HOTĂRÂRE nr. 810 din 31 iulie 2012 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România
În temeiul art. 108 din Constituţia României,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Articol unic
Hotărârea Guvernului nr. 1.596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 din 10 decembrie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 2, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"f) refugiat în nevoie de relocare - străinul aflat pe teritoriul altui stat, care a fost recunoscut ca refugiat potrivit Convenţiei de la Geneva, sau străinul recunoscut ca refugiat de UNHCR în conformitate cu art. 1 lit. A din Convenţia de la Geneva şi cu art. 1 pct. 2 din Protocol, care nu beneficiază de protecţie efectivă, nu are posibilitatea integrării pe teritoriul statului de azil şi nu are posibilitatea de repatriere voluntară în condiţii de siguranţă şi demnitate;"
2.După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, cu următorul cuprins:
"Art. 31
(1) România acceptă, în perioada 2012-2013, un număr de 40 de refugiaţi în nevoie de relocare, repartizaţi în tranşe anuale de câte 20 de persoane.
(2) Procedurile de selecţie şi transfer a refugiaţilor din cota aferentă unui an pot fi realizate şi în anul următor"
3.Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 4
(1) Poate fi selectat pentru transferul în România refugiatul în nevoie de relocare care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este recunoscut ca refugiat în conformitate cu art. 1 lit. A din Convenţia de la Geneva şi cu art. 1 pct. 2 din Protocol de către un stat sau de către UNHCR, conform mandatului său;
b) nu se bucură de protecţie efectivă pe teritoriul statului de azil;
c) nu are perspective de integrare în statul de azil;
d) nu are perspective de repatriere voluntară în statul de origine, în condiţii de siguranţă şi demnitate;
e) nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea naţională, sănătatea ori morala publică;
f) îşi manifestă expres acceptul de a fi relocat în România.
(2) Operaţiunile de relocare se stabilesc avându-se în vedere următoarele criterii:
a) necesităţile internaţionale de relocare a refugiaţilor stabilite de UNHCR;
b) politica externă a României;
c) necesităţile de relocare stabilite la nivelul Uniunii Europene."
4.La articolul 5, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) La reuniunile Comitetului pot fi invitaţi reprezentanţi ai altor autorităţi publice, instituţii din ţară şi organizaţii naţionale şi internaţionale. Invitaţii nu au drept de vot şi nu pot participa la adoptarea deciziilor."
5.La articolul 6, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) Ministerul Sănătăţii transmite, în termen de 20 de zile de la solicitarea ORI, cerinţele minime din punct de vedere medical pe care trebuie să le îndeplinească refugiaţii în nevoie de relocare pentru a fi selectaţi, ţinând cont de situaţia din ţara de azil sau din ţara de origine, după caz, prin implicarea UNHCR în furnizarea acestor informaţii medicale."
6.La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Interviul prevăzut la alin. (1) are ca scop evaluarea situaţiei refugiaţilor în nevoie de relocare în funcţie de condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (1). Rezultatul evaluării se consemnează într-un raport individual."
7.La articolul 7, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
"(4) În vederea informării refugiaţilor privind activităţile de integrare în România şi pregătirea programelor de integrare, organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară proiecte privind integrarea refugiaţilor în România, finanţate prin Fondul European pentru Refugiaţi, pot participa la misiunile de selecţie realizate de ORI."
8.La articolul 9, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
"(21) Copiii refugiaţilor acceptaţi pentru relocare în România, născuţi în ţara de azil după emiterea deciziei de acceptare prevăzută la art. 7 alin. (3), sunt consideraţi refugiaţi acceptaţi pentru relocare în România şi transferaţi împreună cu părinţii lor."
9.Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 10
(1) În vederea pregătirii transferului, ORI poate organiza sau contracta pentru refugiaţii în nevoie de relocare selectaţi servicii de orientare culturală şi consiliere în statele de azil, în condiţiile prevăzute de lege.
(2) Activitatea de transfer se realizează de către ORI în parteneriat cu o organizaţie specializată pe acest segment."
10.Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 12
(1) După intrarea pe teritoriul României, ORI emite, în termen de maximum 30 de zile, hotărâri prin care persoanelor transferate li se recunoaşte statutul de refugiat în România şi le eliberează acestora documente, potrivit legii.
(2) Refugiaţii transferaţi în România prin procedura de relocare parcurg etapele de înregistrare şi eliberare de documente în aceleaşi condiţii ca şi refugiaţii recunoscuţi în România."
11.După articolul 13 se introduc două noi articole, articolele 14 şi 15, cu următorul cuprins:
"Art. 14
(1) Prin excepţie de la art. 5, în baza principiului împărţirii responsabilităţii cu statele membre ale Uniunii Europene aflate în dificultate, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, după consultarea Ministerului Afacerilor Externe, primul-ministru poate aproba relocarea în România a străinilor aflaţi pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene.
(2) Străinii prevăzuţi la alin. (1) nu se includ în cota de relocare prevăzută la art. 3.
(3) Criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de străinii prevăzuţi la alin. (1) sunt următoarele:
a) au obţinut statutul de refugiat într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu art. 1 lit. A din Convenţia de la Geneva şi cu art. 1 pct. 2 din Protocol;
b) nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică sau securitatea naţională, sănătatea ori morala publică;
c) îşi manifestă expres acceptul de a fi relocaţi în România.
(4) ORI adaptează procedurile de selecţie şi transfer în România a străinilor prevăzuţi la alin. (1) la condiţiile din statele membre de unde vor fi preluate aceste persoane, cu respectarea criteriilor prevăzute la alin. (3).
(5) Art. 12 se aplică în mod corespunzător străinilor prevăzuţi la alin. (1).
Art. 15
(1) În vederea facilitării integrării refugiaţilor relocaţi în societatea românească, organizaţiile beneficiare ale finanţărilor acordate prin Fondul European pentru Refugiaţi în acest scop implementează proiecte adaptate nevoilor refugiaţilor relocaţi.
(2) Proiectele prevăzute la alin. (1) sunt derulate complementar activităţilor de integrare desfăşurate de autorităţi conform legii şi includ, în principal, măsuri de asigurare de locuinţe, acces la serviciile de îngrijire a sănătăţii, educaţie şi ocupare a unui loc de muncă pentru refugiaţii transferaţi în România."
-****-

PRIM-MINISTRU

VICTOR-VIOREL PONTA

Contrasemnează:

p. Ministrul administraţiei şi internelor,

Ioan-Nicolae Căbulea,

secretar de stat

Ministrul afacerilor externe,

Andrei Marga

Ministrul sănătăţii,

Vasile Cepoi

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,

Florin Georgescu

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 571 din data de 10 august 2012