curriculum vitae, cu prezentarea experienţei profesionale, datat şi semnat;
7.
declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură olografă, că îndeplineşte condiţiile de independenţă stabilite prin reglementările Camerei;
b)
pentru persoane juridice:
1.
cerere pentru înregistrarea în lista auditorilor financiari care pot audita proiecte finanţate din fonduri europene;
2.
certificat de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, copie;
3.
autorizaţie de funcţionare emisă de Cameră, copie;
4.
lista auditorilor financiari, persoane fizice angajate, acţionari, asociaţi sau administratori care pot efectua în numele persoanei juridice auditul financiar al proiectelor finanţate din fonduri europene, împreună cu documentele menţionate mai jos, pentru fiecare dintre aceste persoane:
- certificat de absolvire a cursului "Auditarea proiectelor finanţate din fonduri europene", emis de Cameră, copie;
- act de identitate, copie;
- carnet de auditor vizat la zi, copie;
- curriculum vitae, datat şi semnat, cu prezentarea experienţei profesionale;
- declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură olografă, pentru fiecare persoană, că îndeplineşte condiţiile de independenţă stabilite prin reglementările emise şi aprobate de către Cameră;
5.
poliţa de asigurare de răspundere civilă profesională valabilă şi anexa la poliţa cu auditorii financiari care vor efectua auditul fondurilor europene în numele firmei, copie.
(3)
Persoanele care au absolvit cursul "Auditarea proiectelor finanţate din fonduri europene" şi nu au solicitat înscrierea în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, în termenul prevăzut la alin. (2), în cazul în care vor dori să auditeze proiecte finanţate din fonduri europene sau din alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, vor relua procedura de înscriere prevăzută la cap. II.
Art. 19
(1)
Auditorii financiari, persoane fizice şi juridice, care sunt înscrişi în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori au obligaţia de a notifica Camera, în termen de 10 zile lucrătoare, cu privire la orice modificare intervenită în informaţiile publice transmise către Ministerul Fondurilor Europene, ulterior înscrierii în Registru, ori de câte ori este necesar.
(2)
Auditorii financiari, membri ai Camerei, persoane juridice, care sunt înscrişi în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori au obligaţia de a notifica Camera, în termen de 10 zile lucrătoare, cu privire la orice modificare intervenită în Lista auditorilor financiari, persoane fizice angajate, acţionari, asociaţi sau administratori, care pot efectua în numele persoanei juridice auditul proiectelor finanţate din fonduri europene, ulterior înscrierii în Registru.
Art. 20
Pentru menţinerea în Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, auditorii financiari înscrişi vor îndeplini cumulativ următoarele cerinţe:
a)
îndeplinirea tuturor obligaţiilor faţă de Cameră;
b)
respectarea prevederilor protocolului încheiat între Cameră şi Ministerul Fondurilor Europene.
Art. 21
(1)
Auditorii financiari care nu mai îndeplinesc cerinţele prevăzute la art. 21 vor fi radiaţi din Registrul auditorilor financiari, persoane fizice şi juridice, care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, iar certificatul de absolvire obţinut anterior nu va mai fi valabil.
(2)
Pentru obţinerea unui nou certificat de absolvire, auditorii financiari prevăzuţi la alin. (1) vor relua întregul proces menţionat în cap. II.
CAPITOLUL V:
Taxe
Art. 22
(1)
Taxa pentru înscrierea la testul de verificare a cunoştinţelor privind auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi înscrierea în Registrul auditorilor financiari care pot audita operaţiuni finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori se stabileşte conform prevederilor Camerei.
(2)
Taxa prevăzută la alin. (1) se achită la momentul înscrierii la cursul pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori.
Art. 23
În cazul auditorilor financiari la care se face referire la art. 7, Camera va restitui 50% din taxa prevăzută la art. 22 alin. (1). Pentru restituirea sumei, auditorul va trebui să depună la Cameră o solicitare în acest sens. La înscrierea într-o altă sesiune de curs, auditorii vor achita integral taxa, conform art. 22 alin. (1).
Art. 24
Auditorii financiari la care se face referire la art. 8 vor achita integral taxa prevăzută la art. 22 alin. (1), urmând ca în sesiunea următoare să nu mai achite nimic la momentul participării la test.
Art. 25
(1)
În cazul auditorilor financiari la care se face referire la art. 9, alin. (1), aceştia vor achita, la momentul înscrierii la cea de-a doua sesiune de test, 50% din taxa prevăzută la art. 22 alin. (1).
(2)
În cazul auditorilor financiari la care se face referire la art. 9 alin. (1), aceştia vor achita integral taxa prevăzută la art. 22 alin. (1), la momentul înscrierii la o altă sesiune de curs.
CAPITOLUL VI:
Dispoziţii finale
Art. 26
Departamentul de admitere, pregătire continuă şi stagiari va publica pe site-ul Camerei toate informaţiile referitoare la organizarea cursului şi a testului de verificare a cunoştinţelor pentru auditarea operaţiunilor finanţate din fonduri europene şi alte fonduri nerambursabile de la alţi donatori, pentru auditorii financiari.
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 338 din data de 8 mai 2014