MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE din 6 martie 2012 între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind scutirea reciprocă de anumite impozite în favoarea misiunilor diplomatice şi consulare ale celor două state
Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, denumite în continuare părţi,
intenţionând să faciliteze activitatea misiunilor acreditate în fiecare stat,
recunoscând importanţa şi obligaţia de a respecta Convenţia de la Viena din 1961 cu privire la relaţiile diplomatice şi Convenţia de la Viena din 1963 cu privire la relaţiile consulare şi de a aplica principiul reciprocităţii,
au convenit următoarele:
Art. 1
(1)Emiratele Arabe Unite acordă un regim fiscal preferenţial misiunilor diplomatice şi consulare ale României în Emiratele Arabe Unite şi personalului acestora, care nu plătesc impozite autorităţilor fiscale locale din Emiratele Arabe Unite.
(2)Partea română recunoaşte îndeplinirea condiţiei de reciprocitate şi acordă scutirea de taxa pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii efectuate în favoarea misiunilor diplomatice şi consulare ale Emiratelor Arabe Unite în România şi a personalului acestora, în conformitate cu legislaţia fiscală română.
Art. 2
Dacă ulterior intrării în vigoare a prezentului memorandum de înţelegere, Emiratele Arabe Unite aplică taxa pe valoarea adăugată sau un alt impozit echivalent, partea emirateză va acorda scutire de la plata unui astfel de impozit pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în favoarea misiunilor diplomatice şi consulare ale României în Emiratele Arabe Unite şi a personalului acestora atât timp cât partea română acordă scutirea de taxa pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în favoarea misiunilor diplomatice şi consulare ale Emiratelor Arabe Unite în România şi a personalului acestora.
Art. 3
Prezentul memorandum de înţelegere nu se aplică membrilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare care sunt cetăţeni sau rezidenţi permanenţi ai statului care acordă scutirea.
Art. 4
Prezentul memorandum de înţelegere se aplică pentru partea română de Ministerul Finanţelor Publice din România şi pentru partea emirateză de Ministerul Finanţelor din Emiratele Arabe Unite.
Art. 5
(1)Prezentul memorandum de înţelegere intră în vigoare la data ultimei notificări prin care părţile îşi comunică reciproc îndeplinirea procedurilor interne legale necesare în acest scop.
(2)Prezentul memorandum de înţelegere va avea valabilitate pe o perioadă nedeterminată.
(3)Fiecare parte poate înceta valabilitatea prezentului memorandum de înţelegere printr-o notificare scrisă, transmisă celeilalte părţi pe cale diplomatică. În acest caz, prezentul memorandum de înţelegere îşi încetează valabilitatea la 3 luni de la primirea notificării de către cealaltă parte.
(4)Prezentul memorandum de înţelegere poate fi amendat, în orice moment, prin acord reciproc. Modificările vor intra în vigoare în conformitate cu paragraful (1) al prezentului articol.
Drept care subsemnaţii, fiind pe deplin autorizaţi, au semnat acest memorandum de înţelegere.
Semnat la Bucureşti la 6 martie 2012, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, arabă şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe de interpretare, va prevala textul în limba engleză.
-****-
 

Pentru Guvernul României,

Dan Tudor Lazăr,

secretar de stat,

Ministerul Finanţelor Publice

Pentru Guvernul Emiratelor Arabe Unite,

Yacub Yousif Alhosani,

ambasador al Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 691 din data de 8 octombrie 2012